משבר הקורונה
מסוללות ועד מנועי סילון: אירופה מזהירה ממחסור בחומרי גלם
המגפה העולמית חשפה את התלות של האיחוד האירופי במינרלים ובמתכות נדירות המגיעים בעיקר מסין. אסטרטגיית החירום החדשה: להבטיח אספקה של חומרי יסוד דרך מחקר והשקעות. המוקש: נזקים סביבתיים שייגרמו מכרייה
התלות הגדולה של האיחוד האירופי ביבוא חומרי גלם חיוניים מאיימת לפגוע בתעשיות מפתח ולחשוף את היבשת למחסור באספקה מסין וממדינות עשירות משאבים אחרות. אזהרה ברוח זו תועבר השבוע על ידי הנציבות האירופית למדינות החברות באיחוד.
- תפנית ביחסי הסחר? האיחוד האירופי וארה"ב בהסכם יבוא חדש - של לובסטרים
- זו שיטת החישוב, טמבל: התמ"ג האירופי קרס יותר מזה של ארה"ב
- המגפה דחפה את האיחוד האירופי לחוב משותף ראשון
המחסור בחומרים המשמשים לייצור סוללות וציוד לאנרגיות מתחדשות עלול אף הוא לאיים על מטרת הגוש להגיע לניטרליות פחמנית עד 2050, קובע דו"ח של הנציבות.
המסמך נכתב על רקע מאמציה של אירופה להתמקד באבטחת יבוא חומרים חיוניים בשעה שמגפת הקורונה גורמת לשיבושים בתחבורה ולמתיחויות גוברות בין בירות המערב לבייג'ינג.
"הקורונה חשפה את תלותה של אירופה בכמה מוצרים ובחומרים קריטיים ושרשראות ערך", אמר נציב התעשייה של האיחוד, תיירי ברטון, ל"פייננשל טיימס". "תם העידן שבו אירופה פייסנית או נאיבית תלויה באחרים שידאגו לאינטרסים שלה".
האסטרטגיה החדשה של האיחוד מבקשת לשים בראש סדרי העדיפויות את אבטחת האספקה של מוצרי יסוד שנחשבים קריטיים עבור התעשיות האירופיות וזאת באמצעות מחקר, השקעות ושיפור המיחזור.
"יחסי הסחר עוברים פוליטיזציה גוברת"
האיחוד מעריך שכדי לעמוד ביעד הניטרליות הפחמנית עליו לוודא שעד 2030 יהיו בידיו פי 18 יותר ליתיום ממה שיש לו כיום ופי חמישה יותר קובלט. בעוד ב־2017 כללה רשימת מוצרי היסוד הקריטיים 27 מוצרים, כיום היא כוללת 30. המוצר היחיד שהוסר מהרשימה הוא גז ההליום.
הרשימה החדשה משקפת את הדאגה הגוברת מהדומיננטיות הסינית בשוק המתכות התעשייתיות הנפוצות, זאת בנוסף לחשש נוכח שליטתה ארוכת השנים ביסודות נדירים שבהם נעשה שימוש במוצרי אלקטרוניקה וטורבינות רוח. שני מוצרי יסוד שנוספו לרשימה הם בוקסיט, מחצב האלומיניום המוביל, וטיטניום שבו נעשה שימוש נרחב בתעשיית החלל.
על פי הנציבות האירופית, מקורם של כ־93% מהמגנזיום של האיחוד שבו נעשה שימוש במגוון מוצרים - החל ממושבי רכב ועד למחשבים ניידים - הוא בסין. ברזיל שנשלטת בידי הנשיא הפופוליסט ז'איר בולסונרו, מספקת לאיחוד 85% מהניאוביום, שהוא מוצר יסוד חיוני לנתכי פלדה שמשמשים במנועי סילון, קורות וצינורות נפט.
טורקיה בראשותו של הנשיא רג'פ טייפ ארדואן, שהמתיחות שלה עם האיחוד האירופי נמצאת במגמת הסלמה, היא המקור של כל אספקת הבורט של האיחוד, מלבד 2%. בבורט נעשה שימוש במוצרים למניעת התלקחות ובתעשיית הנפט.
