$
חדשות נדל

מלונות ים המלח: “הקפיצו לנו את הארנונה בקורונה”

בעתירה נגד המועצה האזורית תמר נטען כי דווקא בעת משבר היא החלה לגבות תשלום על שימושים מחוץ לשטח הבנוי. תמר: "זו החלטת ממשלה"

דותן לוי 07:5903.09.20

התאחדות מלונות ים המלח ובתי מלון באזור עתרו לבית המשפט המחוזי בבאר שבע נגד המועצה האזורית תמר, בטענה כי זו הגדילה את הארנונה בשיעור משמעותי, תוספת שנתית של כחצי מיליון שקל בממוצע לכל מלון, דווקא בעיתוי שבו המלונות ספגו פגיעה קשה בגלל הקורונה.

 

מלון ישרוטל ים המלח. נגמר הפטור מארנונה על בריכה חיצונית ומדשאות מלון ישרוטל ים המלח. נגמר הפטור מארנונה על בריכה חיצונית ומדשאות

 

דמי הארנונה למלונות ים המלח כיום עומדים על כ־108 שקל למ"ר לשנה במשוקלל. אחד המרכיבים בארנונה הוא תשלום על "הקרקע התפוסה" - בריכת שחייה חיצונית, מדשאות ושימושים נוספים מחוץ לשטח הבנוי של המלון — שכיום מלונות ים המלח אינו מחויבים בו. לפני כעשור היתה כוונה להתחיל לדרוש ארנונה על שטחים אלה, ולגבות 20 שקל למ"ר, אך בעקבות התנגדות המלונות ובקשה שהגישה המועצה אישר משרד הפנים להקפיא את הדרישה הזו לעשר שנים. תקופה זו הסתיימה לפני מספר חודשים.

 

מועצה עשירה

 

המלונות ביקשו מהמועצה האזורית תמר להקפיא שוב את העלאת הארנונה, בין היתר בגלל הפגיעה שספגו במשבר הקורונה וחוסר הוודאות בנוגע לעתיד התיירות, אך המועצה סירבה.

 

עוד נטען, באמצעות עורכי הדין יצחק מיוחס ומוטי איצקוביץ, כי הדרישה מתבססת על תעריף ארנונה לא חוקי, שהוטמע בצו המסים של המועצה בלי שקיבל את כל האישורים. לטענתם, החיובים הוטלו על המלונות משום שכמה מהם הגישו תביעות השבת אגרת ביוב ששולמה ביתר. טרם הוגש כתב הגנה.

 

אף שתעריף ארנונה נמוך מזה של מלונות באילת ובתל אביב, נטען ששם יש תמורה לארנונה בדמות פעילויות ואירועים שתומכים בענף. עוד נטען כי דמי הארנונה גבוהים משמעותית בהשוואה לרשויות מקומיות הסמוכות, כמו הערבה התיכונה, שבה הארנונה הכוללת למלונאות עומדת על כ־60 שקל למ"ר, במגילות על כ־50 שקל למ"ר, ובערד על כ־57 שקל למ"ר. אם לא די בכך, המלונות טוענים כי אין כל הצדקה מצד המועצה האזורית תמר, שנחשבת למועצה העשירה בישראל ביחס למספר התושבים, להעלות את הארנונה, היות וההשקעה בכל תושב היא כבר היום מהגבוהות בישראל ועומדת על כ־43 אלף שקל.

 

אחד מבעלי המלונות אמר בשיחה ל"כלכליסט" כי המועצה המקומית מורכבת מחברי קיבוצים שחיים באופן לא הוגן על חשבון המלונות: "הארנונה שאנחנו משלמים שם היא מטורפת, ומלון שיידרש לשלם תוספת על הארנונה ייאלץ להעלות את מחירי החדרים ועלול להיפגע מכך. מועצת תמר לא נותנת לנו כלום כי רוב הכספים זורמים לקיבוצים. לפני עשר שנים הם רצו להעלות את התעריף לקרקע תפוסה והוחלט להשהות זאת לעשר שנים. עכשיו כשזה נגמר הם לא קראו לאף מלונאי והעלו את התעריף על קרקע תפוסה באלפיים אחוז". עוד אמר שבפגישה עם שר התיירות אסף זמיר הוא אמר לראש המועצה האזורית תמר כי יש למועצה היכולת הכלכלית לעזור למלונאים.

 

עו”ד חגי אדורם, המייצג את המלונות: “מפליא ומקומם שדווקא המועצה המקומית תמר, שהיא מהמועצות העשירות ביותר בארץ, לא נרתמת לסייע כראוי לתיירים ולנופשים הישראלים שעה שענף התיירות הוא אחד הנפגעים הקשים ביותר ממשבר הקורונה”.

 

ממשרד הפנים נמסר כי בכל שנה רשאית הרשות להגיש בקשה לשינוי חריג בתשלום הארנונה. מעיון בבקשת המועצה האזורית תמר ל־2021 עולה כי לא הוגשה בקשה להקפיא את התשלום על הקרקע התפוסה.

 

הרימו את הכפפה

 

המועצה האזורית תמר: "מתוך הבנת המצוקה אליה נקלעו בתי המלון בעקבות משבר הקורונה העולמי, ראש המועצה הרים את הכפפה ופנה במכתב לשר הפנים בבקשה לקדם חקיקה שתאפשר להמשיך לתת הנחות בארנונה למלונות בתקופת המשבר (מעבר לתיקון 2 לתקנות ההסדרים במשק המדינה להנחות מארנונה אשר אושר על ידי הכנסת). לראיה, בימים אלו דנים בכנסת בעניין זה שכן ברור כי ההחלטה אינה של המועצה אלא של הממשלה והכנסת".

x