אנרגיה חלופית: המלצות לשעות של פנאי
להאזין לצלצולי הפעמונים של "זהו זה", לא לפחד מסאטירה משובחת - "היהודים באים", "משהו בקטנה", המיזם של צלם האוכל דן לב וזוגתו עדי, פודקאסט: לאחורי הקלעים של סרטי האחים כהן ומתכון לפרעצל
פודקאסט
להציץ לאחורי הקלעים של סרטי האחים כהן
אחת מתוצאות הלוואי של הקורונה היא המבול העצום של פודקאסטים שנוצרים על ידי אנשי תרבות שכבר חצי שנה יושבים בבית מובטלים. אחד המעולים שבהם הוא הפודקאסט שהשיק הצלם רוג'ר דיקינס יחד עם בת זוגו, ג'יימס דיקינס, "Team Deakins" (זמין בכל אפליקציות הפודקאסטים). דיקינס, שזכה באוסקרים על "בלייד ראנר 2049" ו"1917", ראיין ב־37 פרקי הפודקאסט בעיקר צלמים ואנשי צוות. אבל האטרקציה הכי גדולה היא השיחה עם ג'ואל כהן. האחים כהן הם היוצרים שאיתם דיקינס עבד הכי הרבה, מאז "בארטון פינק" ב־1991. הם ידועים כמי שממעטים להתראיין. ופתאום ג'ואל כהן בשיחה חברית, מעמיקה, מאירת עיניים ועמוסה במידע הנמשכת 83 דקות מאלפות. ג'ואל, שזה עתה סיים לביים את סרטו הראשון כסולן, נותן הצצה נדירה לאחורי הקלעים בשיחה שעוסקת בקשר בין תקציב, קהל ותוכן, תסריטאות, ליהוק ואיך להציל ימי צילום אבודים.
יאיר רוה
פינוק
לשמח חבר שנמצא בבידוד
"משהו בקטנה", המיזם של צלם האוכל דן לב וזוגתו עדי, נולד בימי הקורונה. יום אחד בתם של בני הזוג ביקשה לשלוח לחברה קופסת מטעמים במתנה, וכל הבית התגייס למשימה. לב, שבצד פעילותו כצלם מזון ופרסום ותיק, גם אוהב לבשל ואף התמקצע בתחום, הכין את הממרחים המשובחים (אריסה, פסטו, ריבה) ואת העוגיות קנטוצ'יני; עדי הכינה את הקרקרים, והבת אפתה עוגיות. כשהמגש היה מוכן, הם צילמו אותו והעלו לרשתות החברתיות. לאור התגובות הנלהבות הם החליטו לפתח מיזם מקסים שיכול לשמש לפיקניק, מתנה לחג או ליולדת. הכל נארז בקופסה אסתטית המכילה כל טוב: קרקרים, גבינות של גד, בקבוק יין, פירות וירקות חתוכים בקפידה (ולא, איכשהו, הם לא מגירים נוזלים או נראים עייפים), מגוון עוגיות, שקדים ואגוזים שנאפים בתנור עם תבלינים, ואפילו סכו”ם אקולוגי. ויש גם מארז בידוד קורונה המיועד למישהו שנמצא בבידוד בחדר, ולכן אין בו מוצרים שדורשים קירור, אלא דברים שאפשר לנשנש כמו פירות ופיצוחים, בירה קורונה ואפילו תשבץ וברכה אישית. 260-150 שקל (יין בתוספת תשלום). הזמנות בווטסאפ: 052-4868687
עילית מינמר
טלוויזיה
לא לפחד מסאטירה משובחת
הבמאי והקומיקאי היהודי מל ברוקס אמר פעם על ההומור היהודי: “אם אתה גורם להם לצחוק, איך הם יכולים להכות אותך למוות?”