$
בארץ

ישראל ואיחוד האמירויות בדרך לכינון יחסים רשמיים

ישראל ואיחוד האמירויות סיכמו לקדם כינון יחסים רשמיים בתיווך אמריקאי. טראמפ: "הסכם שלום". גורמים בבית הלבן ובאיחוד האמירויות: "הוסכם להקפיא את הסיפוח". גורם מדיני בכיר: "הריבונות עדיין על הפרק". נתניהו ימסור הצהרה ב-20:00

ynet 18:0413.08.20

 

 

בתיווך אמריקאי, הסכימו הערב (חמישי) ישראל ואיחוד האמירויות לכונן יחסים רשמיים. לפי נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, שתי המדינות אף יחתמו על הסכם שלום. עוד סוכם כי ישראל ואיחוד האמירויות יפתחו שגרירויות זו בשטחה של זו, ויפעילו קווי תעופה ישירים בין המדינות.

 

 

 

טראמפ שוחח הערב עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ומוחמד בן זייד, מיורשי העצר באיחוד האמירויות, ולאחר מכן אישר כי ארה"ב תיווכה בין המדינות לקראת "חתימה על הסכם שלום".

 

 

שליט האמירויות בן זייד שליט האמירויות בן זייד צילום: גטי אימג'ס

 

על פי גורמים בבית הלבן, ישראל הסכימה בתמורה להקפיא את מהלכי הסיפוח שתוכננו. יורש העצר של איחוד האמירויות כתב בטוויטר כי בשיחת טלפון משותפת בין טראמפ ונתניהו לבינו "סוכם כי ישראל לא תספח יותר אדמות פלסטיניות".

 

נתניהו כתב בטוויטר "יום היסטורי", והודיע כי ימסור "הצהרה מדינית חשובה" בשעה 20:00.

 

גורמים בכירים באיחוד האמירויות אמרו לסוכנות הידיעות "רויטרס" כי "סיפוח היה שם סוף לכל תקווה לשלום באזור". הוא הוסיף כי "עצתנו לצד הפלסטיני תמיד הייתה לשמור על ערוצי התקשורת והמשא ומתן פתוחים".

 

עם זאת, גורם מדיני בכיר בישראל מסר הערב: "הריבונות על הפרק ומחויבים לה. ממשל טראמפ ביקש להשהות זמנית את ההכרזה כדי לממש תחילה את הסכם השלום ההיסטורי מול האמירויות".

 

שר הביטחון וראש הממשלה החליפי בני גנץ ושר החוץ גבי אשכנזי עודכנו על ההסכם רק אחרי שיחת נתניהו-טראמפ. עם זאת, גנץ בירך: "אני מברך על ההסכם החשוב והמשמעותי ומודה בראש ובראשונה לנשיא ארה"ב דונלד טראמפ, ידיד אמת של ישראל יחד עם ראש הממשלה נתניהו ושייח מוחמד בן זייד".

 

גנץ הוסיף: "אני בטוח שלהסכם יהיו השלכות חיוביות רבות על עתיד המזרח התיכון כולו ועל מעמדה של ישראל בעולם ובאזור. אני קורא למדינות ערביות נוספות לקדם את היחסים עם ישראל בהסכמי שלום נוספים". אשכנזי בירך גם על ההימנעות מתוכנית הסיפוח וקרא לדון בתוכנית טראמפ עם שאר מדינות האזור. 

 

 

דונלד טראמפ דונלד טראמפ צילום: רויטרס

 

נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי התייחס בטוויטר להתפתחויות: "עקבתי מקרוב ובהערכה רבה אחר ההצהרה המשותפת לארה"ב, איחוד האמירויות וישראל על ההסכם לעצור את הסיפוח הישראלי של האדמות הפלסטיניות ולנקוט צעדים שמטרתם להחיל שלום במזרח התיכון. אני מביע את הערכתי לכל הפועלים על ההסכם הזה למען השגשוג והיציבות באזורנו".

