$
בורסת ת"א

עסקים בימי קורונה

רני צים: "אנחנו מרגישים טוב ולא מנהלים מלחמות עם רשתות האופנה"

רשת המרכזים המסחריים של צים רשמה ירידה חדה וצפויה בדמי השכירות המתואמים שגבתה ברבעון השני בשל שבועות הסגר, אך המשקיעים פירשו לחיוב את נתוני הדוחות שהציגה - ככל הנראה משום שחששו מתרחיש שלילי הרבה יותר. צים: "חשבנו שתהיה קטסטרופה ובסוף הוצאנו דו"ח רווחי"

חזי שטרנליכט 20:4131.08.20

רשת המרכזים המסחריים שבשליטת רני צים, הנושאת גם את שמו סיכמה אתמול (א') את הרבעון השני של 2020. הרשת רשמה ירידה חדה, שניתן היה לצפות לה, בדמי השכירות המתואמים (NOI) שגבתה בשל שבועות הסגר. ה-NOI מנכסים זהים נפל ב-32% ל-6.88 מיליון שקל. בשל התרחבות הרשת, ה-NOI הכללי ברבעון השני ירד בשיעור מתון יותר של 16% והסתכם ב-8.45 מיליון שקל. בשוק המשקיעים פירשו לחיוב את הנתונים, ככל הנראה משום שחששו מתרחיש שלילי הרבה יותר. מניית רני צים רשמה היום עלייה של 1.39%, ושל 17.3% בחודש האחרון.

 

 

הרווחיות של החברה ספגה מכה גם כן, והרווח התזרימי התפעולי של הרשת נחתך ב-48% והסתכם ב-2.16 מיליון שקל. למרות הירידה בהכנסות משכירות וברווחיות התזרימית, בשורת הרווח הנקי בדוחות נרשמה הפתעה חיובית: הרווח הנקי עלה ב-253% ל-4.89 מיליון שקל ברבעון השני, זאת בעיקר בשל שיערוכי נדל"ן שבוצעו לקניון שמקימה הרשת בטירה. בשיחה איתו מסכם צים את התמודדות החברה עם הגל הראשון של הקורונה.

רני צים רני צים צילום: עמית שעל

 

"למרות הקורונה, חשבנו שברבעון השני תהיה קטסטרופה ובסוף הוצאנו דו"ח רווחי", אומר צים. "אלה דוחות טובים ביחס לכל המתחרים. אנחנו ממשיכים בפיתוח ובתנופה במגזר הערבי ובפרוייקט שלנו בגני תקווה. בגדול אם מסתכלים על החודשים מאי עד יולי רשמנו גידול בפדיוניות של 19% בחנויות הזהות ביחס לשנה שעברה. נכון שבחודש מאי היתה הפגיעה הכי קשה בגלל הסגר, אבל היום אנחנו ממשיכים רגיל בתוכנית העבודה שלנו. אנחנו בונים את סניף אושר עד בכפר סבא, את קניון גני תקווה, ומתקדמים בקניון שמקימים בטירה שיושלם כך אנחנו מאמינים עד אפריל 2021".

 

מהם יחסי הכוחות שלכם מול רשתות האופנה? גם לנוכח הצעדים של הראל ויזל בפוקס?

"אנחנו מרגישים בטוב ולא מנהלים מלחמות עם הרשתות. יחסי הכוחות היו מתוחים בין אפריל ליוני. בחודשים יולי ואוגוסט בסה"כ גם הקמעונאים מתחילים להציג דוחות טובים למרות הסגר. במרכזים פתוחים אני לא רואה הרעה למעט תקופת הסגר. ברבעון הבא מאמין שה-NOI יתקן כלפי מעלה ביחס למה שהיה".

 

בשיחות עם חברות הנדל"ן המניב הגדולות נטען שהפריפריה סבלה יותר מהמרכז.

