ועדת הקורונה אישרה את פתיחתם של חדרי הכושר - החל מיום ראשון
יו"ר הוועדה, יפעת שאשא ביטון: "אנחנו נותנים זמן לממשלה לגבש מתווה לחדרי הכושר שיוכל לענות על הצורך לשמור על בריאות הציבור ולצד זה להמשיך את קיומו של הענף"; מנכ"לית הולמס פלייס: "אנחנו חייבים אוויר". הוועדה החריגה גם מוזיאונים, גני חיות ואטרקציות תיירות שיישארו פתוחים בסוף השבוע
ועדת הקורונה בראשות היו"ר יפעת שאשא ביטון, הפכה את החלטת הממשלה ואישרה את פתיחתם של חדרי הכושר וחדרי הסטודיו החל מיום ראשון בשעה 6:00 בוקר. הוועדה החריגה גם מוזיאונים, גני חיות ואטרקציות תיירות - שיישארו פתוחים בסוף שבוע.
- הולמס פלייס הוציאה את רוב העובדים לחל"ת, דורשת צו למניעת סגירת חדרי כושר
- סופית : ועדת הקורונה אישרה פתיחת חדרי כושר ובריכות - בניגוד לעמדת הממשלה
- הכנסת הוכיחה אתמול שהיא לא חותמת גומי של הממשלה
"אנחנו מאפשרים את פתיחתם ביום ראשון בבוקר של חדרי הכושר מתוך כוונה לתת לממשלה זמן לגבש מתווה שיוכל לענות על הצורך לשמור על בריאות הציבור ולצד זה להמשיך את קיומו של הענף", אמרה ח"כ שאשא ביטון יו"ר ועדת הקורונה.
בדיון שקיימה הוועדה הבוקר (ה') בהגבלות על חדרי הכושר וסגירת המוזיאונים והאטרקציות בסוף השבוע התקשה משרד הבריאות להציג נתונים לגבי מספר הנדבקים בנגיף הקורונה בחדרי הכושר בישראל. למרות זאת, המשיכה נציגת המשרד לדרוש המשך סגירתם.
נציגי מכוני הכושר ביקשו לפתוח באופן מיידי את מכוני הכושר לטובת המתעמלים ועל מנת להציל את הענף מקריסה. קרן שתוי מנכ"לית הולמס פלייס, כמעט התחננה לפתיחת המכונים. "אנחנו חייבים אוויר", אמרה שתוי בוועדה. "אתמול בהפגנה של הענף אנשים אמרו שאין להם אויר וסוגרים את הסטודיו. הלקוחות מתחננים בפנינו שנפתח. אנשים בני 65 ימותו מדכאון ולא מהקורונה אם לא יחזרו לעשות ספורט. אנחנו מעדיפים שיפתחו אותנו גם במחיר של מטוטלת שזה אומר פתיחה וסגירה. משרד הבריאות עשה לנו דמוניזציה. זה עוול גדול מה שעושים לתעשיה שלי וזה כואב לי בלב. אני מבקשת לפתוח עוד היום את מכוני הכושר. אפילו לשעתיים. את הים פתחו ואת המסעדות פתחו ואותנו השאירו סגורים".
פרופ' איתן פרידמן מבית חולים שיבא הציג בדיון נתונים ממחקר שפורסם בעיתון מדעי בעולם. "אני מדען ורופא ואני רוצה להסתכל על הנתונים", דרש פרופ' פרידמן. "ואם אין למשרד הבריאות נתונים אני אתן לו מחקר שניסה לענות על השאלה מה שיעור הנדבקים בחדרי הכושר. המחקר מצא כי אחד מבין 3,000 מתאמנים נדבק בקורונה והוא לא נדבק בחדר כושר. אלה נתונים אמיתיים שפורסמו בעיתון מדעי. כשמקבלים החלטה שיש לה אימפקט מבחינת בריאות מנטלית וגופנית, לנתונים יש משמעות ואי אפשר להגיד שהדרישה לקבלת נתונים היא דרישה ילדותית. יש הנחיות של איגוד הספורט ההולנדי מסוף חודש מאי שמדברות על מתווים המאפשרים לתפעל את חדרי הכושר. באנגליה ב-25 ביולי ייפתחו כל חדרי הכושר. מחקר נוסף שפורסם בעיתון מדעי הראה שאחד הגורמים הגדולים למוות ותחלואה קשה היה השמנה".
