$
מחפשי עבודה

זינוק בדרישה לעבודות החיוניות - חקלאות, בנייה וסיעוד

בשל האבטלה הגואה והמחסור במשרות: במחצית הראשונה של 2020 חלה קפיצה של מאות אחוזים לעומת התקופה המקבילה בשנה שעברה במספר מחפשי העבודה שמעוניינים לעבוד בתחומים, שבעבר היו מאויישים בעיקר על ידי עובדים זרים

מעין מנלה 14:2020.07.20

משבר הקורונה שהוביל לשיעורי אבטלה חסרי תקדים משנה גם את האופן בו מתנהל שוק התעסוקה כמעט בכל זווית אפשרית. אחד הדברים שהוגדרו מחדש בעקבות המגיפה העולמית הוא המקצועות והתחומים החיוניים. השוק חולק לעובדים חיוניים ועובדים לא חיוניים ויציבות תעסוקתית ניתנה למי שהוגדר חיוני או שיכול היה להמשיך בפעילות מהבית. האבטלה הגואה והמחסור האמיתי במשרות גורמים לישראלים לחפש עבודה בכל תחום ובעיקר בתחומים שיכולים לפחות בטווח הקרוב להבטיח יציבות תעסוקתית לפחות לטווח הקרוב.

 

המצב החדש הביא לעליה גדולה במספר המועמדים ששולחים קורות חיים ומבקש להתמודד על כל משרה. גם בתחומים ותפקידים שבעבר היה מאוד קשה לגייס אליהם; מכירות, שירות לקוחות, נהגים, מחסנאים, מלקטים. בחטיבת המחקר של Alljobs מזהים "הסתערות" של עובדים שמבקשים לעבוד במקצועות אלו. הסיבה למצב נובעת מהצרוך של אנשים למצוא עבודה במשרות חיוניות ופתוחות גם במצב המשק החדש. בנוסף, בימים של מצב כלכלי קשוח, הרבה מהעובדים רוצים ביטחון ופשוט נוהרים למקומות שתמיד יש בהם עבודה.

 

כך לדוגמא, חלה עלייה של 75% במספר מחפשי העבודה לתפקידי מחסנאי/מלקט במחצית הראשונה של 2020 לעומת השנה שעברה וזינוק של 85% במספר האנשים שחיפשו עבודה כשליחים. גם בתחום המכירות ושירות הלקוחות חלה עלייה של עשרות אחוזים במחפשי העבודה לתפקידים כמו נציגי שירות לקוחות ונציגי טלמרקטינג.

 

מגמה נוספת שעולה מהנתונים זינוק דרמטי במספר מחפשי העבודה בתחומים ועבודות בשכר נמוך שעבורן נאלצה המדינה בעבר להביא אלפי עובדים זרים מכיוון שלא היו מספיק ישראלים שהיו מוכנים לעבוד בהן. במחצית הראשונה של 2020 חלה עלייה של מאות אחוזים במספר מחפשי העבודה בתחומי השיפוצים, עובדי בניין, סיעוד, עובדי חקלאות ומפעילי ציוד חקלאי, כך לפי ניתוח של מחלקת המחקר של חברת AllJobs.

 

עובדים זרים מטורקיה בונים בניינים בתל אביב, ארכיון עובדים זרים מטורקיה בונים בניינים בתל אביב, ארכיון צילום: אוראל כהן

 

 

אם במחצית הראשונה של 2019 היו 404 מחפשי עבודה בתחום השיפוצים הרי שבאותה תקופה השנה חלה קפיצה של 176% ויש כבר 1,115 מחפשי עבודה בשיפוצים. 292 אנשים חיפשו עבודה כעובדי בניין בתחילת השנה שעברה והשנה מספר זה קפץ ב-200% ל-793. תחום הסיעוד שגם הוא היה שמור בשנים האחרונות לעובדים זרים ופחות מבוקש בקרב עובדים ישראלים גם כן הפך מבוקש הרבה יותר בעקבות המשבר. בתחילת 2019 כ-300 עובדים חיפשו עבודה בסיעוד לעומת 768 מחפשי עבודה בסיעוד בתחילת 2020. בתחום החקלאות חל זינוק של למעלה מ-200% במספר מחפשי העבודה הן לתפקידים של עובדי חקלאות והן למפעילי ציוד חקלאי. במחצית הראשונה של 2019 היו 514 מחפשי עבודה בתחום החקלאות ו-40 מחפשי עבודה כמפעילי ציוד חקלאי. במחצית הראשונה של 2020 מספר מחפשי העבודה בחקלאות זינק ל-1,588 והיו 124 מחפשי עבודה כמפעילי ציוד חקלאי.

 

מחפשי עבודה בתחום הסיעוד, הבנייה והחקלאות במחצית הראשונה של 2019 לעומת המחצית הראשונה של 2020 מחפשי עבודה בתחום הסיעוד, הבנייה והחקלאות במחצית הראשונה של 2019 לעומת המחצית הראשונה של 2020 מקור: AllJobs

 

 

הזינוק במספר מחפשי העבודה בתחומים האלה לא פגש עלייה דומה במספר המשרות. בתחומי הבניין והשיפוצים היו כ-30 משרות פתוחות בחודש במחצית הראשונה של 2019 ומספר זהה במחצית הראשונה של 2020. בסיעוד היו ב-2019 מעט יותר מ-70 משרות פתוחות בחודש בממוצע ורק 60 משרות במחצית הראשונה של 2020. בתחום החקלאות חלה ירידה של 37% במספר המשרות החודשי ב-2020 לעומת המחצית הראשונה של 2019 ל-39 משרות בלבד.

 

עינב בוימפלד עינב בוימפלד צילום שמרית אסף

"משבר הקורונה שינה ועד משנה את שוק העבודה בישראל, כאשר אחד השינויים המרכזיים הוא ביחסי הכוחות שבין עובדים למעסיקים. העשור האחרון שהתבטא באחוז אבטלה נמוך נתן את הכוח לעובדים שדרשו שכר ותנאים טובים יותר. משבר הקורונה גרם לכך, שאלפים נפלטים מדי שבוע בחזרה אל מעגל האבטלה, ועמדת המיקוח חזרה אל העסקים עצמם, שמוצפים בפניות ובאנשים טובים לבחור מהם.

המצב החדש שנוצר הביא לעלייה גדולה במספר המועמדים ששולחים קורות חיים ומבקש להתמודד על כל משרה. הצורך בעבודה יציבה עם הכנסה קבועה, לצד חוסר בעבודות פנויות במשק, מובילה רבים לפנות לעבודות שעד היום הישראלים לא רצו לעבוד בהם; מקצועות הסיעוד, בניין, וחקלאות שנדרשו בסיוע המדינה להביא אלפי עובדים זרים מחו"ל. אנו רואים עליה של מאות אחוזים בחיפושים למשרות אלו ממגוון רב מאוד של עובדים", אומרת עינב בוימפלד, מנהלת המחקר והתוכן בחברת Alljobs.

x