בדיקת כלכליסט
לנובו ממשיכה להוביל את השוק ההיברידי עם יוגה C940
המחשב החדש של החברה מתגבר על לא מעט מהמורות הקיימות כיום במחשבי הפרימיום של המתחרות עם עיצוב מרשים ומפרט שיענה על רוב הצרכים שלכם, אבל קשה לומר שהוא נוח לשימוש כמו האייפד או מחשב הסרפס פרו
- אפקט הקורונה: עלייה חדה במכירות הלפטופים בישראל ברבעון השני
- הילדים השתלטו על המחשב? המדריך לרכישת לפטופ לעבודה מהבית
- מסך מוגדל, אותו משקל: אפל חשפה את המקבוק פרו 16
עם מסך מרשים, סוללה יעילה וביצועים זריזים הוא מהווה מחשב שניתן למנף לכל מיני משימות: צפייה בסרטים, עבודה על מסמכים עסקיים, האזנה למוזיקה ואפילו קצת גיימינג קל. אבל בניגוד לשנים עברו, היוגה כבר אינו היחיד בשוק, HP, Dell, מיקרוסופט עצמה ואסוס הצליחו להחדיר את הגרסאות שלהן לתצורות היברידיות ולצרכן יש כיום הרבה יותר בחירה בתחום. כעת צריך לבדוק היכן עומד היוגה ביחס למתחרים והאם הוא עדיין מהווה עסקה טובה עבור כאלה שרוצים מחשב שיוכל לענות על סוגים שונים של תסריטי שימוש.
עיצוב ומבנה: תכשיט בדמות לפטופ
הדבר העיקרי שמרשים ביוגה הוא העיצוב שלו. זה לא שיש כאן שינוי מהותי בתפיסת העיצוב של מחשב נייד או תצורה חדשנית, אלא במקום מעצבי החברה העדיפו לקחת את כל מה שיפה בלפטופ ולנסות לתת לו שיק שכמותו קשה למצוא במחשבים אחרים. גם אסוס למשל יודעת לנפק עיצובים יפים, אך לפעמים אלה לא ממש שימושיים. מעצבי לנובו לעומת זאת ניסו לשמר את היעילות ולתת בנוסף גם מראה יוקרתי. וזה עבד להם. מעבר לכך שהיוגה C940 יפה הוא גם קל יחסית (1.35 ק''ג) ומאוד נוח. המקלדת (המעולה) פרוסה באופן אופטימלי כדי לאפשר הקלדה יעילה ומהירה, המסך המרשים זוכה לשוליים דקיקים ביותר כמו בכל מחשב פרימיום והמארז בנוי מאלומיניום שעבר התאמה לטובת נוחות השימוש ואינו כולל יותר מדי אלמנטים חדים שלפעמים לא נעימים למגע.
הפרטים הקטנים בעיצוב הם אלה שעושים את כל ההבדל. כך למשל השוליים העליונים של המסך מעט בולטים מעבר לבסיס המקלדת כדי לאפשר פתיחה קלה של המחשב. עוד יתרון של הגדלת השול העליון של המסך הוא שניתן להטמין בו את מצלמת הרשת כולל תריס הסטה שמאפשר להסתיר אותה כשהיא לא בשימוש. גם הציר הייחודי של המחשב שמוסתר על ידי הסאונדבר - אחת התכונות העיקריות במחשב - נהנה ממבנה המבוסס על רכיב אחד ולא מפוצל לשני צירים כמו קודמו ה-C930. זה אולי לא ממש משנה את התפעול אך מגדיל את החוזק המבני ובעיקר הרבה יותר נעים לעין. גם המסך אינו משופע בסמלים וכולל רק את הכיתוב Yoga באותיות מוכספות בחלק העליון השמאלי שלו. את הלוגו של לנובו המעצבים דווקא הצניעו בבסיס המחשב בחלק הימני האחורי של הסאונדבר.
איכות ההרכבה העילאית אינה משנית כאן. מחשב פרימיום כגון היוגה לא יכול להגיע עם מרווחים או חלקים שאינם מהונדסים להתאים באופן מושלם אחד עם השני. אני שמח מאוד להיווכח שגם כאן המעצבים עשו עבודה מעולה ולא השאירו שום פתח מיותר לכניסה של אבק, האויב מספר אחת של מחשבים - או כל גוף זר אחר. מבחינת משקל, זה לא מזהיר. היוגה כבד יותר מהמתחרים כגון ה-XPS 13 של דל או ה-X360 של HP, אבל הוא גם כמעט לא כולל חלקים מפלסטיק לעומת המתחרים. הוא גם מעט יותר עבה אבל לא באופן מוחשי. בסך הכל היוגה משדר יוקרה וזה כנראה האפקט אותו ביקשו המעצבים להדגיש, וזה הצליח להם מאוד. מבחינת צבעים יש לכם אפשרות לבחור בין אפור לאפור כהה יותר, אז אם אתם חובבי צבעי פסטל או עיצובים רעשניים, כאן זה לא המקום למצוא אותם. לסיכום, היוגה אולי נראה כמו תכשיט, אבל הוא לא רק יפה אלא גם שימושי.
