דעה
חובה לעבור לבדיקות פרטיות לקורונה
כיום הבדיקות הן בידי קופות החולים שאינן עומדות בעומס. בדיקה פרטית עולה כ-1,000 שקל, אבל ניתן להוזילה בכחצי אם הממשלה תוציא מכרז לכמה חברות שיפעילו את הבדיקות בצורה יעילה ומהירה
"התמריץ הכלכלי המיטבי: בדיקות". זו כותרת המאמר שפרסם הכלכלן הידוע פרופ' אלאן בליינדר מאוניברסיטת פרינסטון בתחילת משבר הקורונה. המצב בארץ תומך באמירה זו.
כעת מבודדים ל-14 יום אנשים שבאו במגע עם חולה וכך יוצאים אלפים רבים של אנשים משוק העבודה או משוק הצרכנות ללא צורך. בדיקה נגישה ומהירה תחסוך ימי השבתה מיותרים ותקטין את הנזק הכלכלי. כמו כן, התועלת מהבדיקה עולה ככל שהיא מתקבלת מהר יותר כי אז אפשר לבודד מיד את החולה ולעקוב ביעילות אחרי האנשים עמם בא במגע.
כעת, הבדיקות הן בידי קופות החולים שאינן עומדות בעומס, ואין סיכוי שהן יפתרו את הבעיה. ראשית, אלה הם גופים ביורוקראטיים כמו-ממשלתיים שאינם ערוכים לתגובה מהירה לביקוש. שנית, לקופות החולים קשה לספק את הביקוש לבדיקות באמצעות שכירת עובדים חדשים בשכר גבוה, שמא העובדים הנכחיים יבקשו גם הם עלייה בשכרם. התוצאה: קופות החולים אינן מסוגלות להתאים את ההיצע של שירותי הבדיקה לביקוש לבדיקות, וכך נוצרים תורים ופיגורים.
לעומת זאת, ניתן לעשות בדיקה בצורה פרטית בפחות מ-1,000 שקל, כשהתוצאות מתקבלות בתוך 3 ימים. כלומר, יש פתרון פשוט מאד: לבצע בדיקות דרך חברות בסקטור הפרטי, במימון הממשלה.
הממשלה תערוך מכרז ותתקשר עם 3-2 חברות שיספקו בדיקות. אפשר לשער שבמכרז, הזוכים יורידו את מחיר הבדיקה בצורה ניכרת, אולי ל-500 שקל ואולי אף פחות. זאת משום שהיקף בדיקות גדול יכסה את ההוצאות הקבועות הכרוכות במכונות הבדיקה ובמעבדות.
הזוכים במכרז ירכשו בחו"ל ויטיסו מיד
לארץ את הציוד הנדרש וישכרו עובדים בשכר גבוה ככל שיתבקש. כך לא תהיה מגבלה על יכלתם לספק שירותי בדיקה, ביום ובלילה. תנאי המכרז פשוטים מאד: בדיקה מיידית ותוצאות בתוך יומיים-שלושה. ההסכם יטיל קנסות על מפעילי הבדיקות אם ייווצרו אצלם תורים ופיגורים.
זו עסקה מצוינת למשק. השכר הממוצע כעת הוא מעל 10,000 שקל שהם כ-500 שקל ליום. בדיקה מהירה תאפשר בידוד של החולים וחזרה מיידית לעבודה של הבריאים. אם הבדיקה תחסוך בממוצע יומיים של בטלה כפויה, היא כדאית למשק.
מאז פריצת מחלת הקורונה נבדקו בישראל כ-2 מליון איש. אם למשל ייתווספו עוד מיליון בדיקות בעלות של 500 שקל לבדיקה, העלות הכוללת תהיה 500 מליון שקל – סכום קטן לעומת התקציבים המיועדים לתימרוץ הכלכלה, וכנראה זה יהיה יעיל יותר. הפתרון הזה ניתן ליישום מיידי, אם הממשלה תרצה.
יעקב עמיהוד הוא פרופסור למימון ומנהל עסקים באוניברסיטת ניו יורק