 

הרשות הפלסטינית טרם הגיבה באופן רשמי, אולם מקורות במוקטעה אמרו ל-ynet כי נערכות שם כעת התייעצויות דחופות בנוגע לאופי התגובה. ארגון הטרור חמאס, לעומת זאת, כבר האשים בהודעה מטעמו את איחוד האמירויות ב"תקיעת סכין בגב של הפלסטינים".

 

שגרירויות, טיסות ישירות ומאבק בקורונה

 

הבית הלבן פרסם הצהרה משותפת לארה"ב, ישראל ואיחוד האמירויות. זו ההודעה המלאה:

"הנשיא דונלד טראמפ, ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו ושייח מוחמד בן זייד, יורש העצר של אבו דאבי וסגן המפקד העליון של איחוד האמירויות שוחחו היום והסכימו על נרמול היחסים בין ישראל לאיחוד האמירויות.

 

"פריצת הדרך הדיפלומטית וההיסטורית הזו תקדם שלום במזרח התיכון והיא עדות לדיפלומטיה האמיצה ולחזון המשותף של שלושת המנהיגים, לאומץ של איחוד האמירויות וישראל שסוללות דרך חדשה למימוש הפוטנציאל האזורי. שלוש המדינות עומדות מול אתגרים משותפים וירוויחו באופן הדדי מההישג ההיסטורי של היום.

 

"משלחות מישראל ואיחוד האמירויות הערביות ייפגשו בשבועות הקרובים לחתום על הסכמים דו-צדדיים בנושא השקעות, טיסות ישירות לתיירות, אבטחה, תקשורת, טכנולוגיה, אנרגיה, שירותי בריאות, תרבות, איכות הסביבה, הקמת שגרירויות הדדיות ותחומים אחרים של שיפיקו תועלת הדדית.

 

"כינון יחסים ישירים בין שתיים מהחברות הדינמיות ביותר ומהכלכלות המתקדמות ביותר במזרח התיכון ישדרגו את האזור באמצעות צמיחה כלכלית, חדשנות טכנולוגית משופרת ויצירת קשרים קרובים יותר בין העמים.

 

אבו דאבי אבו דאבי צילום: שאטרסטוק

 

"בזכות פריצת דרך דיפלומטית זו ולבקשת הנשיא טראמפ ובתמיכתה של איחוד האמירויות, ישראל תקפיא את הכרזת הריבונות על אזורים שנקבעו בחזון הנשיא לשלום ותמקד את מאמציה כעת בהרחבת הקשרים עם מדינות אחרות בעולם הערבי והמוסלמי.

 

"ארצות הברית, ישראל ואיחוד האמירויות בטוחות כי פריצות דרכים דיפלומטיות נוספות עם מדינות אחרות הן אפשריות, ויפעלו יחד להשגת מטרה זו. איחוד האמירויות וישראל ירחיבו ויאיצו באופן מידי את שיתוף הפעולה בנושא.

 

"איחוד האמירויות וישראל ישתפו פעולה גם בטיפול בנגיף הקורונה ובפיתוח חיסון. בעבודה משותפת, המאמצים הללו יעזרו להציל יהודים, מוסלמים ונוצרים באזור.

 

"נרמול זה של יחסים ומדיניות השלום תחבר בין שניים מהשותפים האמינים ביותר של אמריקה באזור. ישראל ואיחוד האמירויות ינסחו יחד עם ארה"ב אסטרטגיה להרחבת שיתוף הפעולה הדיפלומטי, המסחרי והביטחוני במזרח התיכון.

 

"ארצות הברית, ישראל ואיחוד האמירויות חולקות השקפה דומה ביחס לאיומים ולהזדמנויות באזור, כמו גם התחייבות לקידום יציבות באמצעות מעורבות דיפלומטית, שילוב כלכלי מוגבר ותיאום ביטחוני קרוב יותר. ההסכם של היום יוביל לחיים טובים יותר לאנשי איחוד האמירויות, ישראל והאזור".

x