ביום שאחרי: איך ב-NBA מתכננים להתחיל את עונת 2020/21?
ב-NBA ינסו לשטח את תקרת השכר כדי לשמור על ליגה מתפקדת מבחינה כלכלית בעונה הבאה. נראה שהפתרון היחיד הוא פתרון לטווח הארוך
סילבר לא התחמק מהסוגיות הקשות והסביר שמצפי הכנסות של כ-9 מיליארד דולר בעונה הבאה, כ-40% ממנו קשורים להכנסות מאוהדים במגרשים. ומאחר שככל הנראה לא תהיה פעילות כזו לפחות עד 2021, בליגה מצפים לאובדן הכנסה עצום.
סילבר דיבר גם על ההסכם הקיבוצי של הליגה עם השחקנים. לפי ההסכם השחקנים מקבלים יותר מ-50% מהכנסות הליגה - כלומר יותר מ-4 מיליארד דולר. "ההסכם הקיבוצי לא בנוי להתמודדות עם מגפה וכך גם תקרת השכר" הסביר סילבר. "ההכנסות שלנו יכולות להיות 10 מיליארד דולר אבל גם 6 מיליארד דולר".
אך הקומישינר לא מעוניין לבטל את ההסכם, שבסך הכל טוב לשחקנים. גם השחקנים לא מעוניינים לבטלו כרגע. הצדדים מעוניינים להגיע להסכם שיפחית את ההפסדים של הבעלים, ישאיר את רמת השכר הנוכחית של השחקנים, לא יפגע בשחקנים שמסיימים את חוזיהם או רוקים שנכנסים לליגה (ע"ע דני אבדיה) וגם לא יוביל לקריסה כלכלית של קבוצות.
בהנחה שההכנסות בעונה הבאה לא יעמדו על הרבה יותר מ-5 מיליארד דולר והשחקנים ימשיכו להרוויח בסביבות 4 מיליארד דולר - הליגה צריכה להיות מאוד יצירתית כדי לפתור את הבעיה הזו שנמצא בתוך אניגמה, שנמצאת מתחת למיקרוסקופ.
המתווה שנראה שהולכים עליו הוא "השטחת התקרה", שזו ירידה מתונה בתקרת השכר. כרגע מדברים על כך שבמקום נפילה משמעותית בשכר השחקנים ימתחו את ההפסדים על פני כמה עונות במקום קריסת כל מבנה השכר בעונה אחת.
ב-2016 הליגה לא הצליחה להגיע לסיכום על עלייה מתונה בתקרה אחרי כניסתם לתוקף של הסכמי זכויות שידור חדשים וכתוצאה מכך התקרה קפצה בצורה דרמטית (24 מיליון דולר). זה יצר מצב בו קבוצות היו "חייבות" להציע סכומים עצומים לשחקנים שלא היו שווים את הכסף (בגלל רצפת השכר צריך להגיע למינימום כלשהו בתשלום לשחקנים).
עכשיו, כך נראה, התוכנית שכנראה תתקבל, היא להשאיר את תקרת השכר ברמות של היום - כ-109 מיליון דולר, לדחות (להכניס לקרן נאמנות), שכר שחקנים בדומה למה שקרה העונה ממאי (בין 10% ל-25%) ואז להחזיר להם את הכספים הללו שהמצב הפיננסי משתפר. לפי הצפי המקורי בתחילת העונה - תקרת השכר היתה אמורה לעמוד על סכום של כ-115 מיליון דולר. לפי המתווה המוצע התקרה, כאמור, תשאר בסביבות 109 מיליון דולר ושחקן שמרוויח, על הנייר, כ-32 מיליון דולר ירוויח כ-28 או אפילו 26 מיליון דולר, ויקבל את החלק החסר בתום המצב הכלכלי הרעוע.
השארת תקרת השכר גבוהה בצורה מלאכותית תוביל להפסדים של הקבוצות בליגה מצד אחד אבל יאפשרו לצוותים המקצועיים ולבעלי הקבוצות לגייס שחקנים "כרגיל" - כלומר על שכר רגיל - וכך לשמר על מבנה כלשהו של התקרה לטווח הארוך יחסית. השחקנים - במיוחד החופשיים - לא יאבדו הכנסות. הקבוצות לא יצטרכו להוציא 80% מההכנסות על שכר ויוציאו פחות מ-50% מההכנסות על שכר כשהמצב הכלכלי ישתפר.
לפי דיווחים, ה-NBA תשקול צעדים נוספים שאמורים לעזור לקבוצות. בין השאר תשקול לאפשר שחרור שחקנים ללא חישוב שכרם בתקרת השכר. יש גם שיחות על הורדת תקציב רצפת השכר - מה שיאפשר לקבוצות להתנהל בתקציבים נמוכים יותר.
בזכות כספי הטלוויזיה והחסויות, כל קבוצה צפויה להכניס לפחות 100 מיליון דולר - רק אם מתחילים את העונה. ייתכן שזה יאפשר לקבוצות לסיים את העונה הבאה באיזון כלשהו - למרות הקורונה. בגלל הכספים הללו, אגב, בכלל שוקלים לקיים ליגה ללא 40% מההכנסות שלה.