השלמה או פיצוץ? רוב הרווח של אספן גרופ מעסקת ענק עלול להימחק
מכירת שלושה נכסים בגרמניה ב־156 מיליון יורו נקבעה ליוני אך טרם הושלמה. בשוק מעריכים: התמורה תופחת ב־15-10 מיליון יורו
האם אספן גרופ בדרך למחיקת רובו של הרווח שרשמה בזכות העסקה הגדולה בתולדותיה? ב־11 במרץ דיווחה חברת הנדל"ן המניב כי היא מוכרת, באמצעות חברה־בת בבעלות מלאה ויחד עם שותפים, שלושה מבני משרדים בגרמניה תמורת 625 מיליון שקל (156.3 מיליון יורו). מבנה אחד במינכן מצוי בבעלותה המלאה; השני ממוקם בדורטמונד, ובו היא מחזיקה ב־94.9%; בשלישי, שבדיסלדורף, היא מחזיקה ב־51% וחברה שבשליטת הלמן־אלדובי מחזיקה ב־43.9%.
- אספן גרופ מממשת שלושה נכסים בגרמניה תמורת 625 מיליון שקל
- אספן, אלשטולר ושלמה ביטוח רוכשות במשותף 2 מבנים בהולנד
- "אין הרבה גברים שמגיעים לדרג ניהולי עם אותו רעב בעיניים שיש לנשים"
בהתאם לכך, אספן גרופ היתה אמורה לקבל לידיה 486 מיליון שקל (121.4 מיליון יורו). לפי העסקה שנחתמה, הרוכש צריך היה לשלם 9.3 מיליון יורו עם חתימת ההסכם ואת יתרת הסכום, 147 מיליון יורו, לאחר השלמת העסקה.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
בעקבות החתימה על העסקה, הכירה בדיעבד החברה־הבת של אספן בדו"חותיה ל־2019 ברווח של 103 מיליון שקל (26 מיליון יורו) לפני מס כתוצאה מהתאמת שווי הוגן של נדל"ן להשקעה. זאת משום שהמחיר שנקבע לנכסים בעסקה היה גבוה מהשווי בספרים. החברה דיווחה כי תיהנה מתזרים מזומנים חופשי של כ־320 מיליון שקל (81 מיליון יורו) הודות לעסקה, אך הפחתת המחיר תצמצם אותו בהתאם.
תאריך השלמת העסקה נקבע לתחילת יוני האחרון. אלא שב־4 ביוני דיווחה אספן כי הרוכשת פנתה אליה בבקשה לנהל משא ומתן על השלמת העסקה. שבוע קודם לכן דיווחה אספן כי הרוכשת העבירה 11.7 מיליון שקל (3.1 מיליון יורו) מכספי המקדמה. עד כה, חודש ו־10 ימים ממועד השלמת העסקה המקורי, היא טרם הושלמה. אספן לא דיווחה כיצד מתפתחים המגעים מול הרוכשת.
המגעים בין הצדדים יכולים להתפתח בכמה כיוונים, מהשלמת העסקה כלשונה ועד לפיצוצה. גורמים בשוק ההון מעריכים כי בעקבות המכה שספג שוק הנדל"ן המניב נוכח התפשטות הקורונה, התמורה בעסקה תופחת ב־15-10 מיליון יורו. במקרה כזה, החברה־הבת של אספן תצטרך למחוק עד 57% מהרווח שרשמה בעקבות העסקה.
אספן גרופ החליטה למכור את הנכסים לאחר שהגיעה למסקנה ששוק הנדל"ן בגרמניה הגיע למחירי שיא, טרום הקורונה. כמו כן החברה ביקשה להגדיל את החשיפה להולנד. בהתאם לאסטרטגיה זו, עוד קודם לכן, באוקטובר 2019 השלימה אספן את מכירתו של בניין משרדים בשטוטגרט, שבו החזיקה ב־70% באמצעות חברה־בת (יתר המניות הוחזקו על ידי שלמה ביטוח) תמורת 48 מיליון יורו.
אספן גרופ, שלה פעילות גם בתחום הסולארי, נשלטת על ידי רוני צארום (48%), מנוהלת על ידי המנכ"לית צופית הראל ובראש הדירקטוריון שלה עומד גיא פרג. מתחילת השנה ירדה מניית החברה בכ־45% וכיום היא נסחרת לפי שווי שוק של 276 מיליון שקל. שווי זה נמוך משמעותית מההון העצמי שלה, שעומד על 984 מיליון שקל נכון לסוף הרבעון הראשון של השנה. אתמול זינקה מניית החברה ב־8.33%.
מאספן גרופ נמסר כי "כפי שדיווחה החברה, לבקשת הקונה, שהינו גוף בינלאומי, מתנהל משא ומתן בין הצדדים כדי להגיע להסכמות ולהשלים את העסקה. לאחר שהצדדים יגיעו להסכמות תפרסם החברה דיווח מיידי, כפי שיידרש.
"באופן טבעי, בתקופת הקורונה תהליכים עסקיים מסוג זה נמשכים מעבר למתוכנן, וכך גם בעסקה זו".