ההצבעה בוועדת הקורונה על פתיחת חדרי הכושר והבריכות נדחתה למחר
הוועדה דנה בפתיחת חדרי הכור והבריכות הציבוריות, כאשר משרד הבריאות מתנגד לפתיחתם מחדש בטענה כי "הם מקור התפרצות". ח"כ מיקי לוי לא הסכים להצביע על אישור הצו עם החרגה של חדרי הכושר והבריכות ויו"ר הוועדה הפסיקה את הדיון
ההצבעה בוועדת הקורונה של הכנסת על ביטול המגבלות שהוטלו על חדרי הכושר הבריכות נדחתה סופית למחר. ח"כ מיקי לוי מיש עתיד לא הסכים להצביע על אישור הצו עם החרגה של חדרי הכושר והבריכות ולאחר מכן פוזרה הוועדה.
- משרד הבריאות: בתוך פחות מיממה נפטרו שמונה מקורונה, 151 חולים במצב קשה
- שירות התעסוקה מזהיר: מזהים גל שני של יציאת עובדים לחל"ת
- שר הרווחה מזהיר: תוכנית החילוץ תותיר מובטלים ללא מענה
הוועדה, בראשות ח"כ יפעת שאשא ביטון, קיימה הערב (א') דיון שבמסגרתו תעלה האפשרות לפתוח מחדש מקומות שאותם אישרה הממשלה לסגור בהתאם ל"חוק הסמכויות". הוועדה אמורה היתה להכריע באפשרות פתיחת חדרי הכושר והבריכות הציבורית, שאותם החליטה הממשלה לסגור.
משרד הבריאות הציג את מספרי ההדבקות בחודש יוני. בחודש אחד נדבקו בחתונות 170 איש, בחדרי כושר 35 איש, במסעדות 21 איש ובברים 6 מקרי הדבקות בלבד. את הנתונים הציגה ד"ר אמיליה אניס, מנהלת האגף לאפידמיולוגיה במשרד הבריאות, ומומחית בבריאות הציבור ובמנהל רפואי. לדבריה, זה רק מעגל ראשון שאינו כולל את האנשים שנדבקו מאותם חולים.
"לאור העובדה שלא תמיד יכולים לזהות את מקור ההדבקה אנו מסתמכים על מקורות אפידמיולוגים וזה כולל אי שמירה על מרחק ועל הגיינה ומסכה", אמרה ד"ר אניס. "התפרצויות בחדרי כושר הן לא רק בישראל אלא בעולם כולו. בדרום קוריאה היו הדבקויות בגלל סדנה של 4 שעות בפברואר ובגלל שהיה שם חולה אחד היתה התפרצות ב- 12 חדרי כושר. התנאים בחדרי כושר כוללים חום וצפיפות ויש מערבולת אויר בזמן האימון שמפיצה את הנגיף לכל הכיוונים והוא מופץ גם שאנו מתנשפים אחרי מאמץ, והוא יכול להשאר גם על משטחים. בבריכות אין עטיית מסכות, יש צפיפות והתקהלות ויש קושי בהקפדה על כללי ההיגיינה. חדרי כושר נסגרו במדינות מסוימות בעולם, פתחו אותם עם הגבלות ושהתחלואה עלתה שוב אזי הם נסגרו שוב.
"מה קורה במסעדות? יושבים ליד אותו שולחן מספר אנשים ובעת שיח בארוחה יכולה להיות התזת רוק אחד על השני. שאוכלים אי אפשר לעטות מסכה, קיים קושי להקפיד על ההנחיות ויש התקהלות. והכי משמעותי זה זמן מגע ממושך. אנשים לא יושבים במסעדה רבע שעה אלא הרבה יותר זמן", אמרה ד"ר אניס.
