$
שווקי חו"ל

מושל ניו יורק הודיע: שימוע נגד טבע בפרשת משככי הכאבים ב-26 באוקטובר

יצרנית התרופות הישראלית נותרה מחוץ להסדר שעומד להיחתם בין משרד המשפטים לבין ג'ונסון אנד ג'ונסון ושלוש מפיצות התרופות שישלמו יחד 26.4 מיליארד דולר; טבע: "הטענות משכפלות תביעות שעודן תלויות ועומדות - החברה ממוקדת בהשלמת מתווה ההסדר"

סופי שולמן 20:5518.08.20

מושל ניו יורק  אנדרו קואומו  הודיע הערב (ג') כי המחלקה הפיננסית של מחלקת מדינת ניו יורק הגישה תביעה נגד יצרנית התרופות הישראלית בפרשת משככי הכאבים. לטבע נקבע שימוע ל-26 באוקטובר. הודעה זו מצטרפת לדיווח מוקדם על הגשת תביעה נוספת נגד טבע בפרשה אחרת, על ידי משרד המשפטים האמריקאי, בחשד למתן שוחד.

על פי כתב האישום, טבע אחראית ל-20% ממשככי הכאבים שהציפו את מדינת ניו יורק בין שנת 2006 ל-2014. "ניו יורק תמשיך לחקור באגרסיביות שחקנים רעים שגרמו למשבר משככי כאבים - טרגדיה אמריקאית שגבתה יותר מדי חיים וגרמה נזק בלתי הפיך לקהילות במדינה שלנו", הכריז קואמו הערב. 

 

"לכל מי שהושפע ממשככי הכאבים מגיע צדק ונעשה כל מאמץ כדי להביא להם אותו באמצעות נקיטת צעדים נגד חברות שהונו את הציבור ונמצה איתון את הדין", הוסיף המושל.

 

טבע העבירה תגובה לפיה: "טענות אלה משכפלות את הטענות המצויות בתביעות האחרות שעודן תלויות ועומדות. טבע ממשיכה לדחות את הטענות הללו וממוקדת בהשלמת מתווה ההסדר הארצי עם התובעים הכלליים אשר הוכרז באוקטובר האחרון".

 

למרבה האירוניה, האשמות המופנות כלפי טבע מקורן לא רק בפעילות שלה בתחום משככי הכאבים, אלא גם בעקבות פעילותן הנרחבת בתחום של חברות אותן רכשה ובראשן אקטביס וספלון.  פרשת משככי הכאבים (אופיואידים) נוגעת לשימוש ולהתמכרות לתרופות אלה במשך שנים ארוכות בארה"ב, לפי הטענה בעידוד של כל חברות הפארמה וההפצה שרשמו רווח משמעותי מההתפשטות האמורה.

 

אתמול דיווח וול סטריט ג'ורנל כי חלק מהחברות הנתבעות בפרשת משככי הכאבים קרובות לחתימה על הסדר פשרה סופי, אך טבע לא ביניהן. החברות בהסדר המתבגש, ובהן שלוש מפיצות וכן ג'ונסון אנד ג'ונסון, הסכימו לשלם 26.4 מיליארד דולר במזומן. מתוך סכום זה 5.3 מיליארד דולר ישולמו על ידי ג'ונסון אנד ג'ונסון לבדה.

 

מדובר בסכומים גבוהים יותר מאשר בפרסום הראשוני בסוף 2019. טבע נמנית עם קבוצת החברות הקטנות יותר, אשר לא מסוגלות לעמוד בתשלום סכומים כאלה במזומן ועל כן במסגרת ההסדר המתגבש אמורות לשלם סכום מופחת ולתרום תרופות לגמילה ממשככי כאבים.

.

 צילום: אוראל כהן

 

 

בתביעה נטען כי בדומה ליצרניות משככי כאבים אחרות, טבע ואלרגן (החברה האם של אקטביס שמכרה אותה לטבע ב-40 מיליארד דולר ב-2015) ייצרו באופן מודע נראטיב שגוי כאילו תרופות אלה מתאימות לכל סוגי הכאבים, על אף היותן חזקות מאד מבחינת השפעה - ובמיוחד המעיטו ממידת היותן של התרופות בעלות אופי ממכר. כתוצאה מכך, הביקוש למשככים זינק לרמות חסרות תקדים, לטענת התביעה.

 

מדינת ניו יורק מפרטת את טיעוניה כלפי טבע בנוגע למספר תרופות שונות. אחת מהן היא פנטניל שהגיעה עם רכישת ספלון ואשר לפי התביעה חזקה יותר פי 100 ממורפיום. התרופה אושרה במקור לטיפול בכאבים הנגרמים כתוצאה מסרטן, אך בהמשך טבע שיווקה אותה גם באופן לא ממותג למגוון כאבים שונים - בהתאם זינקו המכירות  מ-16 מיליון דולר ב-2000 ל-590 מיליון דולר ב-2006. בשלב זה רק 8% ממי שנטלו את התרופה היו חולי סרטן. על פי הנטען, טבע ניסחה מכתב בנוסח קבוע המתאר "צורך רפואי" עבור הרופאים בכדי שישלחו אותו לחברות ביטוח לקבלת התרופה.

 

גם אלרגן מככבת בפרשה - מדינת ניו יורק טעונת כי על אף מכתבי האזהרה שנשלחו לחברה, כולל על כך שהיא מפחיתה בתיאור תופעות לוואי והסיכונים הכרוכים בנטילת משכך הכאבים קדיאן, החברה התעלמה מכך והמשיכה בשיווקו.

 

 

x