מחיר הסיפוח
איל וולדמן: "צריכים לדבר עם הצד השני, לא לספח חד-צדדית"
נשיא ומנכ"ל מלאונקס, שנמכרה לאחרונה לאנבידיה בכ-7 מיליארד דולר, אמר בכנס הסיפוח של כלכליסט כי "הסיפוח הוא טעות שלא צריך לעשות ללא קשר לקורונה. להוסיף עכשיו לממשלה ולכל מי שעוסק בצד התפעולי של המגפה את נושא הסיפוח שיעלה מיליארדי שקלים, זה יכול להיות אסון"
"אני מקווה וחושב שנושא הסיפוח ירד מהפרק", אומר איל וולדמן, נשיא ומנכ"ל מלאונקס, בכנס הסיפוח של כלכליסט בשיחה עם מאיר אורבך. מלאנוקס נמכרה לאחרונה לאנבידיה בכ-7 מיליארד דולר.
"הסיפוח הוא טעות שלא צריך לעשות ללא קשר לקורונה. אנחנו צריכים לדבר עם הצד השני ולעשות ביחד. בטוח שבימי הקורונה יש לנו הרבה יותר דברים חשובים מאשר הסיפוח, כמו לטפל בצד הבריאותי והכלכלי של המגיפה שהולך להתפוצץ לנו אם לא נעשה טיפול שורש. להוסיף עכשיו לממשלה ולכל מי שעוסק בצד התפעולי שלה את נושא הסיפוח שיעלה מיליארדי שקלים זה יכול להיות אסון. הסיפוח יכול לפגוע בנו גם בצד הבריאותי, גם בצד הכלכלי וכמובן שבצד הבינלאומי.
"בפאן הבינלאומי אין אהדה לסיפוח, כולל ארה"ב, שכבר נסוגה מתמיכתה. בצד הכלכלי זה יכניס אותנו לבור עמוק בתקציב המדינה שעוד לא אושר והצד הביטחוני עוד לא ברור לנו איך יגיב הצד השני, למרות שרבים מעריכים שייגמר בלי בעיות וללא אינתיפאדה, אבל זה לגמרי לא בטוח. כאשר לוקחים רשימה של סיכונים והזדמנויות צריך לבדוק אם יש מספיק משאבים לעשות את זה וכיום אין למדינה שלנו".
חברת מלאנוקס מאוד שונה בנוף התעסוקתי שלה בישראל כאשר חלק מעובדיה הם ברשות הפלסטינית ועזה. "יש למלאנוקס עובדים ברוואבי, שכם, חברון ועוד 20 עובדים בעזה. אני חושב שאנחנו החברה היחידה שמעסיקה שם עובדים. שרדנו הרבה אירועים ואני בטוח שנשרוד גם אירוע כזה עם העובדים הפלסטינים שלנו, אבל זה בטוח לא יעשה לנו טוב. עבדנו עם העובדים הפלסטינים שלנו גם כאשר היתה מלחמה בעזה וגם כאשר חלק מהעובדים שלנו היו שם. זה קרוב לוודאי ייקח אותנו קצת אחורנית אבל אני בטוח שנמשיך לגדול שם", אומר וולדמן.
וולדמן מאמין שדו-שיח הוא הפתרון הראוי בין שני העמים ולא פתרון חד צדדי: "שלום עושים עם אויבים. בעבר היינו מגיעים פעמיים בשבוע לרמאללה ואוכלים איתם ארוחת צהריים. קח לדוגמה את פייסבוק ומלאנוקס. שלוש שנים לקח לנו להיכנס לשם וכל פעם מחדש דחו אותנו עד שנכנסנו לשם ועכשיו הם אחד
הלקוחות הכי גדולים שלנו.
"כשאתה עושה משא ומתן אתה צריך להיות עקבי ולא להעלב כל פעם מכל דבר שנאמר. צריך לשבת עם הפלסטינים - אני מבין שהם רוצים לשבת למשא ומתן. אצלנו לדוגמה היו חששות אצל העובדים, אבל כשהתחלנו לדבר על ספורט, ילדים ומשפחה. מנהיגים צריכים לדבר על אפשרויות. אתה לא מניח שבמשא ומתן אתה תהיה באותן עמדות התחלתיות. אתה צריך לדאוג לא לעשות מהלכים חד צדדיים ועושים צעד צעד עד להסכמות. אנחנו עובדים עם אנשים שנראים לנו כטרוריסטים אבל בצד השני הם לוחמי חופש. כשאתה בא למשא ומתן אתה צריך לשים עצמך ב.עליים שלהם. יש חוסר אמון רב בין שני הצדדים", אמר וולדמן
"אבי עבר ארבע מלחמות בשיריון כששמע שיש הסכם שלום עם מצרים הוא לא האמין למילה אחת של סאדאת. בגין וסאדאת עשו מעשה אמיץ שלא האמנו שיעשה. אני אפילו אבטחתי את הביקור הזה. נדרשים מנהיגים אמיצים שיקחו את העם להסכם כזה", סיכם וולדמן.