"המרכזים הפתוחים במגזר הערבי ובפריפריה מוכיחים את עצמם ועובדים טוב. אני לא חושב שהפריפריה נפגעה יותר ורואים את זה בפדיונות. תסתכל על קניונים בתל אביב ובפריפריה. הפגיעה בקניונים בתל אביב היא יותר גדולה".

 

מה דעתך על מניית רני צים:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

מה קרה עם ההשקעה שבסוף ביצעת אישית בחברת ברנמילר?

"ההשקעה בברנמילר היתה רעיון שאנחנו שקלנו בתור חברת רני צים מרכזי קניות, שהיא חברה יזמית. רצינו להיכנס בכובע (היזמי, ח"ש) של הפרוייקטים רותם 1 ורותם 2 של ברנמילר. העסקה היתה לא פיננסית. כשגמרנו את הדיו דיליג'נס זו הפכה לעסקה פיננסית. מרגע שהוגדרה בתור עסקה פיננסית הדירקטוריון שלנו הפיל אותה. אחרי שעשינו דיו דיליג'נס, שאלתי אם אני יכול להיכנס להשקעה פרטית".

 

אתה רואה שינויים ארוכי טווח שמתרחשים כיום בתחום שלכם?

"אני מעריך שתחום המסעדות יעבור שינויים. בתחום הצריכה אני לא חושב שיהיו כל כך הרבה שינויים. מה שנפגע זה בעיקר הבילוי ולא הצריכה. אנשים אוכלים יותר אבל בבתים שלהם, כי הם יותר בבית. הקניונים מוטי הבילוי נפגעים. כל אלה עם בתי הקולנוע, הבאולינג וכדומה יותר פגיעים היום. מרכזי הקניות עם הצריכה הבסיסית כמו סופרמרקטים, רשתות פארם, חנויות דואר, הבייסיק של הבייסיק – זה תמיד יחזיק מעמד".

 

תסביר למה אתה חושב שהפגיעה אצלכם נמוכה יותר מבקניונים?

"בסופ"ש ראיתי ראיון של השף עומר מילר שאומר שתל אביב כבר לא אותה תל אביב, שמעברי החציה יותר ריקים. ככה ת"א מתנהגת: הולכת אחורה וגם הופכת בהמשך לעמוסה באותה מידה. בפריפריה אנחנו מדברים על צריכה בסיסית. אין אצלנו מותגי על כמו גוצ'י. אנחנו מחזיקים ברשתות כמו פוקס, קסטרו, סופרמרקטים. שכר הדירה אצלנו הוא מאוד נמוך, ברמה של 70-80 שקל למ"ר, גם אם החנויות ירדו ב-25% בפדיון שלהן הן עדיין לא מפסידות. עומס הפדיון אצלנו הוא נמוך מאוד. 

מרכז קניות רני צים באום אל פאחם מרכז קניות רני צים באום אל פאחם

 

"תבדוק את עומס הפדיון של כל הרשתות, תראה שאנחנו הכי נמוכים. בעזריאלי ומליסרון השכירות גבוהה הרבה יותר ובגלל זה רואים אצלהם רואים הפסדים של 200 מיליון ברבעון. בקניונים הגדולים חנות משלמת שכירות של 80 אלף שקל לחודש, אצלנו 15 אלף שקל לחודש. במספרים גדולים (של דמי השכירות) – כשאתה יורד ב-10% בפדיון אתה ישר עובר להפסד, ואז לקניון אין ברירה והוא צריך לתת הנחות".

 

איך הפדיונות באוגוסט עד עכשיו?

"אוגוסט היה בסה"כ בסדר. נשמר קצב הפדיונות פחות או יותר סביר. בירכא היו 2-3 שבתות של סגר אבל בסה"כ ירכא היא עיר חזקה לקניות והיא תחזור לעצמה".

 

אם יהיה סגר נוסף, יש סיבה לתת הנחות נוכח התוצאות הכספיות שראינו?

