$
בורסת ת"א

אנטרופי על סיכוני הקורונה: "התייעלות עלולה לפגוע בבקרות ממשל תאגידי'

בדוח שפרסמה חברת הייעוץ נאמר: "קיים חשש גובר לביצוע פעולות שאינן מתיישבות עם אינטרס מחזיקי העניין - על המשקיעים לוודא כי התייעלות הנובעת מהמשבר אינה פוגעת באופן ישיר או עקיף במחזיקים"

צלי גרינברג 14:2109.08.20
חברת הייעוץ והמחקר אנטרופי הפיצה בשבוע האחרון דוח 'תמונת מצב ממשל תאגידי ואחריות תאגידית בחברות מדד ת"א 125' - לפיו הדוח,  רק 39% מהחברות במדד קיבלו דירוג סביר ומעלה על התנהלותן בתחום הממשל תאגידי בשנת 2019. 

 

הנתונים בדו"ח עדיין לא משקללים את הסיכון הפוטנציאלי ממשבר הקורונה, וחברת הייעוץ מתריעה, כי המשבר עלול להתבטא בירידה בהשקעה של החברות בהיבטי ממשל תאגידי, והבקרה בכללה בחברות הציבוריות.  "ארגונים רבים חשים פגיעה עסקית משמעותית בעקבות משבר הקורונה ועוברים תהליכי התייעלות ושינויים עסקיים אשר פוגעים ביכולת הארגון לבצע את הבקרות כפי שנעשו לפני כן", נאמר בדוח.

 

באנטרופי מציינים "אמנם טבעי בתקופות אלו להתייעל בהוצאות הנגזרות מהנחיות רגולציה, ניהול סיכונים וממשל תאגידי, אך יחד עם זאת על המשקיעים לוודא כי התייעלות זו אינה פוגעת באופן ישיר או עקיף במחזיקי העניין. הדבר אך נכון עוד יותר בחברות ריאליות, שם היבטי הממשל תאגידי פחות נשענים על רגולציה ייעודית כפי שמקובל בענפי הבנקאות, הביטוח והפיננסיים".

 

לפי הדוח, המשווה את ציוני הממשל התאגידי של ענפי העשייה השונים במשק בסיכום 2019 לאלו שניתנו בשנה ב-2018, הבנקים וחברות הביטוח והפיננסים מאופיינים ברמת ממשל תאגידי גבוהה, כאשר מעל 50% מהחברות הפועלות בתחום זכו לדירוג סביר ומעלה.

 

שיעור החברות בעלות הערכה גבוהה של דירוג סביר ומעלה בענף הנדל"ן והתעשייה נמוך יותר ועומד על 43% ו-47% בהתאמה.. "בחינת תמונת המצב הנוכחית של היבטי ממשל תאגידי בחברות מדד ת"א 125 בשלוש השנים האחרונות מראה כי המצב סטגנטי. החשש הוא שהמשבר הנוכחי יגרום לירידה עתידית במשאבים המושקעים בממשל תאגידי, וכתוצאה מכך יביא לעלייה ברמת הסיכון של המנפיקים לאורך זמן", נאמר בדוח.

  

בכל הקשור לעסקאות בעלי עניין הדוח מעלה, כי ממוצע עסקאות בעלי העניין בחברות מדד ת"א 125 ירד במעט ב-2019 בהשוואה ל-2017 אך לא שונה לעומת 2018. בהסתכלות ענפית עם זאת ניכרת ירידה במספר העסקאות בעלי העניין בענף האנרגיה, הגז והנפט, מסחר ושירותים ובענף הנדל"ן אם כי מספרן בשנת 2019 עדיין גבוה ביחס לממוצע החברות במדד.

 

ביחס לשקיפות וחלוקת דיבידנדים, הדוח מעלה כי חלק נכבד מחברות מדד ת"א 125 הנמנות על מסחר ושירותים, תעשיה, אחזקות ונדל"ן, מחלקות דיבידנדים בתדירות גבוהה ובאופן שוטף. ענפי הביטוח והנדל"ן מתאפיינים בשקיפות גבוהה בכל הקשור למצגות ושיחות ועידה מול משקיעים, בעוד חברות אחזקה מאופיינות בשקיפות נמוכה בהיבטים אלה.

 

מתי אהרון, שותף  ואחראי תחום משל תאגידי באנטרופי: "מרבית הנושאים מטופלים ברמה נאותה, אך קיימים נושאים הדורשים המשך שיפור והשקעת משאבים כדוגמת ניהול סיכונים בחברות ריאליות. זה טבעי בתקופת משבר להתייעל ולהקל ברגולציה, אבל אסור לזלזל בסיכונים שנובעים מכך. בטווח הארוך זה מסוכן למשקיעים. המשבר מייצר משנה תוקף לנושא ניהול הסיכונים. היות שחברות רבות מבצעות תהליכי התייעלות, המשבר גם מעלה חשש להפחתה במשאבים המושקעים בהיבטי ממשל תאגידי".

 

 

מתי אהרון מתי אהרון צילום: אתר החברה

 

x