$
בורסת ת"א

פרשנות

צעד נוסף של ביגר בדרך להפוך לבעל הבית

שלושת הדירקטורים הבלתי תלויים שנבחרו, רויטל אבירם, אריק שור ומנחם ברנר, תומכים ביו"ר הדירקטוריון הדומיננטי של פז. לעומתם, שלושת הדח"צים מהווים אופוזיציה וביגר ינסה לגייס מועמדים חזקים מול שניים מהם, שיעמדו לבחירה מחודשת בקרוב

גולן חזני 07:5901.09.20
ניצח בקרב, לא במערכה: תוצאות הבחירות לדירקטוריון פז מציבות את אברהם ביגר בעמדה של בעל בית לחברה חסרת גרעין השליטה. ביגר הסתובב בימים האחרונים בין בתי ההשקעות וחברות הביטוח ועשה נפשות לשלושת הדירקטורים הבלתי תלויים המכהנים, כדי לגייס תמיכה לבחירתם.

 

השלושה: רו"ח רויטל אבירם, מנכ"ל תנובה לשעבר אריק שור (שקיבל את מירב הקולות בין הדירקטורים הנבחרים) ומנחם ברנר, נחשבים לתומכים של ביגר בדירקטוריון, בניגוד לשלושת הדח"צים, שמהווים מעין אופוזיציה ומונעים מהדירקטוריון קבלת מספר חלק מההחלטות המהותיות שביגר מנסה להוביל.

 

 

אברהם ביגר אברהם ביגר צילום: יח"צ

 

ההחלטה המהותית ביותר שביגר ניסה להוביל בחודשים האחרונים הייתה מכירת בית הזיקוק של פז באשדוד. בית הזיקוק רשם הפסדים כבדים בשנתיים האחרונות, מתוכם 70 מיליון שקל ברבעון השני של 2020. שלושת הדח"צים, עמי שפרן, מאירה גיט ועודד גילת התנגדו לה, כמו גם לעסקת מכירת פזקר לחברת אינרום. בעסקה זו קיבלו השלושה תמיכה לא צפויה מאריק שטינברג, שמשמש דירקטור רגיל בחברה, כמו ביגר.

בחצי השנה הקרובה יעמדו לבחירה מחודשת שניים מהדח"צים, שפרן וגיט. ביגר ינסה לגייס מועמדים חזקים, שיאתגרו את בחירתם של השניים לקדנציה נוספת, כדי לנטרל חלק מהאופוזיציה שלו בדירקטוריון.

 

דירקטור רגיל נוסף שנבחר הוא הראל לוקר, יו"ר התעשיה האווירית, שגבר על יואב שלוש. דירקטור רגיל יכול לכהן כיו"ר בשכר, ובפז יש שלושה כאלה: ביגר, לוקר ושטינברג. שטינברג לא ניסה להתמודד מול ביגר על תפקיד היו"ר, אך ללוקר סיכוי לא רע בהתמודדות כזו. עם זאת, ככל הידוע, לוקר, שמינויו כיו"ר התעשיה האווירית חודש לשלוש שנים לאחרונה, אינו מתכוון להתמודד על ראשות חברה נוספת בשלב זה ויסתפק בתפקיד דירקטור. עם זאת, הסיכון מלוקר כלפי ביגר גדול יותר מאשר הסיכון שהיה נשקף לו אילו שלוש היה נבחר.

 

הפתעה נוספת ניתן לראות בעובדה שמנחם ברנר הועדף ע"י בעלי המניות, למרות שהניסיון היחיד שלו הוא חברות בדירקטוריון פז ולמרות שמולו התמודד פאר נדיר, מנכ"ל קניוני עזריאלי לשעבר. בחירה של נדיר הייתה מערערת את הקואליציה של ביגר.

 

יש לציין שנדיר לא נבחר למרות שחברת הייעוץ אנטרופי המליצה עליו במאבק מול ברנר. אנטרופי גם ציינה שלשלוש יתרון מסויים על לוקר. לעומת זאת, החברה המליצה על בחירתם של אבירם ושור, שכן נבחרו.

 

במכתב ששלח ביגר לדירקטוריון החברה אתמול הוא כתב: ״החלטת בעלי המניות מהווה הבעת אמון גדולה בחברה, בדירקטוריון הנוכחי ובמתווה האסטרטגי אליו אנו מצעידים את פז. אני שמח על בחירתם מחדש של אריק, רויטל ומנחם וכן על ההמשכיות והיציבות שיש בעצם בחירתם״. על לוקר כתב ביגר כי הוא "מביא עמו ניסיון רב מתפקידיו השונים, בין היתר כמנכ"ל משרד ראש הממשלה וכיו"ר התעשייה האווירית, ואני בטוח שהוא יתרום רבות לפז״.

 

בפני פז מספר אתגרים: השלמת רכישת רשת סופר יודה תמורת כ־130 מיליון שקל ומכירת בית הזיקוק באשדוד תמורת כ־3 מיליארד שקל. פז החלה בתהליך המכירה, אך תנגדות הדח"צים הביאה לשכירת שירותי חברת הייעוץ ISH כדי לקבל המלצה אם למכור את בית הזיקוק. החברה שכרה את שירותיו של בית ההשקעות גולדמן זאקס להוביל את המכירה.

 

כפי שפורסם ב"כלכליסט", בין המתמודדים חברת שפיר הנדסה הישראלית וסוקאר, חברת הנפט הלאומית של אזרבייג'אן.

 

x