$
מחפשי עבודה

נדידת הקורונה: "כשאיפשרו עבודה מהבית, עברנו מתל אביב לגליל”

אחרי הסגר משפחות רבות החליטו לעזוב את הערים לטובת מגורים בסביבה כפרית. המעבר לעבודה מהבית איפשר להן לשמור על משרתם במרכז. "עם תחילת תקופת הקורונה, כל החברה עברה לעבודה מהבית, התחילו סגרים ופתאום שתי הסיבות העיקריות שהשאירו אותי במרכז - הקרבה לעבודה וההנאה מחיי העיר - הפכו ללא רלוונטיות"

מעין מנלה 08:0025.07.20

אחרי שנים של מגורים בתל אביב וחלומות על מעבר לכפר, למקום עם מרחבים פתוחים, טבע וחיי קהילה, דווקא התפרצות הקורונה הובילה להגשמת החלום עבור שי בוטלבול גלבוע (35), יועץ משפטי בחברת טריא. לפני שבוע וחצי הוא עבר עם אישתו ושני ילדיו בני החמש והשלושה חודשים מרמת אביב בתל אביב לכפר ורדים שבגליל. החברה בה הוא עובד נמצאת בראש העין, בפארק אפק אבל המעבר לעבודה מהבית איפשר גם את העתקת מקום מגוריו לצפון והגשמת החלום.

"כבר הרבה זמן שאנחנו מתלבטים היכן לבסס את חיי המשפחה שלנו. קיווינו למצוא מקום נינוח ושקט אבל כשחשבנו להתרחק מהמרכז, המרכיב התעסוקתי תמיד היווה שיקול משמעותי בתהליך קבלת ההחלטות. בתקופת הקורונה, חברת טריא הרחיבה ושכללה את אפשרויות העבודה מהבית והתברר שאפשר לעבוד בצורה יעילה גם מרחוק. לכן, כשאפשרו לי לעבוד חצי שבוע מהבית, החלטנו לעשות את השינוי ולעבור", הוא אומר. כשהוא העלה את נושא המעבר בפני מנכ"ל החברה, שחף ארליך, הייתה לו תחושה שיש סיכוי טוב שיאשרו לו לעבוד מהבית. "אמרתי שזה תנאי לכך שנעבור צפונה שאוכל להמשיך לעבוד בחברה, הוא שאל כמה ימים ארצה לעבוד מהבית ואמר שכל עוד העבודה מתבצעת אני יכול להרגיש חופשי לגור היכן שארצה".

 

היום בעקבות הגל השני הוא עובד יומיים בשבוע מהמשרד ושלושה ימים מהבית בצפון. "אני מבצע את מרבית העבודה מהבית כולל גם פגישות וידאו בזום ובימים שאני במשרד אני מרכז את הפגישות שכן דורשות להיפגש פנים מול פנים או עבודה שדורשת חתימה פיזית על מסמכים. חשבתי שהנסיעות יהיו יותר גרועות ממה שהן בפועל. אני יוצא ב-6:30 מהבית ומגיע בסביבות 8:00 למשרד והדרך חזרה אורכת כשעה וארבעים דקות. אני מכוון את הנסיעות למשרד לימי שני ורביעי ונמנע מראשון וחמישי כי הם עמוסים יותר בכבישים. זה לא זניח, אבל זה לא כזה נורא", הוא אומר.

 

הטריגר הסופי למעבר מהעיר היה הסגר שהוטל בגל הראשון של התפרצות הקורונה. "במהלך הסגר הבנו שדי, אנחנו לא יכולים להיות כלואים יותר בבניין מגורים עם 40 דיירים שבו כדי להוציא את הילד לכמה דקות לחלץ את העצמות, זה היה ממש אירוע. דאגנו שהוא לא ייגע בכלום במעלית, ולקח זמן עד שמגיעים למרחב פתוח. זה היה מאוד מגביל ועכשיו כשאורי (5) לא נמצא במסגרת מכיוון שהקייטנה כבר התחילה והוא לא יכול היה להיכנס באמצע השנה, אז אם הוא רוצה לצאת קצת החוצה הוא יכול לצאת לגינה". 

