10 מיליארד שקל בחברות ציבוריות בסכנת חדלות פירעון
דו"ח היציבות השנתי של בנק ישראל צופה כי בתרחיש של סגר נוסף עד סוף השנה, 22 חברות ציבוריות עלולות להיפגע משמעותית משילוב של בעיית נזילות ופגיעה בהון העצמי. ב־70% מהחברות שנבדקו הפגיעה לא צפויה להיות קשה
אין ספק שהנפגעים המרכזיים מהמשבר הכלכלי הם העסקים הקטנים והעצמאים, שהכנסתם ירדה דרמטית בתקופת הסגר, ובחלק לא מבוטל מהענפים עדיין לא התאוששה.
אולם נזקי המשבר ישפיעו גם על החברות הגדולות יותר. ניצנים ראשונים נראו כבר בדו"חות הרבעון הראשון של החברות הציבוריות. רבות מהן דיווחו על פגיעה בהכנסות, חלקן אף עברו להפסדים, וחלקן הודיעו על תוכנית התייעלות בכדי להתמודד עם המצב. אולם גורמים בשוק ההון מעריכים כי דו"חות הרבעון הראשון הם רק ההתחלה, ואפקט המשבר יתבטא בעוצמה גדולה יותר בדו"חות הבאים. ובכלל זה בהפרשות חשבונאיות בגין ירידה בשווי הנכסים, בירידה בהיקפי הפעילות, בחובות אבודים מלקוחות שנקלעו לקשיים ועוד.
במסגרת דו"ח היציבות השנתי של בנק ישראל, נעשה ניסיון לבצע תחזית על מה יהיה עומקו של המשבר בקרב החברות הציבוריות, ובעיקר ביכולת פירעון החוב שלהן. במסגרת המחקר שפורסם אתמול (דו"ח היציבות המלא יפורסם בקרוב), התייחסו בבנק לתרחיש בו המשק ייכנס לסגר נוסף במהלך הרבעון האחרון של השנה, וכן נלקח בחשבון שחברות שיצטרכו למחזר את החוב שלהן, יוכלו לעשות זאת במחיר גבוה יותר ממחיר החוב הנוכחי. בתרחיש שכזה נמצא כי 10 מיליארד שקל מהחוב של החברות עלול להיות בסכנה לחדלות פירעון.
עיקר החוב עקב מצוקת נזילות
בבנק ישראל ניתחו את החוב של 286 חברות ציבוריות. הניתוח התייחס לשני היבטים: האחד, כושר הפירעון של החברה לחובותיה, והשני - היכולת שלה לספוג הפסדים וירידה משמעותית בהון העצמי. התחזית של בנק ישראל התבססה על תוצאות החברות לשנת 2019, ועל התחזית לפגיעה בהכנסות שלהן ב־2020 בהתאם לענף אליו הן משתייכות.
מהתוצאות עולה כי אצל למעלה מ־70% מהחברות שנבדקו לא צפויה מצוקת נזילות, וההון שלהן לא צפוי להיפגע באופן משמעותי בעקבות המשבר, גם בתרחיש של סגר נוסף. לעומת זאת, 44 חברות שההון שלהן איתן עלולות להיקלע למצוקת נזילות מסוימת, מתוכן חברות מענפי הנדל"ן (ייזום בנייה ונדל"ן מניב) וחברות מענף התיירות והתעופה. אך אין הדבר אומר שיש חשש מהותי להישרדותן. לעומת זאת 22 חברות עלולות להיפגע השנה משילוב בעייתי של קשיי נזילות ובמקביל פגיעה משמעותית בהון העצמי שלהן, שיירד ב־30% ומעלה.
בבנק ישראל בחנו גם מה היקף החוב הפיננסי של אותן חברות שייפגעו משמעותית מהמשבר, ומצאו כי הוא עומד על 50 מיליארד שקל. סכום זה משקף 18% מהחוב שבחנו בבנק ישראל, ו־5% מסך החוב העסקי במשק.
יחד עם זאת, בבנק ישראל מדגישים כי מרבית החוב - 40 מיליארד שקל - שייך לחברות שעלולות להיקלע למצוקת נזילות בלבד. כלומר יש להן דרכים להתמודד עם המצב, כמו מימוש נכסים, גיוס חוב או הזרמת הון, שימתנו את האפקט השלילי של המשבר עליהן.
השוק מתמחר את הסיכונים באג"ח
בבנק ישראל לא פירטו מי החברות שיכולת עמידתן בחוב נמצאת בסימן שאלה, אולם ציינו כי ההסתברות של חברה להיקלע למצב הזה גדל אם מדובר בחברה קטנה וממונפת. עוד ציינו כי מניתוח של תשואות האג"ח עולה כי השוק מתמחר את הסיכונים הנשקפים מהתחזיות של בנק ישראל, כלומר לפי תשואות האג"ח של החברות כיום ניתן להעריך היכן טמון פוטנציאל הסיכונים לבעיות פירעון חוב בעתיד.
נזכיר כי בימים אלה נמצא בנק ישראל במהלך של רכישת אג"ח קונצרניות בהיקף של עד 15 מיליארד שקל, שנחיצותו שנויה במחלוקת.
מטרת המהלך היא למתן את תשואות האג"ח בתקווה שהדבר יוביל להתמתנות בתשואות האג"ח בשאר השוק ובשוק האשראי בכלל. זאת מתוך כוונה שהדבר יסייע לחברות למחזר חוב בריבית סבירה.