ח"כ יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו) תקפה את הממשלה ואמרה: "כל מה שקורה בממשלה, נעשה במחשכים ואף אחד לא יודע כלום. הנתונים סגורים, אין פרוטוקול. לכן אנשי שמחה שהדיון הזה מתקיים בכנסת שהיא פתוחה ומאפשרת לציבור להגיב ודורשת לקבל תשובות. אני יודעת שבממשלה לא אוהבים את זה. את הנתונים שקיבלנו על שולחננו, בנוגע למספר הנדבקים בחדרי כושר ומסעדות, דרשנו כבר לפני שבוע, וההסתכלות עליהם רק מחזקת את דעתי. לא ברור מה הניע את חברי הכנסת, על סמך מה הם קיבלו את ההחלטות על הסגירה של המכונים והמסעדות? סתם מתוך פחד? הם קיבלו החלטות על בסיס כלום ושום דבר. ולמה הנתונים הגיעו רק עכשיו?".
בהמשך התייחסה ח"כ מלינובסקי לדבריה של נציגת משרד הבריאות וחשפה שהסדנה שנדבקו בה בדרום קוריאה, עליה דיברה ד"ר אניס, היתה סדנה לריקודים סלונים. "זה אולי פעילות בתוך החדר כושר אבל זו סדנת ריקודים, ששם יש מגע קרוב. לגבי בריכות שמעתי פרופ' מתל השומר שאמר שלפי כל המחקרים לא הוכח בשום מדינה שיש הדבקות בבריכות. אסור לנו להתנהג באובססיה וזה מה שקורה פה. החלטות מתקבלבות מהבטן. כי כל אמירה שלכם מכניסה לפניקה ציבור שלם ולא מבוססים על מחקרים".
ח"כ מיקי לוי (יש עתיד), אמר כי "הקורונה כאן לזמן רב וצריך ללמוד לחיות איתה. אם תסגרו את המשק תהיה פה קורונה כלכלית קשה. אני כבר לא מדבר על בריאות הנפש שאין לכם מקורות כלכליים להתמודד איתם. 800 אלף מובטלים יש כבר כיום. בחדרי הכושר מנויים 1.4 מיליון מנויים. 35 נדבקו בחודש? אתם שומעים מה אתם אומרים? מיליון איש מנויים בחדרי כושר ומתוכם 35 נדבקו. תעשו חקירה ונוציא צו סגירה למכון שלא עמד בכללים ונדבקו שם. את אומרת שיש 18 אלף נדבקים מתוך 9 מיליון אזרחים. 0.2% בלבד! המשק בקריסה. אני לא רוצה ממך את ניהול הסיכונים אלא רק רוצה שלא תפחידו אותנו. ההפגנה של אתמול היא קצה קצהו של החוט.
"אתם צריכים לבוא ולהגיד לנו איך לחיות עם הקורונה. 18 אלף איש מ-9 מיליון תושבים ו- 35 נדבקים? אני מורט את שארית שערותיי. מתוך מיליון וחצי מנויים יש 35 נדבקים בלבד. זה לא עולה על הדעת. זה כמו להגיד שמכיון שיש הרבה גניבות של כלי רכב אף אחד לא נוסע יותר בכלי רכב. זה הכי קל. אל תגידו לי מה לא לעשות, תגידו לנו מה כן לעשות. תחשבו מחוץ לקופסא ותגידו לנו מה כן ולא מה לא. אין סיכוי שאני אצביע היום בעד הסגירה בגלל 35 חולים בלבד. תחלקו את היום לחלקים, את מכוני הכושר. תגידו מה לעשות אבל אל תהרגו את המשק. אותו דבר לגבי בריכות. חוף הים כן ולמה גני ארועים ובריכות לא? אם לא תגידו איך לפתוח את המשק את הסיכונים יקחו מקבלי ההחלטות", אמר ח"כ לוי.
