$
בורסת ת"א

ניתוח כלכליסט

פתאל מקווה לסגור שנה עם עודף של 1.6 מיליארד שקל

אף שהכנסות הרשת ברבעון השני היוו פחות מעשירית מההכנסות ברבעון המקביל, וחרף המעבר להפסד, דוד פתאל מתעקש על משקפיים ורודים. והמספרים אכן מספקים לו רצועת ביטחון רחבה, גם אם המשבר יתארך

חזי שטרנליכט 07:2602.09.20

רשת המלונות פתאל פרסמה שלשום (ב') את דו"חות הרבעון השני, רבעון הקורונה, שאליו היא מתייחסת כאל אירוע קטסטרופלי שאותו היתה רוצה להשאיר מאחור.  

השפעת הסגר שהוטל על ישראל ועל יתר המדינות שבהן פועלת פתאל, וסגירת בתי המלון במדינות השונות לתקופה ממושכת, שחלקם נותרו סגורים, ניכרת בדו"חות.

 

מה דעתך על מניית פתאל החזקות:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

פתאל רשמה באפריל־יוני הכנסות של 123 מיליון שקל, שמהוות פחות מעשירית מההכנסות שעמדו בתקופה המקבילה על 1.49 מיליארד שקל. בשורה התחתונה רשמה הרשת הפסד של 289 מיליון שקל (מיוחס לבעלי המניות) לעומת רווח של 118 מיליון שקל ברבעון המקביל.

 

לפי דו"חות חברת המלונות שבשליטת (63.3%) דוד פתאל גם הרבעון השלישי והרביעי יהיו קשים, ולפי ארגונים בינלאומיים ענף התיירות לא צפוי להתאושש סופית לפני אמצע 2021. עם זאת, בענף וגם אצל פתאל שכבר נקטה צעדי הבראה, רואים התחלת מגמה של שיפור בתפוסה הממוצעת ובהכנסות. אבל הדבר החשוב ביותר שהקורונה לימדה עד כה, הוא שכל התחזיות האלה עלולות להתבדות.

 

במרדף אחרי המיליארד

עם פרוץ המשבר במרץ פרסמה הרשת תוכנית פעולה נרחבת שכללה סגירה של מלונות עם תפוסה נמוכה, הוצאת עובדים לחל"ת, פיטורי עובדים וקיצוץ בשכר הבכירים.

 

אתמול אשרר פתאל, המכהן כיו"ר ומנכ"ל הרשת, את הוויתור שלו ושל בני משפחתו על חלק מתנאי העסקתם. פתאל ויתר על כל דמי הניהול המגיעים לו עבור הרבעון השני, על 34% מדמי הניהול של הרבעון השלישי ועל בונוס של 5.8 מיליון שקל. בנוסף פרסמה פתאל תוכנית נזילות להשגת מיליארד שקל במזומן.

 

 

דוד פתאל דוד פתאל

 

 

מניית פתאל כבר הגיבה לביצוע התוכניות הללו ועלתה ב־64% במהלך אוגוסט, לשווי של 3.4 מיליארד שקל, נמוך ב־57% משווי של יותר מ־8 מיליארד שקל בסוף 2019. ניתוח תוכנית המיליארד ל־12 החודשים הקרובים, אם דבר לא ישתבש בה, מלמד שפתאל תוכל לשרת את חובותיה למחזיקי האג"ח והבנקים, לרבות תשלומי השכירויות על המלונות, ולהישאר בעודף בסוף התקופה.

 

קרוב לשליש מהמזומנים שבתוכנית כבר הושגו, וקופת המזומנים של פתאל הכילה 786 מיליון שקל ביום פרסום הדו"חות. לסכום זה צריך להוסיף עוד שלושה נתונים שמהווים שליש נוסף מתוכנית המיליארד: 70 מיליון שקל (17.3 מיליון יורו), תמורת עסקת המכירה וההחכרה המחודשת (Sell and Lease Back) של מלון לאונרדו רויאל בברלין שהתקבלה אתמול; 250 מיליון שקל מגיוס האג"ח שנערך בארץ באוגוסט; ועוד 260 מיליון שקל מעסקאות מימון נוספות. שני תשלומים אלה צפויים להיכנס לקופת החברה בשבועות הקרובים. לגבי השליש הנותר להשלמת התוכנית, 330 מיליון שקל, עדיין מתנהלים משאים ומתנים.