 

מבחינה כלכלית המגורים בצפון זולים יותר. "אנחנו משלמים על בית קרקע של 150 מ"ר 60% ממה שעולה שכירות של דירת ארבעה חדרים בתל אביב. זה משמעותית יותר זול. אולי מוציאים טיפה יותר על דלק אבל הגנים זולים יותר ועדיין בכללי זול יותר".

 

שי בוטבול, עבר מתל אביב לכפר ורדים שבגליל שי בוטבול, עבר מתל אביב לכפר ורדים שבגליל

 

 

שחף ארליך, מנכ"ל חברת טריא, בה מועסק בוטבול גלבוע אמר כי  בתקופה האחרונה הוא רואה התעניינות מצד עובדים בשינוי מקום המגורים. "אנחנו רואים את עצמנו כחברה ישראלית, פטריוטית וציונית שמקדמת בכל הזדמנות את נושא ההתיישבות ואהבת הארץ. הקורונה יצרה סטנדרט עבודה חדש המאפשר לעובדים להמשיך להחזיק במקום עבודתם ולהתגורר איפה שיחפצו. נשמח לעודד ולסייע לעובדים ככל הניתן בהעתקת מקום מגוריהם ע"י מתן אפשרות עבודה ופגישות מרחוק".

 

רוני פלמר, מנכ"ל תנועת אור רוני פלמר, מנכ"ל תנועת אור צילום: אלי לוי

בחודש וחצי האחרונים למעלה מ-1,200 משפחות החלו תהליך של מעבר מהמרכז לאיזור הנגב והגליל דרך תנועת אור, פי שניים מהתקופה המקבילה אשתקד, ומשפחות רבות נוספות עשו זאת באופן עצמאי. "תהליך היציאה משיטות העבודה המסורתיות של הגעה בכל בוקר למשרד הוא תהליך שזיהינו ועסקנו בו לא מעט בתנועת אור עוד לפני שהקורונה נכנסה לחיינו. אתגר התעסוקה הוא אחד מהאתגרים המרכזיים להתיישבות בגליל ובנגב ואין ספק שהעובדה שחברות רבות עברו לשיטת עבודה מרחוק יצרה הזדמנות משמעותית עבורנו", אומר רוני פלמר, מנכ"ל תנועת אור.

 

"לא מדובר רק על אנשים שיכולים לעבוד מהמרפסת עם הנוף לים בעכו, או מהדירה המרווחת בדימונה, כאשר בסיס החברה שלהם נמצאת (עדיין) בתל אביב, אלא גם על העובדה שפגישות עם לקוחות עברו היום ביתר קלות מהמרחב הפיזי למרחב הוירטואלי. בשלב הבא אנחנו מבינים שלא מעט חברות צפויות לצמצם שטחי משרדים באזור גוש דן ושהסצנה של מתחמי עבודה ייחודיים בלב השכונות צפויה לנסוק. רוב העובדים צפויים להגיע פעם-פעמיים בשבוע למשרדים הגדולים ובשאר הזמן לרדת עם כפכפים למתחם העבודה הייחודי בשכונה. אנחנו נמצאים כיום בקשר עם מספר יזמים במטרה לייצר מתחמים כאלה בערי הגליל והנגב – מתחמים שלצד שולחן העבודה והוויי פיי ישלבו גם חיי קהילה תרבות ובילוי ויציעו מענה אלטרנטיבי מכובד לסצנה של אזור גוש דן. כמות המשפחות שהחלו בתהליכי מעבר להתיישבות בנגב ובגליל מוכיחה שגם העובדים עצמם מבינים שהגמישות גדלה".

 