"חשיבותם של המוצרים הללו הולכת וגדלה בעינינו, ובמקביל עוברים יחסי הסחר שלנו פוליטיזציה גוברת", אמרה קריסטין ברזינה מקרן מרשאל הגרמנית, שמושבה בוושינגטון. "האיחוד צריך ללמוד מהמאבק הממושך שלו להשתחרר מהתלות באנרגיה הרוסית ולפעול כגוש מאוחד ולא כאסופה של מדינות נפרדות".
בעוד מדינות שונות, בהן ארה"ב ואוסטרליה, ערכו בדיקות דומות הנוגעות לאסטרטגיה שעליהן לאמץ בנוגע למוצרי יסוד, התלות של אירופה גדולה יותר, מאחר שבניגוד למדינות אלה, אין ביבשת הישנה מרבצים משופעי מינרלים.
ברקע המדיניות הירוקה של האיחוד האירופי נוספו לרשימת מוצרי היסוד הקריטיים גם סטרונטיום וליתיום. במוצר הראשון מבין השניים נעשה שימוש במגנטים המיועדים לרכבים חשמליים בעוד הליתיום שנמצא ברשימה מאז 2017 הוא קריטי, כמו הקובלט, לייצור סוללות נטענות.
יצרני הרכב תלויים בספקים מסין
סין שולטת בהליך העיבוד של כל החומרים האלה לפני שנעשה בהם שימוש בסוללות, ובכך הופכים יצרני הרכב האירופיים לתלויים בספקים הסיניים. בעוד יותר מ־60% מהקובלט מגיעים מהרפובליקה הדמוקרטית של קונגו, יותר מ־80% מהחומר עוברים זיקוק בסין לפני שהוא הופך לחומר כימי לסוללות. באשר לליתיום, כמעט כל החומר שמגיע מאוסטרליה - יצרנית הליתיום הגדולה בעולם - עובר עיבוד בסין.
"אירופה יכולה לצמצם את תלותה ביבוא, היא יכולה לתמוך בכרייה המקומית שלה, אבל ספק רב אם יהיה בכך כדי להביא לחיסול התלות בחומרי הגלם הקריטיים הנחוצים לסוללות", אמר אנדי ליילנד, אנליסט בחברת הייעוץ בנצ'מרק מינרל אינטליג'נס.
בנק ההשקעות האירופי התחייב להשקיע מיליארד יורו כדי לתמוך בתעשיית הסוללות הפן־אירופית, כולל מימון כריית מוצרי היסוד ועיבודם. הסיווג החדש של המוצרים עתיד לסייע בגיוס המשאבים.
"מי שירצה שהאיחוד יממן את הפרויקט שלו, יצטרך לעמוד בכמה קריטריונים כאשר אחד מהם נוגע להפקת חומר גולם קריטי", אמר וינסן פדאי מאינפיניטי ליתיום שממתינה לקבלת רישיון לפיתוח מכרה בספרד.
הנציבות האירופית מתכננת להקים ברית של חומרי גלם יבשתיים שתתבסס על מיזמים קיימים לקידום פיתוח הטכנולוגיות המתקדמות של הסוללות והדלקים ההידרוגניים. חיזוק אבטחת האספקה של המתכות הנדירות ושל החומרים שבהם נעשה שימוש למגנטים יהיה בעדיפות גבוהה, וכך גם קידום ההשקעות והחדשנות באירופה.
בריסל גם מתכננת לקדם את מיחזור האלמנטים החיוניים ולהגביר ככל האפשר את הייצור באיחוד. אחד האמצעים לקדם את היעד הזה עשוי להיות באמצעות שימוש בלוויין התצפית של האיחוד קופרניקוס. זאת, כדי לאתר משאבים חדשים ולייעל את השימוש באלה הקיימים.
אלא שבמקביל, ההצעות השונות עשויות להצית את הדיון לגבי היקף ההפקה הרצוי ביבשת לנוכח הנזקים הסביבתיים שפרויקטים גדולים של כרייה עלולים להביא איתם.