אחרי שנה וחצי: יציבות הקואליציה של ביגר בפז תלויה במוסדיים
מחר יתחילו בעלי המניות בחברת הדלקים להצביע על המשך כהונתם של שלושת הדירקטורים הבלתי תלויים. היו"ר, אברהם ביגר, מעוניין בהמשך כהונתם של הדירקטורים המכהנים שמול כל אחד מהם מועמד חדש. אבל לא בטוח שהמוסדיים יקלו עליו
מאז יצאה חברת הדלקים מהשליטה של בינו צדיק והפכה לחברה ללא גרעין שליטה, מטלטלת הספינה של פז מצד לצד. העובדה שחברות ללא גרעין שליטה שלא מתחום הפיננסים, במיוחד בסדר הגודל של פז, אינן שכיחות ומהוות תופעה חדשה בשוק ההון, מספקת אירועים מרתקים סביבה. מחר יתחילו בעלי המניות של פז להצביע על חידוש כהונה של שלושה דירקטורים בלתי תלויים (דב"תים) בחברה. כהונתם של אלה מתחדשת מדי שנה, בניגוד לדירקטורים חיצוניים (דח"צים) שכהונתם מתחדשת אחת לשלוש שנים.
- פז נחלצה מ"רבעון הקורונה" בהפסד של 4 מיליון שקל
- פסגות בהמלצת קנייה לפז: רבעון כזה קשה לא יחזור
- שפיר לוטשת עין לבית הזיקוק של פז; גם בן ש"ך וצארום בתמונה
דירקטוריון פז מונה שמונה חברים: שלושה דח"צים, שלושה דב"תים ושני דירקטורים רגילים. הדח"צים, עמי שפרן, עודד גילת ובעיקר מאירה גיט, נחשבים לסוג של אופוזיציה ליו"ר החברה אברהם ביגר. בחברות ללא גרעין שליטה הופכים היו"ר או המנכ"ל לדומיננטיים ולמי שמובילים את החברה. בפז, הדומיננטיות היא של היו"ר אברהם ביגר שמונה לתפקיד ביוזמתם של שני גופים, בית ההשקעות מיטב־דש וקרן נוקד. אלה ביקשו למנות יו"ר דומיננטי לחברה שיעמוד מול הדומיננטיות של המנכ"ל דאז, יונה פוגל ששלט בחברה מאז שבינו מכר את השליטה בה ב־2017, והצליח לגרום ליו"ר הראשון יצחק עזר, לפרוש.
מול ביגר הקרב היה קשה יותר. ביגר מונה ליו"ר פז והוביל את פוגל להתפטרות בספטמבר לפני שנה והוא גם זה שמינה את ניר שטרן למנכ"ל החדש בדצמבר האחרון. אבל ביגר רחוק ממצב של שליטה בדירקטוריון. שלושת הדח"צים הסתמנו, כאמור, כסוג של אופוזיציה מולו בשנה האחרונה, כשעוד קודם היו במקרים רבים בקו אחד עם פוגל.
האנשים שביגר בונה עליהם
ביגר התבסס בדירקטוריון על שלושת הדב"תים, רויטל אבירם, אריק שור, שהוביל את ההתנגדות לפוגל בדירקטוריון הקודם, ומנחם ברנר. הדירקטור השמיני בפז הוא אריק שטיינברג, דירקטור בחברה נוספת ללא גרעין שליטה אפקטיבית, פרטנר, ומי שבעבר היה יו"ר בית ההשקעות פסגות. שטיינברג הוא פחות עקבי מהאחרים בהצבעות בדירקטוריון, ומרים את ידיו בהתאם לנושא.
ההצבעה שתסתיים ב־31 באוגוסט גורמת לרעשים בדירקטוריון. מול כל אחד משלושת הדב"תים ניצב מועמד שמתמודד עמו על הכהונה. מול אבירם ניצבת רגינה אונגר שהיתה מנכ"לית קמ"ן אחזקות שהגיעה לפירוק ב־2012; מול אריק שור, לשעבר מנכ"ל תנובה והיום גם יו"ר מעברות, מתמודד נדב שחר, לשעבר מנכ"ל חיפה כימיקלים; ומול ברנר מתמודד פאר נדיר, לשעבר מנכ"ל הקניונים של קבוצת עזריאלי.
