שכל אחד יעשה את העבודה שלו. יהיה בסדר
אם הוא רצה או לא, זינאדין זידאן מאמן ריאל מדריד עלה על הנוסחה המנצחת של חברות מוצלחות רבות: הצבת מטרות ברורות, סיוע בהשגת כלים וחופש. בשונה ממאמני-על אחרים, זידאן פשוט משחרר כל אחד למקום בו הוא הכי טוב
- 6 הערות על האליפות ה-34 של ריאל מדריד
- יומן פגרת קורונה: מי שחלש ייחלש, מי שחזק יתחזק
- יומן פגרת קורונה: השקר אינו יעיל בחדר ההלבשה וגם למאבק נגד הנגיף
זידאן טוען מתחת לכל עץ רענן שאיכות השחקנים תקבע את איכות הקבוצה ולא המאמן - אבל בזה הוא כנראה טועה.
איכות הקבוצתיות של קבוצה תלויה במנהיג - והמנהיג, פעמים רבות, הוא המאמן. "זינאדין זידאן הוא המפתח", הסביר סרחיו ראמוס, בלם ריאל מדריד. "הוא הקפטן של הספינה. הוא מוביל אותנו מתחילת העונה. תמיד הרגשנו מוגנים עם זידאן - הוא מאמין בנו. נקווה שיעריכו אותו כמו שצריך - הוא מאמן מיוחד".
לא מורה. בוס
זידאן אומר שהעבודה שלו היא לא ללמד את שחקניו כדורגל אלא להכין אותם למשימות ספציפיות במהלך השבוע ואז לתת להם לעשות מה שהם יודעים לעשות במהלך המשחק עצמו. "את כריסטיאנו רונלדו אין לי מה ללמד כדורגל או איך להבקיע, אבל אני כן יודע לתת לו אינפוט בשביל שיהיה חלק יעיל יותר במשחק לחץ", הסביר זידאן.
במובן הזה הוא באמת "מיוחד" כי מאמנים מוצלחים אחרים פועלים טיפה אחרת.
יורגן קלופ, פפ גווארדיולה, דייגו סימאונה, ז'וזה מוריניו ואחרים - הם מאוד דומיננטים בקבלת ההחלטות של שחקניהם - בדרישות מהשחקנים ואפילו במשחק עצמו. מכוונים, ממליצים ומורים לשחקניהם מה לעשות. יש להם מהלכים קבועים, תבניות ברורות, תרגילים לרגעים ספציפיים וסיטואציות במגרש.
לעיתים הם גם ידחפו שחקן "משולש" ל"ריבוע" כי זה מה שהקבוצה צריכה. זידאן שונה, כאמור, הוא פשוט "משחרר" כל אחד למקום בו הכי טוב לו בו.
גישתו של זינאדין זידאן מזכירה מאוד את גישתו של מקס דה פרי, הבעלים והמנכ"ל של חברת הרהיטים המשרדיים, הרמן מילר.
דה פרי - שראה את החברה שלו הופכת מעסק שגלגל כמה מאות אלפי דולרים בשנה לעסק שמגלגל מיליארדים, וגם נחשבת לאחת מהחברות הכי טובות לעבוד בהן - טען: "המנהיג צריך להציב מטרות בהתחלה, להגיד תודה בסוף ובאמצע הוא צריך להיות משרת". סה טו.
דרישות הן הכרח
"זה לא עניין של להיות בוס קל לעובדים שלך", כותב ד"ר פול זאק, שניהל את המחקר. "אתה לא מצפה מהם פחות. אתה סומך עליהם יותר. חברות בהן האמון גבוה דורשות מהעובדים שלהן להיות אחראיים אבל אין בהן מיקרו-ניהול. הם מתייחסים לעובדים כמו אל מבוגרים אחראיים".
לפי פרופסור תריזה אמיבלה מבית הספר לעסקים של הארוורד - המטרות הללו הופכות את העובדים למרוצים יותר וטובים יותר. "מתוך 12 אלף הערות של עובדים ממספר רב של תעשיות, 76% תיארו את הימים הטובים ביותר שלהם כימים בהם הגיעו למטרות שהוצבו להם", היא אומרת.
אוטונומיה זה אושר
המטרות, כאמור, הן חלק משביעות הרצון אבל הדרך להגיע לשם עוברת הכי טוב באוטונומיה לעובדים. בסקר של Citigroup ולינקדין חצי מהנשאלים ציינו שהם היו מוותרים על העלאה של 20% בשכרם כדי לקבל יותר שליטה על איך ועל מה הם עובדים - בעיקר המומחים בתחום מסוים.
גם דן פינק, המומחה למוטיבציה, טוען שהאוטונומיה בעבודה היא קריטית לאושר וקריטית ליעילות שלנו בעבודה.
מנהיגות ושירות
ארגונים מוצלחים לאורך זמן מאופיינים ברמת אמון גבוהה בין החלקים בארגון. וכפי שניתן לראות בריאל מדריד בארבע העונות האחרונות, רמת האמון הזו תלויה - במידה רבה מאוד - בזהות המנהיג על הקווים.
נגד מנצ'סטר סיטי המטרה מאוד ברורה: לא סופגים, כובשים שני שערים ועולים לרבע הגמר על חשבון פפ גווארדיולה.
ריאל מדריד חזרה מפגרת הקורונה מפוקסת מאוד על המטרה שלה: זכייה באליפות. לקראת הגומלין ולקראת המשחק נגד סיטי צריך לזכור דבר אחד: זינאדין זידאן עדיין לא הפסיד מפגש כפול בליגת האלופות.