דיווח שוטף
משרד הבריאות: 254 חולים קשה; עלייה ניכרת במספר המונשמים
עלייה בנתוני הקורונה: מספר החולים במצב קשה עומד על 254 - גבוה יותר מהרף העליון עליו הכריז נתניהו כתנאי להמשך ההקלות. מחצות נוספו 15 מונשמים. מספר הנפטרים עומד על 409. יותר מ-50 אלף ישראלים נדבקו עד כה בנגיף, 28 אלף עדיין פעילים
נגיף הקורונה - תמונת מצב בארץ ובעולם
עדכון יומי - לשכת התעסוקה:
פירוט נדבקים:
23:35 - שר הביטחון גנץ הורה להגביר את פעילות צה"ל בכ-25 "ערים כתומות"
שר הביטחון בני גנץ הורה להגביר את פעילות משרדו ופעילות צה"ל בכ-25 "ערים כתומות". בסיום הערכת מצב בהשתתפות סגן הרמטכ"ל אלוף אייל זמיר, מפקד פיקוד העורף אלוף אורי גורדין ונציגי משרד הביטחון הנחה גנץ להקצות משאבים לרבות איוש מוגבר של יחידות קישור לרשויות המקומיות, הגברת מאמצי ההסברה, אימוץ מודלים ייחודיים לערים והגברת הפינוי למלוניות על ידי היסעים. עוד נמסר כי "במהלך השבוע צפויות להיפתח לפחות עוד שלוש מלוניות קורונה".
20:00 - משרד הבריאות: 254 חולים קשה; עלייה ניכרת במספר המונשמים
משרד הבריאות עדכן הערב כי מספר חולי הקורונה במצב קשה הגיע ל-254 - גבוה יותר מהסף שעליו הכריז ראש הממשלה בנימין נתניהו. עם זאת, יש לציין כי לפני מספר ימים שונתה ההגדרה לחולים קשים.
מחצות נוספו 15 מונשמים. מספר הנפטרים עלה ב-2 ועומד על 409. יותר מ-50 אלף ישראלים נדבקו עד כה בנגיף, 28 אלף מהם עדיין פעילים. 551 נשאים אובחנו מאז חצות.
לשם השוואה, מספר החולים שמצבם קשה ב-20 ביוני, לפני כחודש, היה 40. מאז אירע זינוק של כמעט פי 6 תוך חודש בלבד. ב-17 באפריל, במהלך הגל הראשון, הגיע מספר החולים שמצבם קשה ל-182, שיא שנשבר רק לפני כמה ימים. ב-16 באפריל נרשם שיא במספר המונשמים - 140, והמספר היום הוא חצי מהנתון שהיה לפני שלושה חודשים. עם זאת, מספר המונשמים בסוף החודש שעבר היה 24 ותוך פחות משלושה שבועות הוא זינק בכמעט פי 3.
בכך הפכה ישראל למדינה ה-41 בעולם שבה אובחנו למעלה מ-50 אלף נדבקים. את הרשימה מובילה ארצות הברית עם למעלה מ-3.8 מיליון נדבקים ואחריה ברזיל עם למעלה מ-2 מיליון ובהודו עם למעלה ממיליון. בדירוג ביבשת אירופה ממוקמת ישראל במקום ה-13 – אחרי רוסיה, ספרד, בריטניה, איטליה, גרמניה, צרפת, שבדיה, קזחסטן בלארוס, בלגיה, אוקראינה והולנד.
נכון להערב יש בירושלים 4,134 חולים פעילים, בבני ברק 2,066, בתל אביב 1,939, באשדוד 1,124, בביתר עילית 973, בפתח תקווה 785, בבית שמש 672, בלוד 586, בראשון לציון 570, בחולון 512, בבת ים 499, במודיעין עילית 450, בחיפה 435, בנתניה 425, בבאר שבע 421, ברמת גן 396, ברחובות 374, ברמלה 372, בקריית גת 332, באשקלון 293, באלעד 278, ברעננה 269 ומודיעין מכבים רעות יש 257 חולים פעילים.
