בלי תחזיות, עם הרבה סימני שאלה: בוול סטריט מתכוננים לעונת דוחות חדשה
האנליסטים בשוק מצפים לנפילה ממוצעת של 44% ברווח למניה שיציגו החברות בסיכום הרבעון השני, שבו היכתה הקורונה ללא רחם בארה"ב; האובססיה של האנליסטים לתחזיות לא תסופק - שליש מהחברות ב-S&P 500 כבר משכו את התחזיות עקב האי-ודאות - והמספר צפוי לעלות
לאחר טפטוף דוחות כמעט בלתי מורגש בשבועות האחרונים, בוול סטריט מעלים השבוע הילוך ונכנסים ממש לעונת הדוחות של הרבעון השני - הרבעון שבו הכתה הקרונה ללא רחם בכלכלה האמריקאית.
- בעקבות הקורונה: החוב המצטבר של החברות בעולם יזנק השנה ל-9.3 טריליון דולר
- לראשונה מאז התפרצות המגפה - לא נרשמו אתמול מתים בניו יורק מהקורונה
- למרות העלייה במספר הנדבקים - דיסני פתחה מחדש את פארקי השעשועים בפלורידה
במהלך השבוע יפרסמו ששת הבנקים הגדולים בארה"ב את התוצאות שלהם לרבעון השני, וביום חמישי תסמן נטפליקס (עם הדוחות שתפרסם לאחר הנעילה) את פתיחת הדרך לעונת הדוחות של סקטור ההייטק והמדיה.
נגמר הכיף
צמד המילים שיחזור על עצמו ברוב הגדול של הדוחות הופיע כבר בתוצאות שסיכמו את הרבעון הראשון – 'אי ודאות'. אז ציפו שהיא תלך ותצומצם לקראת הרבעון השלישי. הציפייה התנפצה לרסיסים, כשאת ניו יורק המתאוששת החליפו המדינות שהקפידו על זחיחות מחוייכת, פלורידה, קליפורניה, טקסס ואחרות.
אז הסיפורים על אי הוודאות ישובו אלינו גם בדוחות הרבעון השני. ובשוק האמריקאי, לצמד המילים הזה יש משקל כבד. יותר מבכל שוק פיננסי אחר בעולם. הרבה יותר. לסוחרים בוול סטריט יש אובססיה לתחזיות, אובססיה בעייתית יש לומר, בהיותה מתמקדת בטווח הקצר והמיידי, אך איט איז וואט איט איז. התחזיות הללו הן כמעט חזות הכול.
כך למשל, חברה שמדווחת על תוצאות הרבעון השני, כלומר חודשי מרץ-יוני, מפרסמת תחזית לרבעון שבו הדוח מתפרסם, כלומר הרבעון השלישי – יולי-ספטמבר - וכמובן גם תחזית לשנה כולה. ואם הדוח הרבעוני מספר על מה שקרה לפני חודש-חודשיים, התחזית הזו מספרת על מה שקורה ממש עכשיו, והמשקיעים בשמיים.
ופתאום יוק. נגמר הסיפור. 30% ממחברות S&P 500 כבר הודיעו על ביטול התחזיות השנתיות שלהן. מול המצב המאד לא סימפטי בארה"ב בימים אלה בכל הנוגע לנתוני המגיפה, ההערכה היא שחלק גדול מהחברות שעדיין לא הודיעו על כך, יוותרו על התחזיות שלהן בעונה הנוכחית. והמשקיעים ישתגעו.
תוצאה אפשרית של ההיעדר הזה, היא תשומת לב רבה עוד יותר לנתונים המסכמים של הרבעון השני. אם ב'נורמלי', סיכום רבעון חלש לא מרגש את האנליסטים אם החברה מספקת תחזית מעודדת, הפעם לרבות מהחברות לא תהיה אפילו אופציה כזו.
אויה מה שמחכה לנו
ואלה התחזיות העגומות שמספקים לנו האנליסטים בוול סטריט לקראת עונת הדוחות הנוכחית: שורת ההכנסות הממוצעת של החברות הנסחרות בניו יורק תרד ב-11% בהשוואה לתקופה המקבילה. לא נעים, לא נורא. כשעוברים לשורת הרווח, זה כבר מאד לא נעים.
הצפי העדכני של האנליסטים הוא לירידה ממוצעת של 44% ברווח למניה שיציגו החברות בוול סטריט בהשוואה לרבעון המקביל ב-2019 (לפי נתוני חברת המחקר והמידע FactSet). ורואי השחורות ממילא רואים עכשיו שחור יותר - לפי החישוב שנעשה בחודש מרץ, התחזיות לרבעון השלישי היו לירידה של 11% ברווח למניה,. עברו מאז הרבה מים בהדסון.
הפרופורציות: ירידה כזו של 44% ברווח למניה, אם אכן תתממש, תהיה השנייה החזקה ביותר שנרשמה אי פעם בעונת דוחות בוול סטריט – ברבעון הרביעי של 2008, ימי האימה של המשבר הפיננסי, נפל הרווח הממוצע למניה ב-70%.
כל 11 הסקטורים בוול סטריט צפויים לרשום ירידה ממוצעת ברווח למניה, המפסיד מכולם יהיה סקטור האנרגיה עם תחזית לנפילה של 151.7%. סקטור הצרכנות צפוי לספוג נפילה של 118% (אמזון הכלולה בסקטור זה). הסקטור הפיננסי עם צפי לירידה של 55%; סקטור טכנולוגיית המידע (אליו משתייכות אפל ומיקרוסופט) - ירידה של 9.5%; בסקטור שירותי תקשורת (כאן אלפבית ופייסבוק) הצפי הוא לירידה של 30.7%.
סטיית תקן שכזו
ככל שעובר הזמן וענקיות הטכנולוגיה הופכות לעוד יותר ענקיות הכי הכי בשווי השוק שלהן, הסיכום של נתוני S&P 500 בסוף עונת דוחות הופך למעט בעייתי יותר.
כל החמישייה - אפל, מיקרוסופט, אמזון, אלפבית ופייסבוק - זינקו בשווי השוק שלהן מתחילת השנה והמשקל שלהן במדד עומד עתה על יותר מ-20%. לפיכך, דוחות מעולים שלהן יקפיצו ללא פרופורציות את נתוני הרווח הממוצעים של מניות כל S&P 500 ולהיפך, דוחות גרועים ילחצו מדי על הנתון הממוצע.
פרופורציות 2: מדד S&P 500 ירד ב-1.5% מתחילת 2020. מניית אפל טיפסה ב-31% מתחילת השנה, מייקרוסופט עלתה ב-35%, אמזון ב-73%, אלפבית ב-15%, פייסבוק ב-20%.