מחקרים: פליטות מתאן עלולות להביא להתחממות גלובלית של 4-3 מעלות
משנת 2000 פליטות המתאן, אחד מגזי החממה החזקים ביותר, זינקו בקצב של 50 מיליון טונות בשנה, שווה ערך ל-350 מיליון מכוניות. ב-2017 ספגה האטמוספירה כ-600 מיליון טונות מתאן, גידול של 9% לעומת תחילת המאה
פליטות מתאן, אחד מגזי החממה החזקים ביותר, מחקלאות ושריפת דלקי מאובנים הגיעו ב-2017 לשיא כל הזמנים, ועלולות להביא להתחממות גלובלית מסוכנת במיוחד של בין 3 ל-4 מעלות לעומת העידן הטרום-תעשייתי – כך לפי שני מחקרים שפורסמו בכתבי העת המדעיים Earth System Science ו-Environmental Research Letters.
- ריכוז הפחמן הדו-חמצני באטמוספירה חזר לרמתו לפני 3 מיליון שנה
- תחזית מדאיגה: בתוך חמש שנים הטמפרטורה בעולם עשויה לעלות ב-1.5 מעלות
- הקוטב הדרומי מתחמם בקצב מהיר פי 3 משאר העולם
לפי מחקר אחד ולפי מחקר שני , משנת 2000 פליטות המתאן זינקו בקצב של 50 מיליון טונות בשנה, שווה ערך ל-350 מיליון מכוניות או פי 2 מהפליטות השנתיות של גרמניה. ב-2017, השנה האחרונה שלגביה יש נתונים זמינים, ספגה האטמוספירה קרוב ל-600 מיליון טונות מתאן, גידול של 9% לעומת תחילת המאה.
כתוצאה, מחצית מכמות המתאן באטמוספירה מקורה בפעילות אנושית. גידול בקר, חקלאות ומזבלות אחראים לכשני שליש מהפליטות, ותעשיית דלקי המאובנים לשליש הנותר. אחרי פחמן דו-חמצני, מתאן הוא גז החממה בעל התרומה הגדולה ביותר להתחממות הגלובלית. אף שהוא משוחרר בכמויות קטנות בהרבה, בתקופה של 20 שנה הוא תורם להתחממות פי 86 מאשר כמות זהה של פחמן דו-חמצני.
פרופ' רוב ג'קסון מבית הספר למדעי כדור הארץ, אנרגיה וסביבה באוניברסיטת סטנפורד ויו"ר ארגון Global Carbon Project, שהוביל את אחד המחקרים, אמר שמאז המהפכה התעשייתית ריכוז המתאן באטמוספירה כתוצאה מפעילות אנושית גדל פי 2.6, לעומת גידול של פי 1.7 בפליטות הפחמן. "פחמן דו-חמצני הוא עדיין החיה שיש לחסל, אבל התחממות כתוצאה ממתאן היא הדבר החשוב הבא", הוא אמר לגארדיאן. "פעילות אגרסיבית נגד מתאן יכולה לתת לנו זמן להתמודד עם פחמן ולגלח חצי מעלה מטמפרטורת השיא. אני אופטימי לגבי הזדמנות לאתר פולטי-על של מתאן, באמצעות רחפנים ולוויינים".
לניו יורק טיימס אמר ג'קסון: "יש סיכוי שנגיע בקרוב מאוד לשיא של פליטות פחמן, אבל לא נראה שאנחנו קרובים לשיא המתאן. הפליטות לא יורדות בחקלאות, ולא יורדו בשימוש בדלקי מאובנים". פליטות המתאן מחקלאות עלו ב-11% בתקופת המחקר, והפליטות מדלקי מאובנים ב-15%.
בחלוקה גיאוגרפית, הגידול המשמעותי ביותר, בין 10 מיליון ל-15 מיליון טונות בשנה, נרשם באסיה, אפריקה ואוקיאניה, בעיקר כתוצאה מחקלאות. בארה"ב העלייה בקצב של 4.5 מיליון טונות בשנה מיוחסת לפרויקטים שקשורים לדלקי מאובנים כמו פראקינג וקידוחי נפט וגז. אירופה היא היבשת היחידה שבה נרשמה ירידה בפליטות מתאן, הודות לרגולציה חזקה להפחתת הפליטות מדשן ותעשייה. באזור הארקטי נרשם שינוי זניח בלבד.
לדברי אחת החוקרות, ד"ר מריאל סאונוי מהמעבדה למדעי האקלים והסביבה באוניברסיטת ורסאי סן-קוונטין-אן-איוולין, הדרך היחידה לייצב את פליטות המתאן בעולם היא באמצעות פעולה ממשלתית מהירה. "מדיניות וניהול משופר הפחיתו פליטות ממזבלות, דשן ומקורות אחרים באירופה", אמרה. "אנשים גם אוכלים פחות בקר ויותר עופות ודגים".