ממשק ותצוגה: מסך 4K מרהיב עם טאץ' מובנה וסטיילוס חבוי
היוגה אולי נראה מבחוץ מסורתי ולא מרגש, אבל הוא מחביא כמה יכולות שהופכות אותו לתחליף טאבלט ואפילו יותר מכך. אבל זה מאוד תלוי על איזה תת-דגם של המחשב אתם רוכשים. המחשב שסקרנו מצויד במפרט הגבוה ביותר שכולל מסך מגע ברזולוציית 4K עם תמיכה בממשק מגע. היוגה מגיע בשלל תצורות שהמשותף לכולן הוא מסך מגע, אבל בהתאם למחיר תקבלו מסך FHD בלבד למשל, כמו כן בחלק מהדגמים מותקן שבב גרפי ייעודי NVIDIA GeForce GTX1650 וחלקם מסתמכים על פלטפורמת אינטל Iris החלשה יותר. באופן מפתיע, בדגם הפרימיום אותו ניסינו החברה הסתפקה בפלטפורמת העיבוד המובנית של אינטל ולא בשבב ייעודי. זאת אומרת שהמחשב אינו בדיוק מסוגל להתמודד עם משחקים חדישים ובטח שלא ברזולוציה גבוהה. עם זאת ניתן לשחק במשחקים ישנים יותר או פשוטים בלי לסבול.
מעבר לכך המסך ברזולוציית 4K מרהיב. התצוגה שלו מתחרה עם המסכים הטובים ביותר כיום ולצפות בסרט או סדרה עליו זה ממש תענוג. אז אם איכות התצוגה חשובה לכם לכו על ה-4K כי בניגוד לה מסך ה-FHD אותו ראיתי גם אם כי לא בשימוש אצלי, מאוד לא מרשים וזה בלשון המעטה. הצבעים לא מדויקים ונוטים אפילו לצהוב בעוד שהבהירות לא באמת מצליחה להתמודד עם משהו שהוא לא תאורה ביתית או משרדית. בקיצור, המסך הבכיר מדויק יותר, חד יותר ובעיקר צבעוני הרבה יותר. אבל הוא גם מגיע עם מספר פשרות שחשוב להיות מודע להן כגון זמן שימוש בסוללה.
תצורת הממשק כוללת מקלדת מעולה, מהטובות שיצאו לי להתנסות בהן עד כה, סטיילוס שניתן לאחסון מאחורי המסך בחריץ שכולל גם טעינה מובנית וטראקפד מצוין. נתחיל עם המקלדת, הפריסה של הקלידים מעולה. הנדסת האנוש שעומדת מאחוריה עושה שימוש בניסיון הנרחב שיש ללנובו בעיצוב של מקלדות מצוינות. שלא כמו במחשבים ניידים אחרים, אין כאן שום בעיה של משוב, האצבעות נוחתות בדיוק על המקום הנכון ולמרות קלידים שמרגישים קצת קשיחים - מה שעשוי לעייף בהקלדות ארוכות מאוד - הם גם מספקים מעט מאוד מקום לטעויות הקלדה. הטראקפד גם מעולה ומספק חוויית שימוש חלקה ומדויקת. הוא אמנם לא הגדול ביותר שניתן למצוא אך זה מספיק בהחלט כדי להתמודד עם המשימות השוטפות בדרכים. לסיום הסטיילוס חביב, הוא לא יוצא דופן וניתן אף לומר שהוא מעט דק מדי אך הוא מדויק ועושה את העבודה בלהעביר את השרבוטים שלכם למסך כמעט כמו טוש. בצד המקלדת תמצאו גם סורק טביעות אצבעות שעובד מעולה, הוא זריז ומאפשר לכם לאבטח את המחשב ברמה סבירה. חבל שזה לא פריט תקני בעל מחשב כמו שזה בכל סמארטפון כיום.
ביצועים וחומרה: מהיר אבל לא עצבני מדי
נתחיל בנקודות החיוביות של מפרט החומרה. ראשית לנובו בחרה להשקיע בסדרת היוגה במעבדים דור 10 של אינטל, אמנם כיום הם כבר נפוצים, אך כשהמחשב הושק המתחרים ברובם עדיין לא היו שם (ובחלקם עדיין לא גם כיום). ניתן לקבל את ה-C940 עם מרחב אחסון של 256, 512 גיגה-בייט או 2 ו-1 טרה-בייט. עם זאת כדאי לשים לב לדגם הכונן SSD שמותקן במחשב, לנובו משתמשת במספר ספקים כגון סמסונג, סאנדיסק או אינטל והביצועים לא תמיד אחידים במהירות. עם זאת בסך הכל המחשב מגיב מהר והעתקת קבצים כבדים מתבצעת בקלות ומהירות. מבחינת ביצועים גרפיים, כאמור המחסור בשבב ייעודי לא הופך אותו למכונת גיימינג, אבל הוא מספיק למשחקי קז'ואל למיניהם או למשחקי תלת ממד ישנים יותר. גם הדגם שמצויד בשבב הגרפי אינו מספיק כדי להריץ משחקים כבדים, אבל בשביל פורטנייט זה מספיק בהחלט.