בדיון השתתף גם אהוד רצאבי יו"ר עמותת איל"ן שמטפלת בילדים נפגעים וביקש להחריג את שני חדרי הכושר שמפעילה העמותה למען הילדים הנפגעים. "כשמדברים על חדרי כושר רואים אנשים שעובדים על מראה שלהם ועל הסטייל. ואנחנו מדברים על טונוס השרירים של האנשים הנפגעים שחייבים לעבוד כל יום על הגוף שלהם מבחינה בריאותית. אם יסגרו לנו את חדרי הכושר זה יכול לגרום להם להדרדרות במצבם הפיזי עד שירותקו לבית. לכן הבקשה שלנו, שהגשנו כבר לפני כשבוע, היתה להחריג את שני מכוני הכושר של איל"ן מתוך חשיבות לבריאותם של החולים".
פרופ' חגי לוין יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור, אמר: "אפשר באזורים מסוימים שאינם אדומים לאפשר פעילות חדרי כושר ובאזורים אדומים להגביל פעילות".
ד"ר אמיליה אניס, מנהלת האגף לאפידמיולוגיה במשרד הבריאות נמצדה לתאוריה המדברת על התפרצויות שהיו בעולם בחדרי כושר בעולם וגם בישראל, אך לא גיבתה את האמירות בנתונים ובהצגת מספרים על מקרי ההדבקה עליהם דיברה והמליצה לעבור לעשות אימוני כושר באוויר הפתוח, תוך התעלמות מסוגיית הקריסה הכלכלית של ענף הכושר בישראל. "לצערי אנחנו לא נורבגיה והיו לנו אתמול מעל 2,000 חולים חדשים. אצלנו היתה הדבקה בחדרי כושר ואלה העובדות. גם אם אין לנו מספרים מדויקים אנחנו יודעים שהתופעה קיימת. אני חושבת שזה מאד חשוב לעשות פעילות גופנית, אבל אני היום מתעמלת בחוץ. אפשר גם להתעמל בבית, צריך רק שתהיה מודעות. אפשר לעשות המון פעילות ספורט בחוץ ובבית ועדיין לשמור על הבריאות".
"שמעתי את ההצעה של עמיתי פרופ' לוין לגבי אזורים אדומים ומקומות עם תחלואה נמוכה יותר", הוסיפה ד"ר אניס. "אני רוצה לומר חד משמעית שהתחלואה היא תחלואה מפושטת. ברמת התאוריה קל לומר תפעילו במקומות מסוימים ולא באחרים, אבל בפועל אי אפשר ליישם את זה כי יש תחלואה בכ- 200 ישובים וזה דינמי ומשתנה. אנחנו אחראים להוציא הנחיות שאפשר ליישם אותן, אז תקחו את זה בחשבון".
יו"ר הוועדה שאשא ביטון שאלה עד כמה יכולים נבחרי הציבור להקריב כקורבן את כל הענף הגדול הזה ביחס לנתונים הידועים למשרד הבריאות. "אנחנו עם גרף תחלואה יציב מאז שנפתחו חדרי הכושר. אם לוקחים את הענף הזה בלבד, הסגירה שלו לא תתרום לקידום התחלואה. אם אני הולכת לקחת את לחמם של 100 אלף בתי אב בישראל. כמה זה יתרום לי מבחינה בריאותית? שפתחנו את אולמות הארועים ראינו קפיצה אדירה בתחלואה. לא ראינו את זה שפתחנו את חדרי הכושר".
נאוה קסלר יו"ר איגוד המוזיאונים בישראל אמרה כי מצב המוזיאונים בישראל כיום בכי רע. "למרות שניתנה אפשרות לפתוח, הרבה מוזיאונים לא הצליחו לפתוח את שעריהם. אנו חוששים מאד שתהיה קריסה של מוזיאונים שלא יצליחו לעבור את המשבר הזה. מספר המבקרים מועט ואין לנו כבר תרומות, כיוון שהתורמים היפנו את התרומות לנושאים אחרים. 13% מהמוזיאנים בעולם בוודאות לא ישרדו את משבר הקורונה. מכת הקורונה לבדה מאד מאיימת על קיום המוזיאונים ועובדים רבים עדיין נמצאים בחל"ת. בישראל, בניגוד לעולם, מוזיאוני המדע לא הורשו להפתח עדיין. המדינה צריכה לשמור על העובדים האלה, זה חלק מהחוסן החברתי שלנו".
אלון ספן מנכ"ל מוזיאון הטבע הוסיף, "המוזיאונים פועלים על פי הנחיות תו הסגול והזמנת הכרטיסים נעשית ברשת. יש לנו יכולת לנטר את המבקרים. מוזיאונים הם מוסדות ציבוריים ללא מטרות רווח. בכל אירופה נפתחו מוזיאוני המדע ובישראל לא".