בעוד שחברות מסויימות הודיעו כי יעברו לעבודה מרחוק באופן קבוע, בחברות אחרות הכריזו שיחזרו לעבודה באופן מלא במשרד בהתאם להנחיות משרד הבריאות. בסופו של דבר, הצפי הוא שרוב הארגונים ייבחרו במודל ההיברידי, של שילוב בין עבודה מהבית לעבודה מהמשרד. אחד הדברים שהתרחשו במהלך הסגר היה שכולם עבדו מהבית, בהשוואה למצב שבו חלק מהעובדים מגיעים באופן קבוע למשרד ואחרים לא. זה היה חלק מסוד ההצלחה של העבודה מהבית והעלייה בפרודוקטיביות למרות התנאים הקשים.  לעומת זאת, במצב שחלק מהעובדים מגיעים פיסית למשרד ואחרים לא הרי שעלולה להיווצר אפליה, גם אם לא מודעת, נגד העובדים מרחוק. אם בצוות מסויים יש מספר עובדים שמגיעים ואחרים שאינם מגיעים, יכולה להיווצר תחושה שהאנשים שמגיעים עושים יותר ולפיכך יש להם גם זכויות אחרות, הם פחות פגיעים לפיטורים וזכאים יותר לקידום. מוקדם לדעת אם ההשפעה של משבר הקורונה על המעבר לעבודה מרחוק תחלוף אך מומחים מציעים שבכל אימוץ של עבודה מרחוק במודל מלא או היברידי, יש לדאוג לכך שלא ייווצרו שני מעמדות של עובדים - אלה העובדים מהבית ואלה העובדים מרחוק.

 

חן גלנץ ומשפחתה, עוברים מרמת גן לכרכור חן גלנץ ומשפחתה, עוברים מרמת גן לכרכור צילום: חן גלנץ

 

 

"פתאום שתי הסיבות העיקריות שהשאירו אותי במרכז - הקרבה לעבודה וההנאה מחיי העיר - הפכו ללא רלוונטיות"

 

חן גלנץ שטרן, שעובדת בחברת הסושיאל גיימינג SciPlay למעלה מארבע שנים עוברת יחד עם בעלה ושני ילדיהם מרמת גן לכרכור בחודש הבא. "במשך שנים בעלי רצה לעבור צפונה למושב וניסה לשכנע אותי לעשות את המהלך הזה, אבל אני התעקשתי להישאר במרכז בעיקר בגלל האהבה שלי לחיים העירוניים ולקרבה לעבודה. עם תחילת תקופת הקורונה, כל החברה עברה לעבודה מהבית, התחילו סגרים ופתאום שתי הסיבות העיקריות שהשאירו אותי במרכז - הקרבה לעבודה וההנאה מחיי העיר - הפכו ללא רלוונטיות", היא מספרת.

 

"התחלתי לחשוב שבית פרטי עם חצר היא לא אופציה כל כך גרועה בנסיבות הקיימות והתחלתי להניע את תהליך המעבר. בחרנו יעד שיהיה קרוב לתחנת רכבת כדי שכשנחזור לשגרה, ההתניידות למרכז תהיה נוחה וקלה. וכך הגענו לפרדס חנה כרכור. מצאנו בית פרטי עם גינה על חצי דונם. הכניסה תהיה באמצע אוגוסט ולאחרונה אני סופרת את הימים עד המעבר".

 

 

הבית בכרכור אליו עוברת חן גלנץ עם משפחתה הבית בכרכור אליו עוברת חן גלנץ עם משפחתה צילום: חן גלנץ

 

 

התגובות שקיבלה מהחברה שמשרדיה נמצאים ברמת גן היו חיוביות ותומכות. "שיתפתי את המנהלת שלי, ה-CMO של SciPlay נגה הלפרין, בחששות שלי מהנסיעות והמרחק ומאוד הוקל לי. מהשיחה היה ברור שזה לא 'דיל ברייקר' ושני הצדדים הבינו שנסתדר במצב החדש. הבנתי גם אוכל לנצל את זמן הנסיעה ברכבת כזמן עבודה ובעצם להגיע למשרד בבוקר אחרי שכבר 'ניקיתי את השולחן' ועברתי את על כל המיילים והדו"חות היומיים. תקופת העבודה מהבית בקורונה הוכיחה שאפשר להסתדר גם במתכונת עבודה פחות סטנדרטית, והחברה תמיד איפשרה לנו גמישות אז אני בטוחה שנסתדר בהמשך. הוסבר לי שאקבל את הזמן הדרוש להסתגל למסגרות החדשות ולמעבר", היא אומרת.

 

לדברי הלפרין, המנהלת של גלנץ שטרן החברה עושה את מירב המאמצים כדי להתגמש. "כמובן שכל תפקיד מאפשר רמת גמישות אחרת אבל כקו מנחה אנחנו עושים את מירב המאמצים כדי לאפשר לעובדים שלנו לשלב את העבודה בחייהם בצורה הכי נכונה להם ולנו".