 

לפי ארגון התיירות העולמי (UNWTO) קיימים 3 תרחישים להתאוששות התיירות הבינלאומית שכמעט ונמחקה במהלך אפריל, ושלושתם קשורים להתפשטות הקורונה. לפי התרחיש האופטימי, הפעילות בדצמבר השנה תהיה נמוכה ב־20% לעומת דצמבר 2019, תרחיש הביניים מדבר על חזרה פעילות שנמוכה ב־60% והתרחיש השלילי מדבר על פעילות שנמוכה ב־80% לעומת התקופה המקבילה.

 

לפי ה־UNWTO תיירות הפנים צפויה להתאושש מהר יותר מהתיירות הבינלאומית, והביקוש לה צפוי להתגבר ברבעון הרביעי השנה ובעיקר במהלך 2021. לפי התחזית של פתאל 190 ממלונות החברה יהיו פתוחים ב־2021 ותהיה פתיחה הדרגתית של הגבולות הבינלאומיים ללא מגבלות תנועה עד סוף השנה.

 

עוד מעריכה פתאל כי ההכנסות ב־2021 יעמדו על 4.7-4.1 מיליארד שקל, נתון שמהווה ירידה לעומת 5.34 מיליארד שקל ב־2019 אך התאוששות ניכרת לעומת הכנסות של 962 מיליון שקל בינואר־יוני 2020.

 

 

 

רשת פתאל כוללת 219 מלונות, שמתוכם 183 מלונות מוגדרים כפעילים, כלומר כאלה שהרשת מסוגלת להפעיל אותם. בפועל, בעקבות מגבלות הקורונה והליכי ההפעלה לאחר תקופת הסגר, רק 157 מכלל המלונות פועלים.

 

שיעור התפוסה במלונות אלה מתאושש בצורה משמעותית מתפוסה אפסית של 2.3% בשיא הסגרים באפריל לתפוסה ממוצעת של 48.5% באוגוסט. לפי נתוני פתאל שיעורי התפוסה במלונות עירוניים שנפתחו עומדים על 70%-50% ואליו במלונות הנופש שנפתחו היא עומדת על 90%-75%.

 

החמצן יגיע מתיירות הפנים

לפי הנכסים הקיימים הרשת משלמת 900 שקל בשנה כדמי שכירות על חלק מהמלונות; התשלומים השוטפים לבנקים עומדים על 300 מיליון שקל; ו־300 מיליון שקל נוספים משולמים למחזיקי האג"ח.

 

אם מביאים בחשבון את המזומנים הצפויים להתקבל במסגרת תוכנית המיליארד, ואת תחזית הדירקטוריון לרווח תפעולי של 1.6-1.2 מיליארד שקל בשנה, הרי שלפתאל צפויים מזומנים של 1.8-1.4 מיליארד שקל ב־12 החודשים הקרובים. דירקטוריון פתאל הציג אתמול הערכה שלפיה החברה תעמוד בכל התחייבויותיה בשנתיים הקרובות גם טרם מימוש כלל תוכנית המיליארד.

 

הנתון המעודד מבחינתה של פתאל הוא שעל רקע קריסת התיירות הבינלאומית, דווקא תיירות הפנים מתחזקת. במדינות העיקריות שבהן פתאל פעילה, ישראל, גרמניה ואנגליה, תיירות הפנים מהווה חלק נכבד מהתפוסה.

 

בחברה ציינו כי אף ש־8 מבתי המלון בישראל טרם נפתחו מחדש, ההכנסות ביולי־אוגוסט בישראל היוו 67% מההכנסות בתקופה המקבילה, כאשר באוגוסט לבדו הן עמדו על 83% מהכנסות באוגוסט 2019; באירופה הן היוו 41% מההכנסות ביולי־אוגוסט 2019; ובבריטניה ואירלנד, שיצאו אחרונות מהמשבר, ההכנסות ביולי־אוגוסט היוו 29% מההכנסות בתקופה המקבילה, ובאוגוסט לבדו הן קפצו ל־41% לעומת אוגוסט 2019. מנתוני פתאל ומהתקדמות תוכנית המיליארד, ניתן להניח בזהירות כי פתאל תוכל להתמודד עם מגפת הקורונה גם ב־50% תפוסה.

 

 

x