ביגר זקוק לקולות המוסדיים כדי להאריך את הכהונה של שלושת הדב"תים. אבל לפחות במקרה אחד הוא בנחיתות. פאר נדיר הוא בעל נסיון בתחום הקמעונאות והקניות ומאיים על מקומו של ברנר, שהנסיון שלו בתחום הוא עצם היותו שש שנים דירקטור בפז.
אונגר היתה בעבר דירקטורית בניו־פארם, בחברת האנרגיה גלובל פאואר ובצים - אונגר היתה גם משנה למנכ"ל בשרם־פודים־קלנר שגם היא קרסה.
ביגר מעוניין, כאמור, בבחירה של שלושת הדב"תים הקיימים ובתי ההשקעות והמוסדיים שיבואו להצביע יביאו בחשבון את העובדה הזו. גורמים שתומכים בביגר, כמו מיטב־דש ונוקד, צפויים לתמוך בשלושה, בעוד שגורמים שמתנגדים לו עשויים להצביע בעד הדירקטורים החדשים. שנה וחצי היא תקופה לא מספיק ארוכה אולי לבחון את הכהונה של היו"ר, טוענים התומכים בביגר.
אלה מציגים את מכירת בית הזיקוק שאותה הוא מוביל ועסקת סופר יהודה, שהביאו לעליה של 22% במניה החודש, כסימנים להתייצבות הספינה וסיבה לתמוך בסביבת עבודה שקטה לביגר.
המתנגדים ליו"ר טוענים כי ביגר לא הוכיח את עצמו. מניית פז ירדה מתחילת השנה ב־31%, חרף ההתאוששות במהלך החודש. לטענה כאילו משבר הקורונה פגע בכל המגזר, עונים המתנגדים לביגר כי המניה של פז ירדה עוד קודם, מתחילת השנה ועד לתחילת מרץ ב־21%. אותם מתנגדים טוענים כי דווקא ריבוי דיעות בדירקטוריון עשוי להוביל את פז לדרך חדשה, לאחר שבעבר נסחרה כבר בשווי של 5.4 מיליארד שקל כשבינו ירד מהשליטה.
חברת הייעוץ אנטרופי העבירה בסקירה ללקוחותיה כי היא תומכת בכהונתם של שור ואבירם, אבל מעדיפה את נדיר על ברנר. הגופים הגדולים שמחזיקים בפז הם חברות הביטוח מגדל, מנורה, הראל, הפניקס, וכלל, ובתי ההשקעות פסגות ומיטב־דש. פסגות משתמש באנליזה פנימית להצבעה, ואילו חמש חברות הביטוח הגדולות הפסיקו לעבוד עם אנטרופי והן עובדות עם עמדה.
זו מעבירה להן סקירה ומשאירה את ההחלטה לוועדות ההשקעה של החברות עצמן. כך שאף שהסקירות של אנטרופי מגיעות תדיר לעיתונים, הדעה שלה משפיעה על מספר קטן עד זניח של בעלי מניות. בין לוקר ושלוש מעדיפה אנטרופי את שלוש, זאת לאור הנסיון הרב יותר שלו בדירקטוריונים, גם אם מדובר בעיקר בחברות טכנולוגיה. בפז מחזיקים גם כ־10% מהמניות בידי גופים זרים שחלקם מקבל יעוץ מחברת ISS שתומכת מסורתית בדירקטורים מכהנים מול חדשים, וכך גם בפז.
מתמודדים על כיסא היו"ר
דירקטור תשיעי נוסף שצפוי להיבחר הוא דירקטור רגיל, ועל כיסא זה מתמודדים יואב שלוש מתמודד מול יו"ר התעשיה האווירית הראל לוקר. למי משניהם שייבחר יש פוטנציאל לשמש בעתיד כיו"ר החברה.
לוקר הומלץ על ידי חברת הראל, גוף מוסדי גדול, כך שהנסיון הרגולטורי שלו כמנכ"ל משרד רוה"מ, הייעוץ לחברות אנרגיה גדולות והמהפך שהוביל בתוצאות העסקיות של התעשיה האווירית מעניקים לו יתרון על שלוש, שמודה ברזומה שהציג כי אין לו היכרות, נסיון או הכשרה בתחומי ליבת העסקים של החברה.ון אחופשכבר הטים מספר, לגרפי אור הר לכם לל אות ולתמונות בשל יים יוחד.