שיא בבקשות עלייה לישראל; לאילו הטבות זכאים העולים והחוזרים?
נגיף הקורונה והמצב הרעוע בארה"ב, הביא עמו מבול בקשות של עולים חדשים ותושבים חוזרים להגיע לישראל. מהן ההטבות של עולים חדשים? האם הם מחוייבים לדווח על נכסים בחו"ל ומה לגבי אלו שמתכוונים לחלק את זמנם בין המדינות?
- אחוז האבטלה אצל העולים - 28%, לעומת 20% בכלל האוכלוסייה
- הצלב האדום מזהיר: הקורונה תגדיל את גלי ההגירה אחרי פתיחת הגבולות
- טראמפ עוצר לחודשיים הנפקות גרין קארד; התקנה לא חלה על ויזות עבודה
מהי תקופת ההטבות לעולים חדשים?
תקופת ההטבות לעולים חדשים על פי הדין הקיים היא עשר שנים מיום העלייה. בתקופה זו קיים פטור ממס על הכנסות אקטיביות ופסיביות שהופקו מחוץ לישראל, פטור מדיווח על הכנסות אלה ופטור מהכללת נכסים בחו"ל בהצהרת הון, במידה ונדרשת על ידי רשות המסים.
מהי האבחנה בין תושב חוזר ותיק לבין עולה חדש שמעולם לא התגורר בישראל?
חלק מהעולים ארצה אינם עולים חדשים אלא תושבים חוזרים ששבו לישראל לאחר שהייה ממושכת בחו"ל. צריך להבחין בין תושב חוזר וותיק שהיה בעבר תושב ישראל ושהה 10 שנים רצופות לפחות כתושב חוץ לבין עולה חדש שמעולם לא היה תושב ישראל. ההטבות של "תושב חוזר וותיק" ו"תושב ישראל לראשונה" ביחס להכנסות חו"ל זהות, אולם ההבדל היחיד הוא לגבי כספים שהעבירו מחו"ל והפקיד בפיקדון מטבע חוץ מתחדש בישראל תוך 90 יום. לתושב חוזר (רגיל/וותיק) יש פטור ממס על הריבית לתקופה של 5 שנים ול"תושב ישראל לראשונה" יש פטור לתקופה של 20 שנים.
לאחר שהות של כעשור בארה"ב חזרנו באחרונה לישראל, אך את עבודתנו לא עזבנו ואנו ממשיכים לבצעה מביתנו בישראל. האם אנחנו זכאים לפטור ממס על הכנסות שהופקו מחוץ לישראל?
תושבים חוזרים ששהו למעלה מעשור בחו"ל ולאחר העלייה ממשיכים לעבוד בחברה שיושבת בארה"ב או בלונדון זכאים לפטור ממס על ההכנסות שהופקו מחוץ לישראל. אם ההכנסה מתקבלת כהכנסה מעסק או הכנסת משכורת באופן אישי, הרי שחלק מההכנסה אשר מיוחס לעבודה בישראל יהיה חייב במס. הייחוס של ההכנסה לישראל יכול להיות ע"פ החלק היחסי של ימי העבודה. אפשרות אחרת היא לייחס את ההכנסה לישראל ע"פ סקר כלכלי שבוחן את הערך המוסף של השהייה בחו"ל ביחס להכנסות.
האם עולה חדש חייב לדווח לרשויות המס הישראליות על נכסים שהוא מחזיק מחוץ לישראל? האם לכלול אותם בהצהרת ההון?
כן. קיים פטור מדיווח על נכסים בחו"ל וקיים פטור מהכללתם בהצהרת הון, אם נדרשת כזו.
האם עולים חדשים זכאים להטבות ברכישת דירה בישראל?
עולה חדש זכאי להנות ממס רכישה מופחת ברכישת דירת מגורים שתשמש למגוריו ונרכשה שנה לפני כניסתו לארץ ועד שבע שנים לאחר עלייתו. מהטבה זו רשאי העולה להנות פעם אחת בלבד ופעם אחת נוספת עבור רכישת נכס שישמש אותו לעסק. יש לשים לב כי הטבה זו ניתנת לעולים חדשים בלבד ולא ניתנת לתושבים חוזרים.
תושבים חוזרים שאין בבעלותם דירות מגורים בישראל ורוצים להנות ממדרגות המס הנמוכות לרוכשי דירה ראשונה, חייבים לרכוש את הדירה לאחר חזרתם לארץ ולאחר שחזרו להיות "תושב ישראל. בהקשר זה ניתנת הקלה רק לתושב חוזר ותיק (מי ששהה בחו"ל למעלה מ 10 שנים) והוא יוכל לרכוש את דירתו היחידה בישראל ולהנות מהמדרגות הנמוכות לדירת מגורים גם אם ירכוש את הדירה שנתיים לפני חזרתו ארצה.
לאור החשש הגובר מטיסות בין המדינות, עלול להיווצר מצב שבו חלק מבני המשפחה מתכוונים לעלות לישראל ולהתגורר בה, אולם בשל המחויבות למקום העבודה, אחד ההורים נאלץ לטוס מידי חודש ולחיות על "הקו". האם הוא מחויב בתשלומי מס על הכנסותיו?
סוגיה זו נקראת פיצול התא המשפחתי. בתי המשפט בישראל דנו במספר מקרים מסוג זה כאשר המפורסם בהם הוא המקרה של מיכאל ספיר שהתגורר בסינגפור ושילם בה מס על משכורתו, למרות שאשתו ובנותיו התגוררו בישראל. ספיר הוכיח שסינגפור היא מרכז חייו ואין סיבה שישלם תשלומי מס לרשות המסים בישראל. מקרה זה הוא הראשון שבו בתי המשפט המחוזי והעליון הכירו למעשה בתושבות בינלאומית במקרה של פיצול המשפחה. חשוב להוכיח שמרכז הכובד הכלכלי שלך היה בחו"ל, אף שבני משפחתך שהו בישראל.
עו"ד (רו"ח) יועד פרנקל הוא שותף וראש תחום מיסוי בינלאומי במשרד זיו שרון. עו"ד אורית קוך היא שותפה ומנהלת תחום מיסוי מקרקעין במשרד זיו שרון.