מוקדם יותר התכנסה ועדת הקורונה של הכנסת לדון במהלכים הבאים במלחמה בהתפשטות הנגיף, כולל הכוונה להטיל סגר בסופי שבוע החל מהשבוע הנוכחי. סגן שר הבריאות יואב קיש (ליכוד) תמך בהמלצת הוועדה להשאיר את חופי הים והבריכות פתוחים, גם בסופי השבוע.
לגבי מסעדות, הוועדה - שהתכנסה היום במשך ארבע שעות - המליצה לשנות את ההגבלות ל-35% תפוסה במקום סגור, ובחוץ – לפי התו הסגול כפי שהוגדר בהתחלה או בתו סגול חדש. המסעדנים איימו להמשיך לעבוד גם אחרי יום שלישי - וזומנו לפגישה בלשכת ראש הממשלה.
לגבי חדרי הכושר, ביקשה הוועדה לשנות את היחס לאחד לעשר ולא לאחד לשבע כפי שהיה עד עכשיו (כלומר, מתאמן אחד לעשרה מטרים, במקום מתאמן אחד לשבעה מטרים). כן הומלץ למצוא דרך להחריג את חדרי הכושר ממגבלות סופי השבוע, כולל סטודיו.
בתוך כך, עיריית בני ברק הודיעה כי החל משעות הבוקר ובתהליך שיושלם בשעות הקרובות, יפונו 150 חולים מאומתים מהעיר למלוניות קורונה ייעודיות. היעד - לפנות מעל למאה חולים מדי יום במטרה להקטין משמעותית את רמת התחלואה בעיר כאשר יחד עם פיקוד העורף מושקע מאמץ מיוחד בפינוי מהיר של חולים יחידים טרם הדבקה משפחתית רחבה, בשיתוף פעולה הדוק ובפעילות אינטנסיבית.
19:15 - רשות המסים מתקנת את עיוות ה"שוטף פלוס"
תיקון עיוות: רשות המסים מאפשרת להגיש בקשות למענק לעסקים עבור השתתפות בהוצאות קבועות לטובת בעלי עסקים המדווחים למע"מ על בסיס מזומן. חישוב ירידת המחזורים עבור עסקים אלה יתבסס על ירידת המחזורים בחודשים מרץ עד יוני 2020 בהשוואה לחודשים אלו אשתקד. בשלב זה, נפתחה האפשרות לעסקים שטרם הגישו בקשה למענק.
כעת, מתאפשר לעסקים המדווחים על בסיס מזומן, שהפגיעה הכלכלית בעסק שלהם באה לידי ביטוי בחודשים מאי ויוני 2020 (בשל שיטת "שוטף פלוס"), לבחור בין שני מסלולים לקבלת המענק:
א. מסלול מיידי – חישוב ירידת המחזורים בחודשים מרץ-אפריל 2020 בהשוואה למרץ-אפריל 2019.
ב. מסלול מאוחר - חישוב ירידת המחזורים בחודשים מרץ עד יוני 2020 בהשוואה למרץ עד יוני 2019. המענק יחושב לפי המחזורים בארבעת החודשים מחולק ב-2.
עוסקים יוכלו לבחור במסלול המאוחר אם הם מתחייבים במס עם קבלת התמורה, ומקבלים את עיקר התקבולים השוטפים לעסקם למעלה מ-30 ימים מיום ביצוע העסקה. תנאי נוסף לזכאות לפי מסלול זה קובע כי ירידת המחזורים בחודשים מרץ ואפריל 2020 לעומת התקופה המקבילה אשתקד אינה עולה על 60% וכן הגשת הדוחות התקופתיים למע"מ לחודשים מאי יוני 2020, המוגשים בימים אלו.
• הגשת הבקשות במסלול המאוחר תתאפשר עד ל-1 בנובמבר.
עד היום, הוגשו 94,966 בקשות למענק השתתפות בהוצאות קבועות, מתוכן אושרו 86,985 בקשות ו-3,356 נדחו. 4,625 בקשות, המהוות 4.9%, עדיין נמצאות בתהליך בדיקה, והועברו להן מקדמות בגובה 60%. בסך הכל הועברו מענקים בסך של כ-2 מיליארד שקלים.