. הוא דיבר על מנגנון ההגנה, ההישרדותי אפילו, של יהודים, שהיה קיים מאז ומתמיד, יש הטוענים שעוד מימי התנ”ך. הוא לא העלה על דעתו שאלה שיתנגדו להומור הזה יהיו דווקא יהודים בעצמם, שיצאו השבוע להפגין נגד הסדרה “היהודים באים”, סאטירה היסטורית, שכתבו נטלי מרכוס ואסף בייזר, המשודרת כעת בעונתה הרביעית. פתאום היא מעוררת התנגדות בקרב פוליטיקאים כבצלאל סמוטריץ’, רבנים מסוימים, וההולכים בעקבותיהם. הפרק האחרון עסק במשיח השקר יעקב פרנק, בשבוע הבא יעסקו בהרצל. מתבקש לחשוב כי זו תגובה מרומזת למפגינים, אבל הפרקים האלה צולמו מזמן, והתוכנית המחוכמת והמשעשעת עוסקת בהרצל ובמשיחי שקר לא מעכשיו. מומלץ לצפות ב”היהודים באים” לא רק כי זה מעשה דמוקרטי, ויש שיאמרו יהודי, אלא כי היא מצחיקה, מעוררת מחשבה ולפעמים מרתיעה - ממש כמו שסאטירה צריכה להיות. ימי שני בכאן 11. הפרקים המלאים: kan.org.il
רותה קופפר
מוזיקה
להאזין לצלצולי הפעמונים של "זהו זה"
מאז עלתה "זהו זה" המיתולוגית לאוויר לפני יותר מ־40 שנה בחינוכית השתנה הפורמט, מנחים נוספו, דמויות נולדו, וברגעי משבר ולחץ הם החזיקו אותנו שפויים. זה היה במלחמת המפרץ, וזה קרה גם כשכאן 11 קראו להם למילואים כשפרצה מגפת הקורונה. "זהו זה 2020" השתבחה משבוע לשבוע, ושיא הרגש התנקז לדקות האחרונות שבהן ביצעו חמישיית המופלאים, גיבורי ילדותי - גידי, מוני, בראבא, דובל'ה וקושניר - שיר ישן בעיבוד חדש של אמיר לקנר ופילחו את הלב. השבוע, למשל, הם נתנו ביצוע מרגש ל"צלצולי פעמונים", של אהובה עוזרי ויאיר מדינה, ביצוע שהפך ויראלי וזכה למעל 17 אלף צפיות בתוך ימים ספורים. עוד ביצועים: "ילדותי השנייה", "מיליונים", "שיר לשירה", "צל עץ תמר", "היא תבוא" ו"צריך להזיע" עם הופעת אורח של גרוניך. כל הקסם הזה זמין מהשבוע להאזנה וצפייה בפלטפורמות הדיגיטליות, ובחגים צפוי לצאת כדיסק במארז חגיגי לחנויות.
מאיה נחום שחל
מתכון
פרעצל
השף קונדיטורית נעמה שטייר
מצרכים ל־35 יח' במשקל 50 גרם או 17 יח' במשקל 100 גרם
לבצק:
- 1 ק"ג קמח (מומלץ 500 גרם קמח לחם, ו־500 גרם קמח רגיל)
- 10 גרם שמרים יבשים
- 10 גרם מלח
- 10 גרם סוכר
- 40 גרם חמאה רכה
- 550 מ"ל מים
לבישול:
- 2 ליטר מים
- 2 כפות סוכר חום
- 2 כפות סודה לשתייה
-
- מכניסים את כל חומרי הבצק לקערת מיקסר ולשים עם וו לישה. לשים 5 דקות במהירות נמוכה, ועוד 5 דקות במהירות גבוהה, עד ליצירת בצק אלסטי, חלק ומבריק.
- מעבירים את הבצק לקערה מקומחת קלות. עוטפים במגבת או ניילון נצמד, ומתפיחים במשך שעה וחצי, עד שהבצק מכפיל את נפחו.
- כשהבצק תופח, מחלקים את הבצק לכדורים שווים (בין 50 ל־100 גרם, תלוי בגודל הפרעצל שרוצים ליצור).
- בינתיים מרתיחים סיר עם 2 ליטר מים, 2 כפות סוכר חום ו־2 כפות סודה לשתייה.
- מחממים תנור ל־180 מעלות. מכינים תבניות עם נייר אפייה (רצוי לשמן אותו מעט).
- מגלגלים את כדורי הבצק לגליל ארוך ודק ויוצרים צורת פרעצל.
- מבשלים כל פרעצל במים למשך מספר שניות, ומוציאים בעזרת כף מחוררת לתבנית האפייה.
- מפזרים מלח גס או שומשום על הפרעצל, ואופים בתנור במשך 20-15 דקות עד למאפה שחום ופריך.
רעות ברנע