מדוע לא ייפתחו השנה עשרות צהרונים דווקא בתל אביב?
צהרון בו מספר הילדים נמוך מ-20 – ייסגר. כך קבעו השנה מפעילי הצהרונים בעיריית תל אביב, שחוששים מהפסד כלכלי. כך, הורים רבים נותרו כרגע ללא מסגרת צהרון ויאלצו לקצץ בשעות עבודתם. יו"ר ועד ההורים הארצי: "כמו בשנים עברו, העירייה צריכה למצוא פיתרון. לא יעלה על הדעת לפגוע כך בכלכלה של ההורים"
הורים רבים לילדי גנים בתל אביב הופתעו לגלות שהשנה לא ייפתח הצהרון בגן - רק מכיוון שמספר הנרשמים אליו נמוך מ-20 ילדים. מפעילי הצהרונים הפרטיים קבעו מספר מינימלי של נרשמים, כאשר לטענתם מספר נרשמים נמוך יותר גורם להם להפסדים כלכליים שלא יוכלו לעמוד בהם.
"זו בעיה ענקית מבחינתי, אם איאלץ להוציא את הילדה מהגן כבר בשעה 14:00. מתי אספיק לעבוד. גם אם אצטרך להוציא כספים על בייבי סיטר זאת מעמסה כלכלית כבדה מאוד. אנו מצפים מעיריית תל אביב למצוא לנו פתרונות, אחרת ניכנס לבור כלכלי - וגם ככה המצב לא טוב. אנחנו מנסים לעשות הכל כדי לצאת ולהתפרנס למרות הקשיים, ועכשיו מקשים עלינו עוד יותר", אמרה אמא לילדה בצהרון בתל אביב.
- משרד הבריאות מסכים לצירוף תלמידים מכיתות שונות לצהרונים
- בדקה ה-90: הממשלה מאשרת תקציב לצהרונים
- בלי מסגרת: אחד מ־10 מעונות נסגר ואין צהרונים
אחז אגם, יו"ר ועד ההורים הארצי, מסביר כי מקור הבעיה נעוץ בעובדה שהמפעילים בעירייה הם פרטיים - ובסוף מתעניינים רק בשורת הרווח. "כבר לפני חמש שנים הובטח לנו שהצהרונים יהיו מטעם העירייה, ולא פרטיים". עוד מוסיף אחז כי בשנים קודמות עיריית תל אביב מצאה פתרונות - ומצופה ממנה לעשות זאת גם עכשיו. "מצופה מהעירייה שתיקח על עצמה את הגנים הקטנים, או שתשפה את המפעילים הפרטיים ותאפשר פעילות של צהרונים. לא יעלה על הדעת לפגוע כך בכלכלה של ההורים".
בעיריית תל אביב מגלגלים את העניין לפתחו של משרד החינוך וטוענים להיעדר תקציב מספיק ממשרד החינוך, אך המציאות הזו אינה חדשה - ובשנים קודמות העירייה ידעה להיערך ולמצוא פתרונות. הצהרונים בתל אביב לא נכנסו לחוק הסבסוד ולכן ההורים משלמים את הסכום המקסימלי שנקבע, העומד על 935 שקל.
"העירייה לעיתים נכנסת למקומות שהמדינה לא נכנסת אליהם, כך עשתה בשנים קודמות ומצופה שתעשה זאת גם עכשיו. היינו מאשימים את משרד החינוך אם היה מדובר ברשות מקומית חלשה. אבל לעיריית תל אביב יש משאבים, היא חזקה, אנחנו בחרנו לגור בתל אביב, לשלם ארנונה גבוהה ולהינות מאיכות החינוך ומצפים מהעירייה שתחזיר לנו התושבים על כל מה שאנחנו נותנים לה", מציין אגם.
נטלי, אמא לילדה בצהרון מספרת כי עלתה יוזמה מצד ההורים בגן לממן בעצמם את החלק החסר ולהביא לפתיחת הצהרון. "הייתה הסכמה של ההורים להוסיף תשלום, אך העירייה לא מוכנה לפתרון הזה. אין לנו יציאה מהמצב הזה".
כך, רגע לפני פתיחת שנת הלימודים הפתרון היחיד שמסתמן הוא איחוד גנים - אך גם זה מעורר בעיות ומייצר חוסר ודאות גדול בקרב ההורים, שלא מבינים איך יעבירו את הילדים מגן לגן אם אין הסעות, ואיך אפשר יהיה לפעול בכיתות גדולות בזמן הקורונה.
מעיריית תל אביב נמסר בתגובה: עיריית תל אביב-יפו שמה בראש מעיניה את החינוך בעיר, ובמסגרת זו עושה מאמצים כבירים לפתיחת שנת הלימודים בצורה מיטבית בצל הקורונה. נדגיש כי הצהרונים בעיר הינם מסגרת חינוך בלתי פורמלית, הממומנת על ידי ההורים ופועלת על ידי מפעילים חיצוניים אשר קובעים את המספר המינימלי להפעלת הצהרונים. בהתחשב בעובדה כי משרד החינוך אינו אוכף את התשלום הנקבע כפי שהובטח, נאלצו מפעילי הצהרונים להציב מספר מינימלי של משתתפים על מנת שלא להגיע להפסד כלכלי".
תגובת משרד החינוך על הדרישה שלא לפתוח צהרונים כאשר מספר הנרשמים נמוך מ-20: "הטענה משוללת כל יסוד, שכן המשרד לא פרסם כל הנחיה כזו. הממוצע של מספר תלמידים לקבוצה בצהרון הוא 22-23".