$
בארץ

משבר הקורונה

המדינה הותירה את השכירים העצמאים קירחים מכל הכיוונים

הפרילנסרים שמתנהלים בעזרת "חברות חשבונית", נשארו ללא כל פיצוי במשבר הקורונה. ביטוח לאומי לא מאשר להם דמי אבטלה כשכירים ורשות המסים לא רואה בהם עצמאים שזכאים למענק. האוצר: הנושא בבדיקה

אתי אפללו 07:0305.08.20

במשך שנים הכירה המדינה בפועל בהסדר האפור של חברות "שכיר עצמאי" כשקיבלו באמצעותו את כספי המסים של עצמאים ופרילנסרים, אבל עכשיו נראה כי הן מתכחשות לו. התוצאה היא שאלפי עובדים, על פי הערכות, נותרו ללא כל תמיכה במשבר הקורונה — ללא דמי אבטלה וללא מענק לעצמאים. פניית "כלכליסט" למשרד האוצר לתגובה בנושא נענתה כי הוא נמצא בבדיקה.

 

 

 

ההסדר פועל כך: פרילנסרים בעלי מחזור קטן שלא מעוניינים לעסוק בגביית כסף או להתמודד מול רשויות המס, עובדים דרך חברות חשבונית המוציאות עבורם את החשבוניות ללקוחות שלהם תמורת עמלה בגובה 5%.

 

באתר של אחת מחברות החשבונית מובא תיאור של התהליך: "אנו קולטים אותך לחברה שלנו בתור עובד מן המניין. אתה חותם איתנו על חוזה העסקה, טופס 101 ועוד. הלקוח שלך ממלא טופס פרטים של העבודה ופרטי לקוח להוצאת חשבונית, לאחר ביצוע העבודה הלקוח משלם לחברתנו, ואתה מקבל את התשלום באמצעות תלוש שכר חודשי, ממנו יורדים כל המסים. כדת וכדין. כך אתה חוסך המון כאבי ראש, נחשב שכיר ואין לך כל נגיעה ברשויות המס".

 

 

מימין: מנהל רשות המסים ערן יעקב ומנכ"ל ביטוח לאומי מאיר שפיגלר מימין: מנהל רשות המסים ערן יעקב ומנכ"ל ביטוח לאומי מאיר שפיגלר צילום: אוהד צויגנברג, דנה קופל

 

לצד אנשים שמעוניינים בשירות כדי לחסוך את הבירוקרטיה, מתהדרות החברות הללו באתרי האינטרנט שלהן בכך שהן מספקות את השירותם לגופים גדולים, ואף לתעשיית ההייטק.

 

כעת מתברר שהדברים אינם כה פשוטים: בביטוח לאומי לא נותנים לפרילנסרים אלו דמי אבטלה, בטענה כי אין מדובר באמת ביחסי עובד מעביד, וגם טוענים כי דמי ביטוח לאומי שהחברות משלמות עבור העובדים משולמים בסטטוס עצמאי ולא בסטטוס שכיר. בביטוח לאומי גם אומרים שכבר התריעו בעבר בפני החברות הללו על הבעייתיות שבהסדר. מנגד, מבחינת רשות המסים מדובר בשכירים שכן הם לא מגישים דו"חות שנתיים — ולכן הם לא זכאים גם למענקי הקורונה שאושרו לעצמאים.

 

 

המחאה בעקבות המשבר הכלכלי המחאה בעקבות המשבר הכלכלי צילום: גטי אימג'ס

 

חברות החשבונית לא הוגבלו

 

פעילות חברות החשבונית עלתה לא פעם לכותרות בעשורים האחרונים ואינה אהודה לא על ידי רשות המסים ולא על ידי ביטוח לאומי. בפסקי דין שונים שניתנו בעניין נקבע כי יש קושי עם הפעילות גם מבחינת המלאכותיות של יחסי העובד מעביד, וגם מבחינת רשות המס - בגלל שמי שמוציא את החשבונית הוא לא מי שמבצע את העבודה. כחלק מהניסיונות להתגבר על הקשיים, הוגדרו העובדים מול ביטוח לאומי כעצמאים.

 

עם זאת חשוב לציין כי פעילות החברות האלו נעשית באין מפריע, והיא לא הוגבלה או הופסקה למרות הקשיים. הן מופיעות בכינויים שונים —חברות חשבונית, חברות צינור, או אפילו חברות כוח אדם.

 

הפרילנסרים עצמם טוענים כי מבחינתם ברגע שהמדינה הכירה בפתרון של חברות החשבונית כחוקי, היא זו שצריכה לפתור את הבעיה, כי הם מצידם משלמים את כל המסים כדין ועכשיו נופלים בין הכיסאות.

 

"אני עובד שנים ארוכות, ומשלם למדינה כל מה שצריך, עשיתי צבא, הייתי קרבי, ועכשיו כשצריך עזרה מהמדינה אני לא יכול לקבל? מדוע?", אומר אריאל מתחום האירועים שעבד בעזרת הסדר שכיר עצמאי.

 

"פגיעה אנושה בפרילנסרים"

 

"הכסף שאנו מרוויחים עובר ניכוי מס ומע"מ, תשלום ביטוח לאומי, תשלום עמלה לחברה (בד"כ יחסית גבוהה כ־5%), מותר לקזז הוצאות בתנאי שנרשמו ע"ש החברה. לבסוף היתרה תינתן לנו במזומן בהעברה בנקאית או בצ'ק", אומר קובי, פרילנסר מתחום הסרטים.

 

כך, לפי קובי, למרות שהם משלמים למדינה את כל התשלומים כחוק, בהתאם לניכוי במקור שמבצעות החברות, "אנחנו נופלים בין הכיסאות ויוצאים קירחים מכאן ומכאן. זו פגיעה אנושה בכל הפרילנסים שעובדים כך".

 

במשרד הרווחה אמרו בתגובה כי הם מודעים לבעיה, אך החזירו את הכדור לביטוח לאומי. אלא שכאמור, ביטוח לאומי הודיע שהוא מסווג את השכירים העצמאים — כעצמאים.

 

x