דעה
פתוחים לעסקים בארה״ב: מה כדאי לחברות ישראליות לדעת?
חברות שיש להן פעילות בארה"ב חייבות להקפיד באופן שוטף להתעדכן בתקנות הפדרליות והמקומיות לגבי אחריותן כלפי העובדים בעידן הקורונה. גל התביעות במדינות השונות כבר החל
האם חברות ישראליות, המעסיקות עובדים בארה"ב, עלולות להיות חשופות לתביעות משפטיות בהקשר לנגיף הקורונה? גל התביעות המשפטיות בנושאים הנוגעים לנגיף החל כבר לתת את אותותיו בבתי המשפט ברחבי ארה"ב - מגמה שרק צפויה להתגבר. אף שטרם נקבעו תקדימים בנושא, הרי שבין יתר התביעות שהוגשו עד היום בארה"ב יש גם כאלה של עובדים או בני משפחותיהם, הטוענים שמעסיקיהם לא דאגו לתנאי עבודה בטוחים שחשפו אותם להדבקה.
- בחסות הקורונה, מעסיקים הגבירו את הריגול אחר העובדים
- פורום המומחים שהקים משרד הכלכלה: "לאפשר למעסיקים לדחות בחצי שנה הפרשות פנסיה לעובדים"
- העסק בקשיים ואין הנחיות ברורות: האם לשקף את המצב לעובדים?
בעוד כמה מדינות בארה"ב כבר חוקקו חוקים, שמגבילים את האחריות הנזיקית של מעסיקים, מגבירים המעסיקים הגדולים בארה"ב את הלחץ על הקונגרס האמריקאי להחלת חסינות. הצעת חוק, שאותה מובילים חברי סנאט רפובליקנים, קוראת להגבלת האחריות הנזיקית של המעסיקים, וזאת חרף קולות המתנגדים להצעה. מזכיר העבודה האמריקאי, יוג'ין סקאליה, אף אמר באחרונה שהוא מאמין כי ניתן להמשיך לפתוח את מקומות העבודה בביטחה, וזאת למרות הנתונים המדאיגים במדינות השונות. אין ספק שחברות ישראליות עם פעילות בארה״ב מתמודדות עם מציאות שונה, שיצרה סטנדרטים חדשים בנושא סביבת עבודה בטוחה.
מדינות רבות בארה״ב הרחיבו את החובות המוטלים על המעסיקים בימים כתיקונם לחובות הכוללים, בין היתר, צמצום חשיפה לנגיף הקורונה במקום העבודה. מכיוון שההנחיות בעניין משתנות בתכיפות, על החברות הישראליות שיש להן פעילות בארה״ב לוודא כי הן עוקבות באופן שוטף אחר הכללים וההנחיות של הממשל הפדרלי, וגם אחר ההנחיות של המדינה והעיר שהן פעילות בהן.
שני גורמים פדרליים מרכזיים, שמפרסמים הנחיות בנושא למעסיקים, הם רשות הבטיחות והבריאות התעסוקתית בארה"ב, OSHA; והמרכזים לבקרת מחלות ומניעתן בארה"ב, CDC.
רשות הבטיחות והבריאות התעסוקתית הודיעה כי על המעסיקים לפתח ולהטמיע נהלים לאבטחת שלום העובדים ולמניעת הדבקה בנגיף הקורונה. הרשות אף פרסמה באחרונה הנחיות לעסקים המוגדרים כבלתי חיוניים בידי הרשויות במדינה, ובהם היא ממליצה על פתיחת העסקים בשלושה שלבים: מהשלב הראשון, שבו יוגבל מספר העובדים עד לצוות עובדים מלא בשלב השלישי, תוך נקיטת צעדי בטיחות מומלצים.
המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן פרסמו גם הם רשימת המלצות להנחיות בטיחות, שעל המעסיקים לאמץ בתגובה לנגיף. אלה כוללים, בין היתר, שמירת מרחק פיזי בין העובדים, שימוש במסכות, כללי ניקוי וחיטוי מורחבים ושמירת היגיינה אישית, הרחבת פוליסת ימי המחלה לעובדים במטרה לאפשר להם גמישות להישאר בבית לטפל בקרוב משפחה ועוד.
מעבר לבדיקת הרשימות המלאות, שאותן אפשר למצוא באתרי האינטרנט של רשות הבטיחות ושל המרכזים לבקרת מחלות, ואימוץ ההנחיות במקום העבודה, על המעסיקים גם לבחון הסכמים עם צדדים שלישיים, כמו חברות השמה וקבלני משנה, ולוודא שגם הם כוללים אימוץ הנחיות דומות.
אחד הצעדים שנוקטות חברות רבות בארה״ב הוא הקמת צוות תגובה למגיפה. צוות זה אמון, בין היתר, על עריכה ואימוץ נוהלי חברה בעניין הנגיף ומעקב אחר עדכונים לגבי ההנחיות והכללים המקומיים והפדרליים. בדרך כלל חברים בצוות הזה נציגי ההנהלה הבכירה, היועץ המשפטי, מנהל כוח האדם ומנהל התמיכה הטכנית.
המעסקים בארה"ב גם נדרשים לדאוג למימון ואספקת ציוד הגנה אישי לעובדים ולהדרכת העובדים בנושא, הן בידי רשות הבטיחות והן בידי מדינות שונות, כמו למשל מדינת ניו יורק. בנוסף, על המעסיקים לאמץ נהלים לניקוי וחיטוי עמוק של מקום העבודה. הנחיות המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן, למשל, עורכות הבחנה בין משטחים שאפשר לנקות במים וסבון לעומת כאלה שיש לחטא, וגם ממליצות כמה פעמים ביום יש לחזור ולערוך את הניקוי והחיטוי. נושא חשוב ומאתגר נוסף הוא שאלת עריכת סקירה שנועד לוודא כי אין לעובדים תסמינים של הנגיף בהגיעם לעבודה. מדובר במידע רפואי חסוי, שעל המעסיק יהיה לנהוג בו תוך שמירת סודיות מקסימלית בהתאם לחקיקה ולתקנות בנושא בארה״ב.
במקביל, על המעסיק להקפיד למלא אחר הכללים הבסיסיים החלים על המעסיקים בארה״ב - למשל, איסור אפליית עובדים וחוקי שכר ושעות עבודה. יש גם לבחון אם הנהלים החדשים בנושא הנגיף אינם מפלים עובדים, בשל היותם בקבוצת סיכון. בנוסף, לאור היות הנגיף זרז לעליית קרנן של טכנולוגיות לסביבת העבודה העתידית, שכוללות גם פתרונות לניהול ומעקב אחר איכות תנאי סביבת העבודה או פתרונות לצמצום נקודות מגע תכופות, יש גם לוודא שפתרונות אלה לא יובילו לפגיעה בזכויות הפרט של העובדים.
כפי שאמר וולטר, וכה אקטואלי לעידן זה: "ספק אינו מצב נעים, אך ודאות הינה אבסורד". סגירת העסקים ומעבר לעבודה מרחוק כשהדבר התאפשר היה מהלך כואב ומאתגר, אך פתיחה מחדש והסוגיות שהיא מעלה - החברתיות, המשפטיות והכלכליות - מורכבת אף היא. אין ספק שמדובר בצעד חשוב, שיש לעשותו תוך הבנה עמוקה של החקיקה בארה״ב, הכללים וההנחיות, ותוך מעקב שוטף אחר כל שינוי ותיקון.
עו"ד מיטל סטבינסקי היא יו"רית שותפה בפרקטיקה הישראלית של פירמת עורכי הדין הבינלאומית Holland & Knight