(אתי אפללו)
16:50 - כ-1,700 מעסיקים בלבד הגישו עד כה בקשה למענק להחזרת עובדים מחל"ת דרך הממשק הייעודי של שירות התעסוקה
כ-1,700 מעסיקים בלבד הגישו עד כה בקשה למענק להחזרת עובדים מחל"ת בממשק הייעודי שהקים שירות התעסוקה. 500 מהם כבר קיבלו את המענק בהליך אישור מזורז המסתמך על ההצהרות שהצהירו בבקשה.
בשבוע שעבר עלתה לאוויר המערכת באמצעותה מגישים המעסיקים את הבקשה, שכרוכה בבירוקרטיה, בעמידה בקריטריונים ובמילוי דו"חות אקסל - למעסיקים בעלי 15 עובדים ומעלה. באתר, מעסיקים נדרשים לבחור מסלול להגשת הבקשה ולצרף פרטים על העובדים שחוזרים מחל"ת. לאחר מכן יישלח מסרון לכל עובד, שבו יידרש לאשר את הפרטים. מעסיק שמחזיר עובד מחל"ת החל ב־1 ביוני יקבל 7,500 שקל בתמורה להתחייבות להעסקתו ארבעה חודשים לפחות. מי שהחזיר עובדים קודם לכן יקבל רק 3,500 שקל.
הממשק זכה לביקורת רבה מטעם הגורמים המייעצים בשוק אשר טוענים כי הדרישות הרבות והעובדה שהוא לא מתממשק עם תוכנות השכר, מקשות על קבלת המענק. בלשכת התעסוקה מציינים כי דרישות המערכת הוגדרו בהתאם לדרישות הקבועות בחקיקה.
(אתי אפללו)
14:00 - מירי רגב יוזמת תוכנית להתקנת מחיצות באוטובוסים
שרת התחבורה והבטיחות בדרכים מירי רגב, יוזמת תוכנית להאצת הצטיידות האוטובוסים במחיצות הגנה ייחודיות שיבודדו בין הנהגים לנוסעים במטרה לעמוד בקצב התקנה מהירה של 9,000 מחיצות באוטובוסים. במסגרת התוכנית קורא משרד התחבורה לכל מפעל ישראלי שיכול לייצר ולהתקין את המחיצות לעבור את התקינה גם אם הוא אינו מתמחה בתחום התחבורה. במשרד אומרים שפרט למפעלי "מרכבים" ו"הארגז" הוותיקים אושר מפעל מחיצות נוסף בשדרות ו-2 מפעלים נוספים יאושרו לתקינה בימים הקרובים.
(ליאור גוטמן)
12:40 - נתניהו: "צוות שרים יקבע את אופן חלוקת המענקים"
ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בפתח ישיבת הממשלה כי "אנחנו מביאים היום לממשלה החלטת מסגרת על אישור מענקים לאזרחי ישראל. אנחנו מדברים על מסגרת של שישה מיליארד שקל, נמנה צוות שרים שיקבע את אופן החלוקה. הדגש החשוב ביותר הוא על המהירות, גם במנגנון וגם בהחלטות, ולכן הדיון הזה שאנחנו רוצים לקיים צריך להתבצע באמת ביממה הקרובה, אם לא היום עד מחר, ולא יאוחר מזה, כדי שנוכל להביא למימוש הדבר במהירות האפשרית. בני גנץ ואני שוחחנו על כמה דברים שיכולים לסייע לייעול הנושאים, זה יגיע בישיבה הבאה שכנראה תתקיים מחר או ביום שלישי כדי לאשר את אופן החלוקה".
12:00 - ועדת הקורונה מתכנסת
אחרי סוף שבוע סוער שבמהלכו חזרה בה הממשלה מחלק מההגבלות שעליהן החליטה בניסיון להתמודד עם העלייה בתחלואה בנגיף, התכנסה הבוקר (א') ועדת הקורונה של הכנסת לדון במהלכים הבאים.
