שוק דיור דו-קוטבי
רק לקראת סוף 2020 ישוב שוק הדיור להתאזן ויחזרו הביקושים גם לדירות למעמד הביניים
במהלך הרבעון האחרון שלאחר פרוץ מגפת הקורונה, התאפיין שוק הדיור, לראשונה בהיסטוריה הנדל"נית של מדינת ישראל, בשני קטבים, שונים זה מזה לחלוטין:
מצד אחד הייתה כמות עסקות גדולה במיוחד של דירות יוקרה בטווח של 3.5-5 מיליון שקלים, כולל פנטהאוזים, מיני פנטהאוזים, דירות גן, דירות עם מרפסות גדולות ודירות מיוחדות בכלל וכול זאת עוד לפני הפחתת מס רכישה.
מצד שני היו מכירות משמעותיות גם בנגזרת של דירות קומפקטיות ועממיות בשנות 2.5-3 חדרים, בטווח מחירים של עד 1.2-1.8 מיליון שקלים.
דווקא דירות המיועדות למעמד הביניים, בטווח ה- 2-3 מיליון שקלים, שבדרך כלל מובילות את שוק הדיור, היו הרבה פחות עסקות.
הסיבות להפיכת שוק הדיור ל"דו קוטבי" הינן כדלקמן:
אחת, הביקוש לדירות קטנות וקומפקטיות הינו תוצאה של האכזבה מתכנית מחיר למשתכן והעובדה שלא מכבר הכריז שר הבינוי והשיכון יעקב ליצמן על סיום התכנית. ותמיכה בזוגות הצעירים רק בפריפריה הזכאים, רובם הגדול זוגות צעירים, הבינו שאין להם כל סיכוי להירשם להגרלות שבתכנית, וחזרו לרכוש דירות ב"שוק החופשי", ובתקציב המתאים לדירות 2.5-3 חדרים בתקציב מדוד.
שתיים, בעקבות הטראומה של תקופת הקורונה, החליטו ישראלים רבים לעשות מאמץ כלכלי ולשדרג את דירתם הנוכחית לפנטהאוז, מיני פנטהאוז, דירת גן או דירה מרווחת עם מרפסת גדולה, גם מתוך מחשבה שעידן הקורונה יימשך גם לטווח הארוך וגם למקרה של מגיפות אחרות בעתיד ומוטב כבר היום לחשוב על צורת המגורים בימים הקשים שיבואו.
שלישית, בד בבד, ובהמשך לסיבה הקודמת, ישראלים רבים ניכוו קשות בבורסה לניירות ערך שירדה בעשרות אחוזים עם פרוץ מגיפת הקורונה, החליטו לברוח מהבורסה לשם רכישת דירה, מה שנחשב תמיד למפלט בטוח בעיתות שכאלה, ואת הכסף שנותר בידם, בממוצע כ-500-800 אלף שקלים למשפחה, החליטו להשקיע בדירה מפנקת, בתוספת הלוואה או משכנתא של עוד כמה מאות אלפי שקלים. כמו כן, אנשים עם כסף החליטו להשקיע בדירות מרווחות כי הבינו שזאת ההשקעה הבטוחה , הטובה והנכונה ביותר.
הנני צופה כי מגמה זו תמשך גם במהלך הרבעון הקרוב ורק לקראת סוף 2020 ישוב שוק הדיור להתאזן ויחזרו הביקושים גם לדירות למעמד הביניים, כפי שהיה מקדמת דנא.
כותב המאמר רוני מזרחי הינו נשיא לשכת הקבלנים ובעלי קבוצת "מזרחי ובניו"