"להערכתי אם יהיה סגר, אני מאמין שזה יקרה בין החגים. ראינו מה עשה הסגר למדינת ישראל בכלל – והוא לא עשה טוב. ככה שלהערכתי ישתדלו להימנע מזה. אפריל ומאי היו קטסטרופליים. גם מבחינת הטלת הסגר והמגבלהעל היציאה מהבית. עדיין היו עסקים חיוניים של שעבדו ושילמו. בסה"כ ציפינו לקטסטרופה הרבה יותר גדולה. אני לא חושב שתהיה דראמה כזאת אצלנו, אנחנו באזורים ייחודיים, אנחנו כמעט בלעדיים באזורים שלנו. אנחנו גם עסק מוטה צריכה ולא בילוי – הצריכה רק מתחזקת ולא נפגעת. הבילוי והפנאי נפגעו".

 

מחירי השכירויות - מה יקרה להם? יישארו על כנם? לא יירדו כשייחתמו חוזים חדשים?

"אני לא צופה ירידה במחירי השכירויות אצלנו. שיעור שכר הדירה מסך הפדיון הוא הכי נמוך היום במשק. אני גם לא צופה פגיעה בפדיונות ובאכלוסים שאנחנו מבצעים".

 

האם אתם נערכים לאפשרות של סגר נוסף?

"אנחנו עם עיניים פקוחות כל הזמן, ערים למתרחש בחדשות. אני לא חושב שיהיה סגר אבל אנחנו ערוכים אם יהיה. בגדול למדנו שאנשים מפחדים ממקום סגור ומעדיפים מקום באוויר פתוח".

 

מה אתה חושב על ההתנהלות של המדינה עד כה? מה היא צריכה לעשות עוד? מה היא עשתה שהיה מיותר?

"אני חושב שהסגר הראשוני, שכלל סגירה של כל המשק, היה אסון לכלכלה ולמדינה. זה עלה כל יום כ-2 מיליארד שקל וזה נזק עצום. הכי קל זה לסגור את המשק – אבל בסוף האתגר זה שהמשק ימשיך לעבוד ולהתקיים עם כמה שפחות נזקים. היתרון שנוצר בין הסגר לראשון לסגר השני אם יוטל הוא שאנשים מתחילים להבין את מגבלות הקורונה. אתמול הייתי בארומה, יש שם מצלמה שמודדת חום באופן אוטומטי. מצאו פתרונות וקפסולות ותו סגול וכו'. העולם ממשיך להתקיים, אבל כל נושא הבילוי והפנאי - זה דבר שייקח לו קצת יותר זמן".

 

איזו פגיעה אתה מעריך שייספגו חברות מרכזי המסחר והקניונים? מי ייפגע יותר? מי ייפגע פחות?

"המרכזים הסגורים ייפגעו יותר עד שיימצא פתרון לעומת הפתוחים. אני חושב שיש כאן גם הרבה עניין של ניהול. צריך לנסות ליזום כמה שיותר דברים, להיות יצירתי; כל אחד צריך להמציא את עצמו מחדש".

 

מה לגבי תוכניות ההתרחבות שלכם - יש שינויים או היסוס?

"אנחנו עומדים בתוכניות העבודה שלנו. אושר עד בכפר סבא צפוי להיפתח בשנה הבאה, את גני תקווה אנחנו מאכלסים – הכל לפי תוכניות העבודה. כולם חשבו שהקמעונאות קורסת ובסוף יצא הפוך על הפוך. צר לי לבאס את כולם, אני לא רואה קטסטרופה. אנשים יודעים להעריך רשתות טובות ומיקומים טובים. אנחנו לא באים בתור גלגל ספייר לשוק. אנחנו מגיעים במיקומים נהדרים.

 

"כל קניון שייפתח בישראל מייצר קניבליזציה לרשתות שפועלות בו. במגזר הערבי אנחנו פותחים שוק חדש ואין קניבליזציה. מחר אם רשת סבן (של צים) פותחת קניון בטירה או ברהט - זה להרים כסף מהרצפה".

x