מיצב מחאה: "בית הקברות של הכלכלה הישראלית" הוקם בכיכר רבין
מקימת המיצב היא תנועת "המרכזים לצדק חברתי" המורכבת מבוגרי השומר הצעיר; במיצב – עשרות אובייקטים דמויי מצבות עליהן שמות בתי עסק שנסגרו בתקופה האחרונה ומספר העובדים בהם שנותרו מחוסרי פרנסה, רובם מעולם המזון והקולינריה
"בית הקברות של הכלכלה הישראלית" – כך מכונה המיצב שהוצב הבוקר בכיכר רבין בת"א, כעוד צעד מחאתי כנגד חדלון הממשלה בטיפול במצב הכלכלי. האחראים על פעולת המחאה הפעם הם "המרכזים לצדק חברתי" - תנועה שקמה בינואר 2016, בשיאו של המאבק על מתווה הגז, על ידי תנועת הבוגרים של השומר הצעיר.
- מיצב בת"א: נתניהו אוכל פרוסה מעוגת דגל ישראל
- עשרות חברות במשק משביתות בשעה זו את פעילותן במחאה על האונס באילת
- המשטרה עצרה שלושה מפגינים בתום המחאה בירושלים: "זו מלחמה בשחיתות"
התנועה פועלת במטרה לקדם צדק חברתי ושוויון לכל הקבוצות בחברה הישראלית באמצעות תנועת שטח רחבה ועצמאית. במיצב שהקימו הבוקר – עשרות אובייקטים דמויי מצבות עליהן שמות בתי עסק שנסגרו בתקופה האחרונה, רובם מעולם המזון והקולינריה.
ביניהם אפשר למצוא את קפה לואיז, הנורמה ג'ין, פראג הקטנה ואחרים. על כל "מצבה" נכתב מספר העובדים שהעסק פרנס בעבר, כלומר – מספר האנשים שנשארו מחוסרי עבודה בעקבות סגירתו.
כזכור, אנשי תעשיית הקולינריה והמסעדנים הן בין הקבוצות היותר פעילות במחאה כנגד ההתנהלות הממשלתית ובחודשים האחרונים נקטו שורה של פעולות כמו "מרד" במסגרתו פעלו בניגוד להנחיות הממשלה והשאירו את המסעדות פתוחות למרות שהונחו לסגור – מה שגם הוביל לשינוי הגזירה והאפשרות להמשיך להפעיל את המסעדות תחת הנחיות התו הסגול. המסעדנים גם עלו לבלפור להפגין אל מול מעון רה"מ, שם חילקו מאות מנות של אוכל מהמסעדות שלהם לעוברים והשבים.
הפעם, כאמור, לא מדובר באקט מחאתי של מסעדנים בלבד, אלא של עסקים קטנים באופן כללי – שרבים מהם נפגעו קשות בעקבות המגיפה, ההנחיות וההתנהלות הממשלתית. "נבחרי הציבור מנותקים לחלוטין. בזמן שעשרות אלפי ישראלים משוועים לסיוע ופתרונות אמיתיים למצב הכלכלי, הם עסוקים בהישרדות פוליטית ומריבות קטנוניות יומם וליל", אומר הבוקר זהר (איזי) כרמון מנהל 'המרכזים לצדק חברתי'". לדבריו, "בעלי עסקים משלמים על ההתנהלות הרשלנית והזלזול של הממשלה באיבוד פרנסתם".
מפעלי חיים נגמרו - ואין אופק חדש
המייצג נועד להמחיש את המציאות העוגמה שכולנו מרגישים ברחוב – עוד ועוד עסקים נסגרים, עוד ועוד מפעלי חיים נקברים, עוד ועוד אנשים לא רואים אופק ועתיד בישראל. נמאס לשמוע הצהרות ותוכניות חלולות. לא חייבים להמציא את הגלגל, מדינות אחרות הצליחו להעניק רשת ביטחון ולהביא פתרונות למצוקת העסקים. בפועל כל שנדרש הוא לאשר תקציב, להכניס את היד לכיס ולמנוע מעשרות אלפי ישראלים נוספים להידחק לאבטלה. כל עוד ימשיכו לשחק ברולטה על החיים שלנו, בית הקברות הזה ילך ויתרחב".