בלעדי לכלכליסט
לבורסה נמאס לחכות לחברות הדירוג: מודל חדש למדד האג"ח
בבורסה רוצים להוציא מהמדדים אג"ח על בסיס תשואות ולא על בסיס הורדת דירוג של שתי חברות הדירוג. "זמן התגובה של חברות הדירוג עלול להיות איטי מדי. כתוצאה, תשואת המדד והמשקיעים שעוקבים אחריו נפגעים", ציינה בטיוטה לציבור
הבורסה לא רוצה לחכות לחברות הדירוג ומבקשת להוציא מהמדדים באופן מיידי סדרות אג"ח עם תשואות חריגות. כך עולה מטיוטה להערות הציבור שפרסמה לאחרונה הבורסה, כחלק מתהליך הפקת לקחים שלה ממשבר הקורונה. בבסיס הטיוטה עומדת ביקורת של הבורסה על התנהלותן של חברות הדירוג והטענה כי מהירות התגובה שלהן בלתי מספקת. "זמן התגובה של חברות הדירוג בהורדת הדירוג עלול להיות איטי מדי. כתוצאה מכך, מחיר האג"ח של חברה שנקלעה לקשיים צונח בתוך המדד, וכך נפגעת תשואת המדד ונפגעים המשקיעים שעוקבים אחריו", לשון הטיוטה.
- פיץ' הורידה דירוג למספר שיא של 33 מדינות בחצי שנה, והיד עוד נטויה
- מעלות מורידה דירוג לנורסטאר של חיים כצמן
לפי הנוהל כיום, מספיק שרק אחת מבין שתי חברות הדירוג, מעלות ומידרוג, תשאיר דירוג של סדרת האג"ח על כנו כדי שהחברה תישאר במדדים. כלומר, גם אם אחת מהחברות מורידה את דירוג סדרת האג"ח מתחת לדירוג המינימלי הדרוש כדי להיכלל במדד, הסדרה תמשיך להיכלל בו; היא תגרע ממנו רק אם שתיהן יעניקו לה דירוג מתחת למינימלי הנדרש למאגר - BBB מינוס. זהו הדירוג שמתחת אליו הגופים המוסדיים בדרך כלל לא משקיעים. הרעיון הוא שכל המדדים יכילו דירוגי השקעה רלבנטיים גם עבור המוסדיים.
חודש בין הורדות דירוג
משבר הקורונה פגע בעיקר בענפי האנרגיה והתיירות, וחברות אנרגיה או אחזקה שונות ספגו ירידות של מחירי האג"ח שלהן ועליות בתשואות. בשוק הישראלי זה קרה, בין השאר, לחברות הגז רציו ודלק קידוחים, ולחברות אחזקה כמו דסק"ש ואלון רבוע כחול. בטיוטה שפרסמה הביאה הבורסה כדוגמה את הסחרור שאליו נקלעה קבוצת דלק. בשל משבר הקורונה וצניחת מחירי הנפט הגיעו סדרות האג"ח ל"א ו־ל"ד שלה למחיר של 30 אגורות לפני שדירוגן הופחת ושהוסרו מהמדד. "כמעט חודש חלף בין מועד הפחתת הדירוג על ידי מדרוג לבין מועד הפחתת הדירוג על ידי מעלות. בהתאם לכללים, רק לאחר הפחתת הדירוג על ידי שתי החברות סדרות האג"ח נגרעו מהמדדים", ציינו בבורסה.
בבורסה, שבניהול איתי בן זאב, רוצים לשנות את כלי המדדים כדי לשפר את מהירות התגובה במקרה של הרעה במצב העסקי של חברות שהאג"ח שלהן כלול במדד. זאת לאור העובדה שההיכללות במדדים מזרימה ביקושים מצד מכשירים פיננסים שונים, למשל תעודות סל העוקבות אחרי המדדים. ראשית מציעה הבורסה כי אם סדרת אג"ח מדורגת על ידי שתי חברות דירוג, הדירוג הנמוך מבין השניים הוא שיקבע לעניין הוספת הסדרה או גריעתה מהמדדים, ולא הדירוג הגבוה מביניהם, כנהוג היום. שנית, מוצע להוסיף תנאי סף שמבוסס על התשואה לפדיון של סדרת האג"ח, שכן סיכון לאי־החזר ריבית יבוא לידי ביטוי, בדרך כלל, בתשואה גבוהה של האג"ח. על פי ההצעה, בתום כל יום מסחר תחושב התשואה לפדיון של כל אג"ח במדדים. במקרה של תשואה חריגה לפידיון, החורגת בשלוש סטיות תקן מהממוצע עבור אג"ח בעלות מאפיינים זהים מבחינת סוג הריבית וההצמדה - תיגרע האג"ח מהמדדים.
מנהלי הקרנות מודאגים
חרף ההיגיון בשינוי נהלי עדכון הרכב המדדים, בשוק נשמעים קולות המוטרדים מהשלכות השינוי המוצע. עם אלה נמנים חלק ממנהלי קרנות הנאמנות, המנהלים מכשירים פיננסים שעוקבים אחר המדדים הללו ונדרשים להתאמה במידה ונעשה שינוי. החשש המרכזי הוא שהשינוי יעודד מניפולציות שעושים שורטיסטים על השוק - יפעלו כדי להשפיע על תשואה של סדרות אג"ח הכלולות במדדים לרמה שתצריך, על פי הכללים החדשים, גריעתן מהמדדים - ותאפשר להם הפקת רווחים. מכשירי השקעה רבים בשוק עוקבים או עושים שימוש במדדים ולכן, טוענים מנהלי קרנות, עדכונים בהרכביהם צריכים להיעשות בעדינות, תוך הבנת ההשפעה הרבה של המדדים האלה. על השינויים, הם גורסים, להיות נקיים עד כמה שניתן מהתערבות חיצונית.
עוד חוששים מנהלי הקרנות כי שינויים שמוצעים בטיוטה עלולים לאפשר לגופי נוסטרו חזקים לגרום נזק גדול לכלל המשקיעים במדדי האג"ח של הבורסה, ובפרט למשקיעי הקרנות העוקבות אחר המדדים. בכך עלולה להיפגע התחרות ופערי הכוחות בין השחקנים בשוק עשויים לגדול.
מהבורסה נמסר: "כחלק מהרצון של הבורסה לתקשר עם פעילי שוק ההון, ההצעה פורסמה בכוונה תחילה להערות הציבור. זאת אף שהשינויים שהוצעו אינם מחייבים את הבורסה לעשות זאת. לאור העובדה כי התקבלו בבורסה תגובות רבות, ולעתים אף סותרות, נמשיך את הבחינה עד לקבלת החלטה בנושא".