בין השאר מדובר בכוונה להחיל סגר בסופי שבוע החל מהשבוע הנוכחי. ראש הממשלה בנימין נתניהו הבהיר כי הצעת חוק בעניין תובא לוועדה בראשותו לצורך הליך חקיקה. הייעוץ המשפטי של הכנסת מקיים דיונים בנוגע לנוסח החקיקה ומטרת הקואליציה היא לאשר את הצעת החוק ביום שני בשלוש קריאות. נכון לעכשיו מדובר על סגר מלא (כפי שהיה בליל הסדר האחרון) מיום שישי אחר הצהריים עד יום ראשון בבוקר.
בוועדה הוצג שקף שהכין משרד הבריאות ונגע לשורת סוגיות, כולל הדבקה במסעדות ובחדרי הכושר, וכן לגבי המקומות שבהם נדבקו 7,998 חולים בשבוע נתון שנבדק (בין 10 ביולי ל-16 בחודש). הרוב המכריע של הנדבקים (כשלושה רבעים) לא עברו חקירות אפידמיולוגיות, בשל המחסור החמור בחוקרים, אבל מבין אלה שכן, 67% נדבקו בבית, 9.5% במוסדות חינוך, 5.6% באירועים, 4.8 במוסדות דת ו-4% בבילויים. המשרד לא הציג נתונים על הדבקה בחופי הים, וזאת למרות התעקשותו והתעקשות הממשלה להביא לסגירת חופי הרחצה כבר במהלך סוף השבוע הקרוב. מהנתונים עלה כי במהלך השבוע התגלו עשרה מקרים של חולים מאומתים בברים ובמסעדות.
לפי המידע שהוצג, נגיף הקורונה לא מועבר בהזעה, אך כן מופרש בנשיפה מאומצת. לפי משרד הבריאות, בעולם דווח על התפרצויות בחדרי כושר וסטודיו בעולם (ארה"ב, יפן ודרום קוריאה). עם זאת, צוין, במדינות שונות חדרי הכושר עדיין פתוחים. לגבי הדבקה במסעדות צוין כי היא מתבצעת בישיבה בצוותא באותו שולחן, התזת רוק בעת שיחה, אי עטיית מסכה וזמן מגע ממושך.
אתמול פורסם כי נתניהו מתכוון לפעול להדחת יו"ר הוועדה ח"כ יפעת שאשא ביטון, שהצביעה בשבוע שעבר בניגוד לדעתו. לדברי בכיר בליכוד, "לא ניתן להמשיך ולעבוד כך". שאשא ביטון אמרה בתגובה: "אני חברה בקואליציה ומכבדת את החלטות הממשלה. חלק מרכזי מעבודת הכנסת הוא לבקר את עבודת הממשלה ואם יש טעויות - צריך לתקן".
בדיון אמרה ח"כ שאשא ביטון: "אף אחד לא מתכחש לזה שיש מגפה. אני בטוחה שגם לממשלה יש כוונות טובות אבל גם מותר לנו להתווכח ולא להסכים. זו מגפה רב-מימדית, יש פה השלכות כלכליות, נפשיות וחברתיות".
ח"כ יוליה מלינובסקי ביקשה להבהיר אם שינוי קריטריונים בהגדרת מצבם של מאושפזים גרמה לזינוק במספר החולים קשה: "לפי מידע שיש בידיי, היום יש 244 חולים קשים, ולפי מה שידוע לי, בפועל החולים הקשים זה רק 120. שינוי הקריטריון הקפיץ את המספר. מספרי התמותה יותר נמוכים בהשוואה לשנים קודמות".
לפני סוף השבוע האחרון הורתה הממשלה על סגירה מיידית של המסעדות, אולם נתניהו ובני גנץ בהם חזרו בהם על רקע לחץ שהפעילו מסעדנים, שהצהירו שלא יעמדו בהגבלות.
