טראמפ על עסקת המטוסים: "יש לאמירויות כסף, זה נבחן"
לאחר חשיפת העסקה ב"ידיעת אחרונות", ולמרות הכחשת נתניהו, הנשיא אמר שאיחוד האמירויות רוצה "להזמין כמה" מטוסי F-35. פרטים חדשים ב"ניו יורק טיימס": קושנר מקדם את המכירה, אך בדרך לאישורה צפויים מכשולים קשים. בבית הלבן רואים בעסקת נשק "תמריץ" שימשוך גם את סעודיה להסכם עם ישראל
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ אמר הלילה (בין רביעי לחמישי) כי עסקה למכירת מטוסי הקרב המתקדמים מסוג F-35 לאיחוד האמירויות "נבחנת" בימים אלו בממשלו. טראמפ הוסיף כי לאמירויות "יש כסף" לשלם על המטוסים הללו – שלפי החשיפה השבוע ב"ידיעות אחרונות" מכירתם לאבו דאבי היא שעומדת מאחורי ההסכם בינה לבין ישראל לכינון יחסים רשמיים.
במקביל, הלילה חשף העיתון "ניו יורק טיימס" פרטים חדשים על עסקת המכירה של המטוסים החמקניים המתקדמים, שראש הממשלה בנימין נתניהו מתעקש כי עסקה למכירתם לאמירויות לא נכללת בהסכם עמה וכי ישראל ממשיכה להתנגד למכירתם למדינות אחרות במזרח התיכון – על מנת לשמר את עליונותה האווירית באזור.
לפי גורמים אמריקנים ששוחחו עם ה"טיימס", העסקה המדוברת מקודמת על ידי ממשל טראמפ אך טרם אושרה. לדבריהם היא לא מהווה "פרס" ישיר להסכמת האמירויות לכונן יחסים עם ישראל – אך הגורמים לא הכחישו כי להאצה בשיחות על עסקת המטוסים יש קשר להסכם השלום.
בדיווח צוין כי בשבועות האחרונים העניקו גורמים בממשל תדרוך מסווג לצבא של האמירויות על מטוסי ה-F-35, חרף החשש של פקידים במועצה לביטחון לאומי בית הלבן ממתן פרטים רגישים על מטוס הקרב המתקדם ביותר של ארה"ב למדינה זרה שטרם קיבלה אישור לרכוש את המטוסים הללו.
מי שמקדם את עסקת המטוסים עם איחוד האמירויות, כך לפי ה"טיימס", הוא ג'ארד קושנר, יועצו וחתנו של הנשיא טראמפ. בעיתון מדגישים כי אישור של מכירת מטוסי F-35 לאמירויות הוא תהליך שעשוי להימשך שנים – אולי אפילו שמונה שנים. תהליך כזה יצטרך גם לקבל גם את אשור המחוקקים בקונגרס, שככל הנראה יתנגדו למכירה שכזו כל עוד ישראל תתנגד גם היא. מכשול אפשרי נוסף הוא ניצחון של ג'ו ביידן בבחירות לנשיאות. הדמוקרטים סקפטיים הרבה יותר מאשר ממשל טראמפ והרפובליקנים בנוגע למכירת כלי נשק למדינות המפרץ, בין היתר בשל מעורבותן בהרג אזרחים במלחמה בתימן.
למה טראמפ הזכיר את טום קרוז?
לפי העיתון, איחוד האמירויות דוחפת לקדם עסקה שכזו לפחות שש שנים, אך לאורך התקופה הזו בישראל התנגדו לכך. "ה-F-35 היה היעד הראשי של איחוד האמירויות מבחינת כלי נשק לאורך שנים", אמרה לעיתון ברברה ליף, שגרירת ארה"ב לשעבר באבו דאבי.
טראמפ עצמו אמר הלילה שאיחוד האמירויות מעוניינת במטוסים הללו. "יש להם את הכסף לשלם על זה. הרבה פעמים אנחנו מתעסקים עם מדינות שאין להן אפילו עשרה גרושים", הוא אמר במסיבת העיתונאים בבית הלבן. "הם רוצים להזמין כמה מטוסי F-35", הוא הוסיף.
בהמשך החל טראמפ להתפאר ביכולותיו של ה-F-35: "זה מטוס הקרב הכי טוב בעולם, זה חמקן, חמקן לחלוטין. שאלתי טייס 'מה אתה חושב שטוב יותר', דיברתי על מטוס רוסי, מטוס סיני. הוא אמר, 'היתרון שיש לנו הוא שהם לא יכולים לראות אותו (את המטוס). אמרתי שזה נשמע לי כמו יתרון ממש גדול. הטייסים האלה שאני פוגש – הם נראים טוב יותר מטום קרוז והם בהחלט קשוחים יותר. והוא בחור נחמד".
גם סעודיה צריכה תמריצים
בדיווח הלילה ב"טיימס" צוין כי גורמים בבית הלבן שמנסים להביא מדינות ערביות נוספות להסכם עם ישראל, מקווים "לדחוף" את סעודיהלנקודה הזו באמצעות הסכמי נשק "משמעותיים" עמה. לדבריהם, סעודיה ויורש העצר מוחמד בן סלמן זקוקים ל"תמריצים נוספים" על מנת שיסכימו ללכת בכיוונה של איחוד האמירויות.
טראמפ, אגב, התייחס גם לסוגיה זו בדבריו הלילה. הוא נשאל אם הוא מצפה שסעודיה תצטרף להסכם המתגבש בין ישראל לאיחוד האמירויות – והשיב "כן".
אחרי שתיקה ממושכת בנושא, אתמול הודיעה סעודיה כי היא ממשיכה להיות מחויבת ליוזמת השלום הערבית – לפיה יחסי שלום עם ישראל תלויים בהקמת מדינה פלסטינית. "לא תהיה נורמליזציה עם ישראל בלי הסכם עם הפלסטינים", אמר אתמול שר החוץ הסעודי, פייסל בן פרחאן.
לפי החשיפה שלשום ב"ידיעות אחרונות", המתבססת על מקורות אמריקנים ואמירתים, מה ששיכנע את שליט האמירויות לכונן יחסים עם ישראל היה סיכום על עסקת נשק בת עשרות מיליארדי דולרים – שכוללת לא רק מטוסי F-35, אלא גם כטב"מים (מטוסים ללא טייס) מהסוג המתקדם ביותר ועוד, שיסופקו לה על ידי ארה"ב.
בלשכת ראש הממשלה מסרו בתגובה כי "בשיחות ישראל לא שינתה את עמדותיה נגד מכירת נשק שובר שוויון וטכנולוגיות ביטחוניות מתקדמות למדינה כלשהי במזרח התיכון". למרות ההכחשה הזו, גורם בכיר באיחוד האמירויות הערביות אישר שלשום את הפרטים ואמר כי במסגרת כינון היחסים עם ישראל קיימת גם עסקת נשק בשווי עשרות מיליארדי דולרים, שכוללת מטוסי F-35, כטב"מים ואמצעי לחימה נוספים.
לפי הגורם, ישראל, ארה"ב והאמירתים סיכמו על השבחת היכולת הצבאית של הממלכה כחלק מההסכם. הגורם אף הדגיש כי נתניהו עצמו היה מודע לכך ונתן את הסכמתו לאורך כל הדרך, וכי המגעים לא התנהלו רק מול האמריקנים.