הח"כים תקפו את נציגת משרד הבריאות שגם הדוגמאות שנותן משרד הבריאות אינן הולמות את הנתונים ואינן הגיוניות. רואים גם שלאחר פתיחת חדרי הכושר לא היתה עליה בחולים אלא רק בעקבות בתי הספר ואולמות הארועים. זה לא חכמה גדולה להגיד סוגרים וזהו, טענו חברי הכנסת. מי שלא עומד בתקן אותו תסגרו באופן מוחלט, אבל לא לעשות את זה בצורה גורפת ופוגעת באנשים.
ד"ר אניס השיבה: "נתנו הזדמנות וראינו שיש תחלואה. נכון שסגרנו אבל אחרי שכבר נדבקו אנשים. סגרנו בדיעבד ולא חיכינו למספרים הגדולים כדי למנוע את ההדבקות. על פי אותן עקרונות היינו צריכים להתייחס גם לסטודיו אבל יש כאן מכלול שיקולים ונעשה איזון בין החלק של בריאות הציבור לעניין הכלכלי. לא רצינו באופן קטגורי לסגור את חדרי הסטודיו".
ח"כ מירב מיכאלי (העבודה): "ממשלות ישראל בראשות נתניהו הביאו את המדינה למצב מאד קשה ולא ניהלו את המשברים המתמשכים. אבל לסגור את כל הבריכות וחדרי הכושר בלי לחשוב על הגבלות שיאפשרו להם להמשיך זה גורם לנזקים ועל הדרך קורים נזקים של תמותה וסיבוכים בגלל החשש להגיע לבתי החולים בתקופת הקורונה אבל אחד הדברים שאנחנו עלולים להתקל בו – פעילות גופנית שומרת על בריאות הצבור בצורה חד משמעית. אפשר לייצר הנחיות שימנעו התקהלות אבל יאפשרו פעילות. משרד הבריאות צריך לקבוע הנחיות חדשות".
פרופ' חגי לוין, יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור: "כולם צודקים. אנחנו צריכים למצוא את האיזון הקשה והמידתי בין הגנה על בריאות הציבור ושאף אחד לא יזלזל בפיקוח הנפש שאנוו חשופים אליו ומצד שני חייבים להבין שצריך לחיות עם הקורונה ושאם נפתח מקומות יהיו הדבקויות. אין מוצאים איזון? באופן קונקרטי יש הבדל בין סיכון לחלל סגור לחלל פתוח. ברור שחנויות וארועים יש סכנה אמיתית להתפרצויות רחבות היקף. בריכות שחיה – אין סיכון ספציפי בבריכת השחיה שלעצמה ואין עדות להעברה של הנגיף במים. צריך לקבוע כללים ולהתוות את הקו ואז להנחות את המקומות ולפקח עליהם. כמות האנשים שאנחנו מזהים בחקירות האפידמיולוגיות הוא קטן והמשמעות שאם הוצגו נתונים על התפרצות בחדר כושר לא הייתי מקל בזה ראש כי זה אומר שהיו עוד התפרצויות בחדרי כושר כי יש שם סיכון אמיתי להדבקויות. אנשים שרצים על הליכון מתנשמים וזה יכול לגרום להדבקה".
לקראת סוף הדיון ביקשה יו"ר הוועדה ח"כ שאשא ביטון לקיים הצבעה ולאשר את כל הצו תוך החרגה של חדרי הכושר והבריכות. ברגע זה החלה מהומה וצעקות מצד ח"כ מיקי לוי שסירב ואמר שיצביע נגד החוק. לוי ביקש להצביע על כל סעיף וסעיף בנפרד כיוון שביקש התייחסות ספציפית גם לגבי מסעדות ואולמות אירועים, אך יו"ר הוועדה אמרה כי לגבי שני הסקטורים הללו כבר התקבלה החלטה בשבוע שעבר. לאור המהומה הפסיקה ח"כ שאשא ביטון את הדיון והוועדה יצאה להפסקה. כאמור, ההצבעה תתקיים מחר.