$
בארץ

פוליטי כלכליסט

כולם נגד כולם בקואליציה

ליצמן וגלנט זועמים על הדחתם מ"קבינט הקורונה". כץ מזהיר ששנת הלימודים לא תיפתח. גפני דורש מענקים גם לילד רביעי וחמישי. בכחול לבן כבר קצת פחות נגד תקציב חד־שנתי. אבל אמסלם לא שוכח ומתחשבן עם מפלגתו של גנץ

צבי זרחיה 08:0427.07.20

המשברים בקואליציה הולכים ומעמיקים, ועגלת הקואליציה הרחבה בעצם תקועה. אתמול אישרה הממשלה הרכב חדש של "קבינט הקורונה" שמוסמך לקבל החלטות למלחמה בנגיף. הוועדה שמנתה 16 שרים, צומצמה לעשרה בלבד, בהם כמובן היו"ר ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון בני גנץ, שר הבריאות יולי אדלשטיין ושר האוצר ישראל כץ. שישה שרים מצאו עצמם בחוץ, בהם שר השיכון יעקב ליצמן שעזב בזעם את ישיבת הממשלה, וקרא - "אני לא מוכן, אני ראש מפלגה ושר הבריאות לשעבר".

 

 

 

גם שר החינוך יואב גלנט, שמצא עצמו מחוץ לקבינט, זעם מאחר שהחלטות הקבינט משפיעות על מערכת החינוך. במשרד החינוך אומרים כי אי אפשר לקבל החלטות בקבינט לגבי מערכת החינוך בלא נוכחות של השר הממונה. רק לפני כ־10 ימים החליט נתניהו בהתייעצות שרים, לסגור את בתי הספר של החופש הגדול. ההחלטה התקבלה בהיעדרו של גלנט ולבסוף שונתה. לפיכך סוכם היום בסופו של דבר שבדיוני הקבינט על מערכת החינוך, ישתתף גם גלנט.

 

בכל מקרה הוחלט כי ליצמן וגלנט יהיו משקיפים בועדת הקורונה, לאחר שגם הודרו מוועדת השרים שמוסמכת להכריז על איזור כלשהו כ"איזור מוגבל".

 

 

2. פחות מחודש נותר לאישורו בקריאה השנייה והשלישית בכנסת של תקציב המדינה לשנת 2020 והצדדים עדיין תקועים. אתמול צייץ יו"ר הקואליציה ח"כ מיקי זוהר כי "השבוע הוא שבוע של הכרעות", כשהתכוון להכרעה על תקציב המדינה.

 

נתניהו מאיים בהקדמת הבחירות אם גנץ לא יתמוך בתקציב חד שנתי. בכחול לבן סברו באחרונה שנתניהו לא יפזר את הכנסת בהיעדר אישור לתקציב דו שנתי, אבל כעת, חוששים שם שהוא נחוש לעשות כן כדי לנסות ולמנוע את המשך התנהלות משפטו. אתמול נקבעה ישיבה במשפט נתניהו ל־6 בדצמבר שבה יהיה חייב להופיע. לפיכך, גורמים בכחול לבן תוהים אולי כדאי לתמוך בלית ברירה בתקציב חד שנתי. עם זאת, אפשרות שכזו תותיר בידי נתניהו האפשרות לעמוד בראש ממשלת מעבר אם הכנסת לא תאשר עד סוף מרץ 2021 את תקציב 2021. בכחול לבן אמרו אמש שעמדתם נגד תקציב חד שנתי לא השתנתה.

 

יעקב ליצמן ובנימין נתניהו יעקב ליצמן ובנימין נתניהו צילום: EPA

 

בנתיים שר האוצר כץ הודיע אתמול בישיבת הממשלה כי אם לא יאושר תקציב 2020, שנת הלימודים לא תיפתח ב־1 בספטמבר. הוא גם הצביע על קשיים בהעברת תקציב למערכת הביטחון. במשרד החינוך נערכים לפתיחה השנה במועד אבל אומרים כי לשם כך יש לבצע התאמות תקציביות של מיליארדי שקלים, למשל ללמידה מרחוק, מחשבים לילדים, גיוס מורים ללימודים במתכונת של קפסולות, חיטוי בתי הספר, אמצעי מיגון משופרים ועוד.