11:15 - מספר הנפטרים מקורונה עלה ל-406, אתמול אובחנו 1,414 נדבקים חדשים
משרד הבריאות עדכן כי אתמול אובחנו 1,414 נדבקים חדשים בקורונה. מספר החולים הקשה עומד על 238, מהם 62 מונשמים - עלייה של עוד שבעה חולים מונשמים מחצות. מנתוני המשרד עולה עוד כי מספר הנפטרים עלה ל-406, מהם ארבעה שנפטרו מאז חצות. עוד נמסר כי מאז חצות אובחנו עוד 118 נדבקים חדשים. אתמול התקבלו תוצאות של 20,236 בדיקות. שיעור הבדיקות החיוביות עמד אתמול על 7%.
11:00 - מסתמן: פרופ' גבי ברבש ימונה ל"פרויקטור הקורונה"
מנכ"ל משרד הבריאות לשעבר, פרופ' גבי ברבש, צפוי להתמנות היום (ראשון) לתפקיד "פרויקטור הקורונה" במשרד הבריאות. עם זאת, תחומי האחריות שלו והסמכויות שיינתנו לו טרם הובהרו סופית והוא ככל הנראה ירכז את תחום בדיקות הקורונה. בשיחות עם מקורבים הבהיר מנכ"ל משרד הבריאות הנוכחי, פרופ' חזי לוי, כי הוא זה שימשיך לנהל את הטיפול במשבר.
כבר לפני שבועיים הודיע שר הבריאות יולי אדלשטיין כי ימנה מנהל מיוחד למאבק בקורונה. "מאבק הקורונה הוא קשה ומסובך, אויב חמקמק שיודע להסתתר היטב. התחושה שמלווה את העולם כולו וגם אותנו הישראלים היא אי ודאות. ההחלטות מתקבלות בכובד ראש, רק ביחד ננצח את המגפה. אז מה עושים? החלטתי למנות מנהל מיוחד למאבק בקורונה, ובקרוב אודיע על בחירתי", אמר אז אדלשטיין.
פרופ' גבי ברבש | צילום: עמית שעל |
גדי איזנקוט, הרמטכ"ל לשעבר ומי שהוזכר גם הוא כמועמד לתפקיד הפרויקטור של המאבק בקורונה, אמר בראיון בלעדי ל"24 שעות" של "ידיעות אחרונות", כי הסכים לקחת על עצמו את המשימה - אך מקבלי ההחלטות כלל לא חזרו אליו.
"אני יודע שקבוצה מאוד רצינית בראשות טל רוסו הציעה אותי, אני לא יודע דרך מי", סיפר. "הם שאלו אותי, 'אם יפנו אליך, אתה תיעתר?' אמרתי שאני חייל של המדינה לכל משימה. אבל לא חזרו אליי וזה לא הבשיל". בשבוע שעבר נחשפו ב-ynet דרישותיו של איזנקוט למינוי.
בימים האחרונים, לאחר ששמו של האלוף במיל' רוני נומה ירד מהפרק, עלה שוב שמו של איזנקוט בבורסת השמות כמי שמועמד לתפקיד הפרויקטור. "היתרון של אנשי צבא זה שהם יודעים לחשוב על אסטרטגיה רבתי, לקרוא נתונים, לבצע הערכת מצב", הסביר איזנקוט מדוע לדעתו קצינים בכירים הם הבחירה הטבעית.
לפני כשבועיים התפטרה ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, פרופ' סיגל סדצקי. היא פרסמה בפייסבוק את מכתב ההתפטרות שהגישה למנכ"ל המשרד חזי לוי - ומתחה ביקורת קשה על ניהול המשבר אחרי הגל הראשון. שר הבריאות אדלשטיין גילה על התפטרותה במהלך ריאיון לאולפן ynet. סדצקי פרסמה מכתב ארוך במיוחד, שבו פירטה כיצד לדעתה ניתן לבלום את המשך התפשטות המגפה, מתחה ביקורת על מדיניות האזורים המוגבלים, וטענה: "קולותיהם של 'מכחישי הקורונה' הדהדו בחלק מהדיונים שבהם השתתפתי".