הדילמה של מנכ"ל ישראמקו הבא מתחילה בשברון
סגן הממונה על התקציבים באוצר נמצא בדרך לניהול שותפות הגז, שספגה מכה קשה במשבר הקורונה. על הפרק: החלטה על יציאה מתחום האנרגיה, או הסתערות על שווקים חדשים בחסות השותפה החדשה בתמר — שברון
סגן הממונה על התקציבים באוצר אריאל יוצר, שהתפטר אתמול מתפקידו, צפוי להתמנות למנכ"ל שותפות הגז ישראמקו. כפי שנחשף אתמול באתר "כלכליסט", מסיים בכך יוצר 12 שנות שירות, כשתפקידיו האחרונים מאז 2017 היו סגן הממונה על התקציבים לתחומי נדל"ן ושלטון מקומי במקביל לכהונה כיו"ר הותמ"ל (ועדה למתחמים מועדפים לדיור).
ישראמקו סירבה להגיב לדברים, ויוצר עצמו אמר בשיחה עם "כלכליסט" כי הוא עוזב את השירות הציבורי, וכי הודעה מסודרת על תפקידו החדש תצא בהמשך.
- מהאוצר לקובי מימון: סגן הממונה על התקציבים בדרך לישראמקו
- השווי של מאגר תמר לפי המחזיקות בו: כשל שוק או פצצה מתקתקת
- הבשורה החיובית להסכם הגז של ישראל עם ירדן
המעבר של יוצר לישראמקו אמור להיות ללא תקופת צינון. זאת מאחר שהוא עסק עד עתה בעולמות התכנון והנדל"ן, כך שנקודות ההשקה שלו עם עולם הגז יחלו ביום שבו יתיישב על כיסא המנכ"ל במשרדי החברה בפתח תקווה. עם זאת, אין להתעלם מהעובדה שבזרוע השנייה של קבוצת האחזקות של קובי מימון וחיים צוף מתנהלת פעילות נדל"ן ענפה.
בעוד אקוויטל מחזיקה בנפטא (שמחזיקה בישראמקו דרך חנ"ל), הרי שפעילות הנדל"ן המניב מתנהלת באמצעות קבוצת איירפורט סיטי, ותחום הנדל"ן למגורים מתנהל בקבוצת נצבא, הפעילה בישראל ובצרפת. השאלה היא עד כמה גבוהה תהיה ה"חומה הסינית" בין פעילות האנרגיה שיוצר אמור לנהל לבין פעילות הנדל"ן הענפה של אקוויטל. בנוסף, יוצר עבד על תחום הנדל"ן עם שר האוצר הקודם משה כחלון - שנודע כחבר של מימון ונמנע בשל כך מעיסוק במתווה הגז, שישראמקו השתתפה בגיבושו.
כניסתו המיועדת של יוצר לישראמקו תופסת את השותפות בצומת דרכים. ישראמקו היא השותפה הבכירה במאגר תמר (28.75%). המאגר הוא ספק הגז העיקרי של ישראל, ובין מרץ 2013 לדצמבר 2019 הוא גם היה היחיד שסיפק גז טבעי לחברת החשמל ולתחנות הכוח הפרטיות.
בדומה לענף האנרגיה כולו, סבלה גם ישראמקו השנה מצניחה בהכנסות, ואת הרבעון הראשון סיימה בצניחה של 21% ברווח הנקי לעומת הרבעון המקביל ל־64 מיליון דולר, ועם הערכות לנפילה אפשרית בהכנסות השנה ובשנה הבאה של עד 18%.
אם לא די בכך, דיווחה ישראמקו באחרונה שרשות ניירות ערך עורכת גם לגביה - כמו לגבי שאר שותפויות הגז - בדיקה מינהלית כדי לברר אם קיימת בעיה בדיווח על חוזה הגז מול חברת דולפינוס המצרית. האחרונה רשאית לחתוך את הרכש (25 מיליארד מ"ק גז עד שנת 2034) בחצי, במקרה שמחיר חבית הנפט יורד אל מתחת לרף שנתי ממוצע של 50 דולר.
בצד החיובי יותר, החל החודש יצוא הגז למצרים, ולישראמקו יש פוטנציאל נוסף שנבחן בימים אלה להפקת נפט במאגר שמשון. מדובר במאגר שנמצא מתחת לרדאר הציבורי, אבל בדיקות גיאולוגיות מלמדות על פוטנציאל של מאות רבות של מיליוני חביות נפט. לשם השוואה, צריכת הנפט הלאומית בישראל טרום משבר הקורונה נעה סביב 90–100 מיליון חביות בשנה, כך שייתכן שישראמקו יושבת עם שותפתה מודיעין על מכרה זהב עצום.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
לכן, הדילמה העיקרית של יוצר תהיה אם ישראמקו תישאר בענף האנרגיה. עד היום המגמה היתה הפוכה. מאגר תמר אמנם עובד "על אוטומט" ומניב הכנסות קבועות, אבל שאר הרישיונות שהיו לישראמקו (אור, דניאל מזרח, דניאל מערב) - חלקם בעלי פוטנציאל שנחשב טוב למציאת מאגרי גז חדשים - הוחזרו למדינה.
בסביבת ישראמקו אמרו אז שהם אינם מעוניינים להשקיע במציאת גז שאין מה לעשות איתו, כלומר שהשוק הישראלי רווי. מנגד, שותפתה דלק אינה מוותרת על אף מאגר וגוררת את המדינה להתכתשויות משפטיות גם כשמדובר בפיסת ים שלא ידוע מה יש בה, דבר המעיד על הפוקוס של בעלי השליטה בישראמקו חיים צוף וקובי מימון לעומת הפוקוס של יצחק תשובה.
אם יוצר ירים את הכפפה ויחזור בדלת הראשית לעולמות האנרגיה, המשימה שלו תהיה לפתח שווקים חדשים. ישראמקו כבר מייצאת גז למפעלי פוטאש בירדן, ובאחרונה החלה בהזרמה ראשונית למצרים. דלק (22% בתמר) אמורה לעזוב אותה בעוד כשנה, במסגרת הוראות מתווה הגז הממשלתי, דבר שישאיר את ישראמקו עם השחקנית החדשה - ענקית האנרגיה שברון, שרוכשת את נכסי נובל אנרג'י (25% בתמר). שילוב בין היכולות של שברון לבין הפוטנציאל בתמר ובמאגר שמשון עשוי להניב לישראמקו הצלחה גדולה בשווקים שהם לא חשבו שיוכלו להגיע אליהם.
קובי מימון | צילום: אוראל כהן |