 

3. עימות נוסף מצפה לשר האוצר בוועדת כספים, והפעם לא מול יריבו מיקי זוהר, אלא מול יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני (יהדות התורה), שהודיע שלא יעביר בימים הקרובים את הצעת חוק "מענק לכל ילד" אם לא ינתן מענק הן לילד רביעי וחמישי. תוספת זו תעלה כ־158 מיליון שקל. גפני הודיע כי "שינוי התכנית בוועדה והוספת התקציב לפי מספר הילדים, לא יעכב אף לא ביום אחד את המענק לאזרחי ישראל". לפיכך, נתניהו וכץ יצטרכו להתפשר עימו כדי להעביר את החוק בוועדת הכספים שמתוכננת לדון בו מחר.

 

4. בעקבות העימות בין כחול לבן לליכוד, ועדת השרים לענייני חקיקה נמנעה אתמול מלדון ולאשר את העלאתן של הצעות חוק פרטיות. הוועדה אישרה את העלאתן ותמיכתה בחוק המעגן את תוכנית המענקים ובחוק נוסף המאפשר להגדיל את ההוצאה בתקציב המדינה. המשמעות היא שאין עמדת קואליציה לגבי הצעות החוק הפרטיות שיועלו ביום רביעי במליאת הכנסת. לפי המסתמן, לא יועלו הצעות חוק של הקואליציה להצבעה בקריאה הטרומית ברביעי הקרוב. אשר לאופוזיציה, הקואליציה תפעל להפילן.

 

ועדת השרים לחקיקה לא דנה אתמול ב־20 הצעות חוק מהן שלוש ממשלתיות. בין הצעות החוק הפרטיות: הפרטת תאגיד השידור הציבורי, הרחבת היצוג של האוכלוסיה החרדית והערבית בחברות ממשלתיות, מתן דמי אבטלה לעצמאי שנמצא בהכשרה מקצועית ועוד. ברביעי שעבר פרץ עימות בין הליכוד לכחול לבן לאחר שח"כים בכחול לבן תמכו ב"חוק ההמרה" של ניצן הורוביץ (מרצ) ומירב מיכאלי (עבודה), וזאת בניגוד לעמדת הקואליציה. בכחול לבן ביקשו "לנקום" לליכוד בשל תמיכתם לפני שבועיים של חלק מחברי גוש הימין בהצעה שהגיש ח"כ בצלאל סמוטריץ (ימינה) להקמת ועדת חקירה פרלמנטרית לבדיקת ניגודי העניינים של השופטים.

 

בשישי הודיע השר דודי אמסלם (ליכוד) המשמש גם כבעל זכות וטו בוועדת השרים לחקיקה, ליו"ר שר המשפטים אבי ניסנקורן כי אין בכוונתו להעביר השבוע חוקים בוועדה, למעט חוקים דחופים הקשורים בקורונה. "שיתוף הפעולה בין המפלגות בקואליציה בנוי על אמון, אולם כאשר זה מופר קשה להמשיך לעבוד ביחד. המקרה השבוע היה חמור במיוחד ומעיב על יחסי העבודה ביננו".

 

ניסנקורן השיב: "שיתוף פעולה אכן בנוי על אמון לכן תמוהה ההחלטה של הליכוד להפר משמעת קואליציונית לטובת פגיעה בשלטון החוק ע"י חקירת שופטים בישראל. תמוהה גם ההחלטה להפר את ההסכם הקואליציוני בנושא התקציב, בתקופה בה האזרחים צריכים ודאות כלכלית".

x