פרשנות
הממשלה בלבנון התפטרה, אבל זה לא ירגיע את הרחוב
רה"מ המתפטר חסן דיאב לא היה מספיק אמיץ כדי לנקוב בשמות המושחתים שאשמים בפיצוץ שהחריב את נמל ביירות; עתה עומדת על הפרק ממשלת "אחדות", שתהיה ממשלת שיתוק ולא תזכה לאמון האזרחים והקהילה הבינ"ל; וכשאין יכולת לגעת בחיזבאללה ועל הפרק כלכלה קורסת עם חובות עתק, החשש הוא מהתכתשות פנימית עמוקה, ואולי גם אלימה
פחות משבוע אחרי הפיצוץ האדיר שהחריד את נמל הים של ביירות ושהחריב חלקים ניכרים ממנה, התפטרה ממשלת לבנון בראשות חסן דיאב. ההתפטרות מגיעה אחרי ימים של הפגנות סוערות בבירה הלבנונית והתפטרות סיטונאית של שרים וחברי פרלמנט.
- אחרי האסון: ממשלת לבנון התפטרה
- חבלי תלייה וגז מדמיע בביירות: הפגנת הלבנונים נגד השלטון
- התקווה של לבנון: האסון בביירות יוביל למאמץ בינלאומי לשיקום הכלכלה
בנאום ההתפטרות שלו ציין ראש הממשלה כי "מערכת השחיתות" של לבנון גדולה יותר מהמדינה עצמה. תיאור זה מדויק כדי לתאר את כישלונה של לבנון, אבל העובדה שהוא לא היה אמיץ מספיק כדי לנקוב בשמות של המושחתים היא סיבה טובה עבור הלבנונים שיסיים את דרכו.
ממשלת דיאב הוקמה בינואר האחרון והוגדרה כממשלת "טכנוקרטים". היא הוקמה בעקבות גל מחאה עממי שפרץ באוקטובר 2019 על רקע השחיתות הממשלתית והרעת תנאי המחיה. מטרתה של הממשלה הייתה אחת – חילוץ לבנון מהמיצר הפיננסי אליו נקלעה עם מטבע מקומי קורס (איבד למעלה מ-80% מאז אוקטובר) ויחס חוב תוצר מהגבוהים בעולם (כ-170%). דיאב היה אמור לסגור עסקה עם קרן המטבע הבינלאומית שתוציא את לבנון לדרך חדשה אך המגעים לא עלו יפה עקב סירוב לבנון לבצע רפורמות נדרשות ובמרץ האחרון הודיעה לבנון כי אינה מסוגלת עוד לשלם חובות ובעצם הגיעה למצב של פשיטת רגל.
אופציות מוגבלות
נגיף קורונה הנחית מהלומה כואבת נוספת על המשק המקרטע והפיצוץ בבירות הנחית על הכלכלה ועל הממשלה מכת מוות. אבל טועה מי שחושב כי התפטרות דיאב תרגיע את הרחוב הלבנוני. הזעם שנצבר בשנים האחרונות ובייחוד לאחר מה שאירע בנמל לא יילך לשום מקום בקרוב. ציבור המפגינים רוצה בהתפטרות הנשיא מישל עאון ויו"ר הפרלמנט נביה ברי, בני בריתו של האיש החזק בלבנון חסן נסראללה, מנהיג חיזבאללה. האליטה הפוליטית המסואבת שלנגד עיניה האינטרסים העדתיים הצרים לא מאותתת שבכוונתה להיענות לתביעה לערוך שינויים בחוק הבחירות כאלה שיביאו אפשרות לשינוי בפרלמנט הנבחר וממשלה שתשרת את האינטרס הלאומי.
במצב זה, האופציות של לבנון מוגבלות ביותר בשלב זה. ישנם דיבורים על ממשלת "אחדות", אך כמו אצלנו, הלבנונים סבורים כי מדובר בממשלת שיתוק שתעשה את אותו הדבר שנעשה עד היום. בלבנון הוכח כי ממשלת "טכנוקרטים" היא עוד תחבולה של הפוליטיקאים כדי למסמס את תביעות הציבור לרפורמות. אופציה נוספת היא שלבנון צועדת לקראת כאוס וואקום שלטוני. לכל ברור כי ממשלה יעילה ורצינית שלא רק תזכה בגיבוי הציבור אלא גם בגיבוי הקהילה הבינלאומית לא תוכל להתקיים כל עוד הכוח הצבאי הממשי קרי חיזבאללה נמצא מחוץ לשליטת המדינה. בלבנון יודעים כי שום ממשלה לא יכולה לקום בלבנון בלי שחיזבאללה ישלוט בה ובסדר היום שלה, וזה כנראה לא הולך להשתנות ממחר בבוקר.
הכאוס הקיים בלבנון הוא בגדר חדשות רעות עוד יותר לכלכלה הקורסת. עוד לפני הפיצוץ, לבנון הייתה צריכה כ-30 מיליארד דולר כדי להתחיל להוציא את העגלה מהבוץ הכלכלי בו היא נתונה וכ-100 מיליארד דולר לשיקום תשתיות בטווח הארוך יותר. הנזקים מהפיצוץ מוערכים בכ-15 מיליארד דולר. בקהילה הבינלאומית הייתה ויש נכונות לסייע אך תוך דרישה לביצוע רפורמות משמעותיות במשק ואספקת ביטחונות מצד המדינה כי הכסף אכן יזרום לפרויקטים נדרשים ולא לכיסי המושחתים. התנעת התהליך הזה עכשיו תידחה עוד יותר כשלבנון תיכנס להתכתשות פנימית, עמוקה וייתכן אלימה על עיצוב מחדש של דרכה הפוליטית.
הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת