בלעדי לכלכליסט
שפיר לוטשת עין לבית הזיקוק של פז; גם בן ש"ך וצארום בתמונה
אנשי חברת התשתיות כבר נפגשו עם גורמים בפז; מודי בן ש"ך ורוני צארום שוקלים לצרף מוסדיים במקרה של התמודדות; גם מנכ"ל בית הזיקוק בוחן לגייס משקיעים לעסקה; אבן הנגף: הפער בין השווי בספרים לשווי המבוקש
שפיר הנדסהמקיימת מגעים ראשוניים לרכישת בית הזיקוק של פז באשדוד.
- המנועים של נכט ורקנאטי יסדרו לפז 300% על ההשקעה
- לא סומכת רק על האנרגיה: פז חתמה על מזכר הבנות לרכישת סופר יודה
- בתום עיכוב ארוך: נחתמה עסקת שפיר ואוריין עם צה"ל על הקמת מרכזי אספקה
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
ל"כלכליסט" נודע כי החברה שבשליטת (60.4%) האחים שפירא, מבקשת להתרחב לתחומים נוספים, בהם תחום האנרגיה. במסגרת זו נפגשה הנהלת שפיר עם בנקאי ההשקעות של גולדמן זאקס שמרכזים את המכירה של בית הזיקוק עבור פז. בעלי השליטה בשפיר קיבלו לידיהם את הנתונים שהפיץ בנק ההשקעות לגבי בית הזיקוק בסוף מאי. בנוסף, ככל הידוע, נפגשו אנשי שפיר הן עם נציגי גולדמן זאקס בישראל והן עם גורמים בפז כדי לבחון את מידת הסינרגיה של בית הזיקוק לעסקי החברה הנוכחיים. עם זאת דירקטוריון שפיר טרם קיבל החלטה לרכוש את בית הזיקוק.
שוויו של בית הזיקוק בספרי פז עומד על 1.93 מיליארד שקל, והחברה שואפת לקבל תמורתו 3-2.5 מיליארד שקל, כאשר הרוכשים הפוטנציאליים מדברים על סכומים נמוכים יותר, סביב השווי בספרים, שמשקף מכפיל 12 על ה־EBITDA. עוד נודע ל"כלכליסט" כי גורם נוסף שבוחן את העסקה הוא מודי בן־ש"ך שהיה מנכ"ל פז בעבר. בן־ש"ך חבר לרוני צארום, בעל השליטה (48.3%) באספן גרופ הבורסאית, ושניהם עשויים לצרף משקיעים מוסדיים במקרה של התמודדות על הרכישה.
גם מנכ"ל בית הזיקוק מלאכי אלפר מנסה לגייס קבוצת משקיעים לעסקת מנג'מנט בייאאוט, שבה יירכשו הנהלת בית הזיקוק והמשקיעים את בית הזיקוק. אלפר חבר לקרן השקעות זרה, והם מלווים בבנק השקעות זר כדי לנסות לבצע את הרכישה. גוף זר נוסף בתחום האנרגיה מתעניין גם הוא ברכישה בנפרד.
שפיר הנדסה נשלטת בידי האחים הראל, ישראל, גיל וחן שפירא. החברה שהיא חברת התשתיות הגדולה בבורסה ונסחרת בשווי של קרוב ל־9 מיליארד שקל פועלת בארבעה תחומים מרכזיים: תעשייה, באמצעות ייצור ואספקת חומרי גלם לענפי הבנייה והתשתיות; תחום נוסף ומרכזי הוא תחום התשתיות, שבאמצעותו פועלת החברה לביצוע פרויקטים להקמת תשתיות ומבנים בארץ; התחום השלישי הינו זכיינות, החברה מפעילה ומקימה פרויקטים; והתחום הרביעי הוא ייזום נדל"ן למגורים.
אביו של בן ש"ך, אבנר, הקים את חברת פטרולגז שעברה עם פטירתו ב־1979 לידיהם של בן ש"ך ואחיו אהוד. תחת שליטתם של האחים מוזגה פטרולגז ב־1993 לתוך חברת פזגז, שהיתה בבעלותו של צדיק בינו, והחברה הממוזגת רכשה באוגוסט 2006 את בית הזיקוק באשדוד מידי המדינה תמורת 3.25 מיליארד שקל. בן ש"ך היה מנכ"ל פז במשך עשור, עד שנת 2007, אז מכרו הוא ואחיו את מניותיהם בפזגז לצדיק בינו. בן ש"ך גם עזב את החברה באותה שנה בגין חילוק דעות עם בינו, אך עד היום הוא מחזיק ב־2% ממניות החברה ואף ניסה בעבר לרכוש אותה מידיו של בינו, אך ללא הצלחה.
בן ש"ך מושקע בכמה חברות מתחומים נוספים בהן 5.5% ממניות חברת הקנאביס אינטרקיור שבשליטת אלכס רבינוביץ' ששוויין 21.5 מיליון שקל. צארום הוא, כאמור, בעל השליטה באספן גרופ הפועלת בתחום הנדל"ן המניב בישראל, גרמניה והולנד ונסחרת בתל אביב לפי שווי של 281 מיליון שקל. לצארום השקעות נוספות בתחום ההייטק. ל"כלכליסט" נודע כי גם בן ש"ך וצארום קיימו פגישות עם גולדמן זאקס, אבל כמו שפיר, הם טרם הגישו הצעה.
פז שכרה את שירותיו של גולדמן זאקס במאי. בנק ההשקעות הפיץ בין משקיעים פוטנציאליים מסמך שבו הוא מפרט את נתוניו ויתרונותיו של בית הזיקוק, בהם גישה לצינור הנפט אילת־אשקלון; גישה לתעלת סואץ; המוכנות לתקן IMO 2020 שמחייב אוניות לצרוך מזוט דל גופרית; מיקומו במרכז ישראל; והעובדה שצריכת הדלק בישראל צמחה ב־3% בשנה ב־5 השנים האחרונות. עם זאת, הרוכשים יצטרכו להביא בחשבון את העובדה שהעולם עובר לאנרגיה ירוקה והשימוש בנפט ובגז צפוי לפחות דרמטית בשנים הבאות. בנוסף, כמויות הדלקים שמייצר בית הזיקוק עולות על שיעור הביקוש להם בארץ.
כושר הזיקוק של בית הזיקוק באשדוד עומד על 5.4 מיליון טונות בשנה. ה־EBITDA של בית הזיקוק עמד על 172 מיליון שקל ב־2019, לעומת 307 מיליון שקל ב־2018 ולהפסד תפעולי תזרימי מתואם של 82 מיליון שקל ברבעון הראשון של 2020. בית הזיקוק נחשב אחת המשקולות לשווי השוק של פז, משום שמאז נרכשה השליטה בו ב־2006 הוא הניב תשואה ממוצעת של 3.5% על ההון שהושקע בו. מתחילת השנה ירדה מניית פז ב־36%, כשחלק מהירידה נובע ממצבו הקשה של מגזר האנרגיה בעקבות משבר הקורונה והירידה בביקוש לנפט.