מבחינת הסוללה זמן השימוש שהיא מנפקת אינו מהטובים שראינו. אבל עם מסך 4K להפעיל זה לא באמת מפתיע. אם חשוב לכם להשתמש בו בדרכים, שיקלו לרכוש את הדגם הזול יותר עם מסך FHD שיחזיק לכם יותר זמן. בכל מקרה, זמן המסך לא צפוי לעבור את ה-6 עד 7 בממוצע בדגם הבכיר וכנראה עד כ-4 שעות נוספות בדגם הזול יותר. בעיה נוספת שעשויה להעיק על שימוש ביוגה בדרכים הוא החום שנפלט מתחתיתו. המאווררים יעילים מאוד, אבל הם נוטים לחמם את הברכיים לרמה לא נעימה, כך שלא הייתי ממליץ להשתמש בו כך. אם הסוללה ופיזור החום לא מרשימים, מצלמת הרשת ברזלוציה של 720p (HD) שמצוידת בתריס אבטחה שחוסם את העדשה ידנית, דווקא מצליחה להפתיע לטובה, ואף יותר. יצרניות המחשבים נוטות לזלזל בביצועי מצלמות הרשת, אך כאן שיחות זום ייראו מצויין ואפילו תוכלו להגניב איזה סלפי הגון בלי להתבייש בתוצאה.
בגזרת הסאונד, שהוא אחד היתרונות העיקריים כאן, תמצאו את הסאונדבר שמורכב לרוחב הציר שמחבר בין המסך לגוף המחשב ועוד שני רמקולים היקפיים. התצורה הזו מניבה איכות סאונד מצוינת. אמנם זה לא מהווה תחליף לרמקולים חיצוניים, אבל ניתן להגיע לעוצמה מלאה בלי עיוות של הצליל. בנוסף, הסאונדבר נותן חוויית שמע נהדרת למי שרגיל לרמקולים הבסיסיים שבדרך כלל מורכבים בלפטופים. אפילו הבס מצליח להישמע כך ששירים קצביים לא נשמעים כאילו מישהו החליף את התופים בקופסת קרטון. מבחינת שקעים תמצאו כאן את כל מה שצריך בימינו: שני שקעי USB-C בתקן ת'אנדרבולט המהיר שאחד מהם גם משמש לחיבור המטען; שקע USB 3 מלא ושקע אוזניות משולב עם מיקרופון. קישוריות האינטרנט האלחוטי עובדת היטב, אבל כרטיס הרשת כאן אינו מהטובים שראינו, אבל זו בעיה רוחבית ברוב מחשבי לנובו וכולי תקווה שנזכה לראות בקרוב שינוי בגזרה הזו.
סיכום ואלטרנטיבות: מתחרה ראוי לתואר לפטופ הפרימיום המוביל לשוק הצרכני
לנובו הצליחה להשחיל את ה-940C בין לא מעט מהמורות שבהן נתקלתי בעבר במחשבי פרימיום. היא לא התפשרה על העיצוב לטובת הביצועים והצליחה אפילו להציע שני פתרונות מצוינים לנקודות בהן יצרנים רבים אחרים נכשלים בדרך כלל, קרי איכות הצליל ואחסון הסטיילוס כשהוא לא בשימוש. עם זאת כמחשב היברידי שאמור לשמש גם כטבלט, קשה לומר שהוא נוח לשימוש כמו אייפד או סרפס פרו למשל, אבל זו גם בעיה רוחבית שעד כה אף יצרן לא הצליח להתמודד עימה בהצלחה. מנגד כמחשב קלאסי הוא שימושי בכמעט כל תסריט שימוש אפשרי, בבית, בעבודה או בלימודים, ולמעט אם אתם מתכננים עליו לעבודות עפר, הוא יענה על כל הדרישות באלגנטיות.
בגזרת המחיר ניתן להשיג אותו בין כ-5,600 שקל לגרסה הבסיסית ביותר עם מסך FHD, 8 גיגה-בייט זכרון פעולה ומרחב אחסון של 128 גיגה-בייט עד לכ-9,350 שקל עבור הגרסה הבכירה עם מסך 4K ושאר הפינוקים בה התנסינו בסקירה. מתחריו הישירים הם: ה-HP Elitebook X360 או ה-Spectre X360, ה-Dell XPS 13 או לטיטיוד 7400 והלנובו X1 יוגה מאותה היצרנית אך מסדרת הפרימיום המקצועית. ה-C940 זול מכולם אך לא בהפרש ניכר, מנגד יש לו כמה יתרונות משמעותיים כגון הסאונדבר והמקלדת המעולה. אז אם אתם מחפשים מחשב שיכול לשמש אתכם לסוגים שונים של מטלות באותה היעילות ויש לכם את התקציב המתאים - ה-C940 צריך להיות בראש רשימת הבדיקה שלכם.