$
בארץ

לווייתן, מאחוריך: משרד האנרגיה יפתח את שוק הגז ליבוא כדי להוריד מחירים

לכלכליסט נודע כי משרד האנרגיה פועל כדי לאפשר שימוש חופשי ליבואנים במצוף הגז של חברת החשמל. החברה הואשמה לאחרונה על ידי לווייתן כי ייבאה גז זול למפעלי תעשייה ובכך הפרה חוזה

ליאור גוטמן 07:0720.07.20

משרד האנרגיה פועל לפתוח את אפשרות יבוא הגז לכלל השחקנים במשק: לכלכליסט נודע שבכירי המשרד קיבלו בשבועות האחרונים פניות מצד גורמים עסקיים בשוק שביקשו להשתמש במצוף הגז - מערכת יבוא והולכת הגז הנוזלי ששירתה עד היום כמעט אך רק את חברת החשמל, ולייבא מטעני גז זול בעצמם, כתחליף לרכש הגז מהמאגרים הקיימים - תמר או לווייתן. במשרד בוחנים בחיוב את הבקשה, במטרה להגדיל את מספר השחקנים בתחום ולהוריד את רף המחירים הנוכחי.

 

 

 

על פי ההערכות, משבר הקורונה וצניחת מחירי האנרגיה יכולים לשרת שחקנים חדשים בשוק מאחר שטווח המחירים הנוכחי הנע בין 2.2 ל־3 דולר ליחידת חום, זול בכ־50% מהמחיר הממוצע של העסקאות החדשות שנחתמות במשק.

 

ההערכות הן שהשימוש במצוף הגז הנוזלי של חברת החשמל יחייב את אישור רשות הגז הממשלתית שפועלת בתוך משרד האנרגיה, אולי בתוספת הנחיית השר. גם במשרד האוצר סבורים שיש לקדם את המהלך בין אם בתקנות או בצווים, והנושא נבחן משפטית למציאת הדרך המהירה למימוש. אחת האפקשרויות היא להנחות את חברת נתיבי גז הממשלתית (נתג"ז), מפעילת המצוף, לאפשר גישה חופשת אליו ללקוחות שונים, תוך הבהרה שכל שימוש בתשתית ממשלתית יחייב את השחקן החדש לשלם את עלויות ההפעלה היחסיות.

 

מימין: שר האנרגיה יובל שטייניץ ובעל השליטה בדלק קידוחים יצחק תשובה מימין: שר האנרגיה יובל שטייניץ ובעל השליטה בדלק קידוחים יצחק תשובה צילום: אוראל כהן, אייל טואג

 

לתפיסת משרד האנרגיה, שימוש במצוף הגז - שהוא למעשה אוניית אחסון לגז נוזלי ומערכת הולכה בים - הוא כורח המציאות כל עוד קיים החוזה עם אוניית הגז שאמור להסתיים רק ב־2022.

 

אונייה הגז הייעודית חונה בישראל 24/7 מאז ינואר 2013. בעבר נטען שברגע שישראל תתחבר לשלושה מאגרי גז עצמאיים (לווייתן, תמר וכריש/תנין), לא יהיה צורך באונייה ובמערכת ההולכה. הנימוק היה שעלות ההפעלה השנתית של תשתית זו המסתכמת ב־200-250 מיליון שקל מיותרת, וויתור עליה יכול להוריד את תעריף החשמל הכללי שמממן אותה.

 

אלא שצניחת מחירי האנרגיה בחודשים האחרונים יצרה הזדמנות לייבא גז במחיר נמוך, בדומה למהלך שעשו בשבועות האחרונים מפעלי תעשייה שונים, שרכשו עודפי יבוא של חברת החשמל במחיר של כ־2.5 דולר ליחידת חום.

 

מהלך זה גרר תגובה חריפה ביותר של שותפות לווייתן, וכפי שנחשף בכלכליסט חברת החשמל קיבלה תכתובת רשמית שהיא לכאורה מפרה חוזה, כיוון ש"העזה" לייבא גז נוזלי זול ולמכור אותו לתעשייה במקום לקנות גז ממאגר לוויתן, שספג פתאום צמצום הכנסות של 300-250 מיליון שקל.

 

לפיכך, לתפיסת משרד האנרגיה יש למנוע חיכוכים בין חברת החשמל לשותפות לווייתן, והדרך היא להוציא את חברת החשמל מהמשוואה. במילים אחרות אם גוף עסקי מצא מטעני גז זולים במיוחד, כל שהוא צריך הוא אישור להשתמש בתשתית הלאומית שאולי שירתה עד היום רק את חברת החשמל, אבל יכולה לשרת גם אחרים.

כך או כך, יישום המהלך עלול לגרוע עוד הכנסות משותפויות הגז, עד לרמה שתחזית המכירות שלהן לשנים 2021-2020 עלולה להתכווץ שוב, זאת לאחר הדיווחים שפורסמו לאחרונה שגילמו ירידה של 20%-15% בסך מכירות הגז בשוק המקומי.

x