 

"משבר נגיף הקורונה היווה נקודת מפנה וממש הניע אותנו לבצע את המהלך של מעבר למושב"

 

פרננדו תורן, מנהל צוות התמיכה בחברת Bringg, עלה לישראל לפני שבע שנים מאורגוואי. הוא נשוי ואב לשני ילדים בני שלוש ושנה וחצי ומשמש בשנים האחרונות כמנהל צוות התמיכה (Team Lead Support) בחברת Bringg, סטארט-אפ ישראלי שמפתח פתרונות לניהול משלוחים ולוגיסטיקה. בחודש הבא הוא יעבור עם משפחתו מתל אביב למושב עין ורד שבעמק חפר. "אני רגיל לנוף הפסטורלי של אורוגוואי ובמהלך 7 השנים האחרונות שבהן אנו גרים בתל אביב עלתה בי לא פעם המחשבה לחזור לסביבה כפרית, ירוקה ושקטה במיוחד מאז שהגיעו הילדים לעולם. אשתי חלקה עמי את החלום, לאור העובדה שאחותה גרה במושב עין ורד ואחרי כל ביקור במושב השתעשענו עם המחשבה של מעבר אבל זה הרגיש בגדר פנטזיה. נמנענו מהמעבר עד כה בגלל בעיית הפקקים שמאלצים תושבים מחוץ לתל אביב לבזבז 3-4 שעות ביום בכבישים, דבר שפוגם קשות באיכות החיים", הוא אומר.

 

 

פרננדו תורן וילדיו פרננדו תורן וילדיו

 

 

הסגר ומגבלות התנועה בעקבות משבר הקורונה הכריעו אותם ושיכנעו אותם לעשות את השינוי. "התקופה האחרונה, משבר נגיף הקורונה, היוותה נקודת מפנה בחיינו וממש הניעה אותנו לבצע את המהלך. הסגרים והמגבלות על התנועה בחוץ הפכו לבעיה של ממש במיוחד עבור הילדים וגם לנו כהורים. ילד זקוק לתנועה חופשית וכשמותר לו להתרחק 100 מהבית הוא רואה לא יותר מקירות של בניינים ומתקשה להשלים עם המגבלות. בסביבה כפרית הכל פתוח גם בימי הקורונה ויש לילדים הרגשת חופש מוחלטת, כאילו שהקורונה כלל לא הגיעה למושב. מכיוון שאנו מאמינים שהמגפה תלווה אותנו עוד זמן רב, החלטנו שזו העת לבצע את המהלך ולהגשים את החלום ולעבור מתל אביב למושב השוכן מחוץ לגוש דן".

 

כשתורן שיתף את המנהל שלו בחברה בלבטים ובמחשבות על המעבר הוא זכה לתמיכה והצעה לסיוע בתהליך המעבר. "ללא ספק תרמה לכך העובדה שהחברה ערוכה לעבודה מרחוק ומצויידת בכל התשתיות הדרושות לכך. בכל הנוגע לחברה אין כל הבדל בין עבודה מהבית לעבודה מהמשרד", הוא אומר.

 

גיא בלוך, מנכ"ל Bringg רואה בעבודה מהבית תופעה מבורכת וצופה שתתעצם ככל שהניסיון החיובי הולך ומצטבר בקרב העובדים ובקרב חברות המבוססות על עבודה מרחוק. "אני רואה עתה הזדמנות פז למועמדים ומועמדות שבעבר שללו את האופציה לעבוד בחברות טכנולוגיה בשל שיקולי המרחק הגיאוגרפי, תחבורה ציבורית ופקקים, להגיש מועמדות לתפקידים השונים אליהם אנו מגייסים. אנחנו מצדנו נרחיב את מאמצי גיוס העובדים שלנו לכל קצוות הארץ. אם העבודה מהבית הפכה לנורמלי החדש, הרי שהריחוק הגיאוגרפי בין העובד למשרד הופך לבלתי רלוונטי. זו נוסחה מצוינת לקרב את הפריפריה למרכז ולפתור בעיה לאומית שמעיבה עשרות שנים על החברה הישראלית".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x