$
בארץ

משבר הקורונה

למרות הפטור ממס - לא צפוי גל של פדיונות בקרנות ההשתלמות

אחד הצעדים בתוכנית שעליה הכריזה הממשלה בסוף השבוע היה מתן פטור ממס למשיכה מקרנות השתלמות לא נזילות, כלומר בנות פחות משש שנים, כדי לסייע למי שנקלעו למצוקה כתוצאה ממשבר הקורונה. עם זאת - מרבית הכספים בהן נזילים כבר עכשיו ולמרות זאת לא נרשמו משיכות חריגות מתחילת המשבר

עירית אבישר 06:5512.07.20

אחד הצעדים בתוכנית שעליה הכריזה הממשלה בסוף השבוע היה מתן פטור ממס למשיכה מקרנות השתלמות לא נזילות — כלומר בנות פחות משש שנים — כדי לסייע למי שנקלעו למצוקה כתוצאה ממשבר הקורונה. עם זאת, לא צפוי גל של פדיונות בקרנות כתוצאה מכך, שכן מרבית הכספים בהן נזילים כבר עכשיו ולמרות זאת לא נרשמו משיכות חריגות מתחילת המשבר. הפטור ממס יהיה עד 10,500 שקל בחודש, שהוא השכר הממוצע במשק. הפטור טרם נכנס לתוקף שכן הוא כרוך בחקיקה שתיעשה במתכונת של הוראת שעה בתוקף לחצי שנה.

 

 צילום: שאטרסטוק

 

 

קרנות ההשתלמות, שהיקף נכסיהן עומד כיום על מעל 220 מיליארד שקל, הן מכשיר חיסכון לטווח בינוני־ארוך, המקנה הטבת מס חשובה בדמות פטור ממס על רווחי הון העומד על 25% ריאלי. בנוסף, עצמאים נהנים כבר במעמד ההפקדה מניכוי במס הכנסה (עד תקרה מסוימת). אולם כדי ליהנות מפטור ממס על רווחי הון, הכסף צריך להיחסך לתקופה של לפחות שש שנים. אלא שכאמור בעקבות המשבר, החליטו באוצר להקל ולבטל את המגבלה — כלומר הכספים יהיו פטורים ממס כבר מיומם הראשון.

 

כבר בתחילת המשבר שקלו באוצר לאפשר הקלה זו, כדי לאפשר נזילות פיננסית בעיקר לעצמאים שנותרו ללא הכנסה ועם פיצוי נמוך ומאוחר, אבל בסופו של דבר היא לא ניתנה. כעת, כשנראה שהמשבר עוד צפוי להימשך זמן רב, הוחלט באוצר שהגיע הזמן להקלה הזו. אך מי שמצפה לגל אדיר של משיכת כספים מקרנות ההשתלמות, צפוי להתבדות.

 

ראשית, משיכת הכספים אינה צעד כלכלי מומלץ: קרנות ההשתלמות נחשבות מכשיר השקעה לטווח ארוך ואמורות להוות חלק חשוב מהפנסיה. כמו כן שוק ההון עדיין לא התאושש לגמרי מהמפולת של מרץ, ולכן משיכה משמעותה קיבוע ההפסדים של המשבר האחרון.

 

אולם אלו אינן הסיבות היחידות לכך שלא נראה גל גדול של משיכות. לפי הערכות, מעל 50% מהחשבונות בקרנות נזילים כבר היום, כלומר ניתן למשוך מהם כספים. עוד מעריכים בשוק שכ־70% מהכספים המנוהלים בשוק זה נזילים. כלומר כבר היום ניתן למשוך את רוב הכספים ובכל זאת לא ראינו במשבר הזה יציאה משמעותית של כספים — לעומת מוצרים אחרים כמו קרנות הנאמנות, שהן מכשירי השקעה לטווח קצר, שנמשכו מהן במרץ 45 מיליארד שקל, כ־15% מהיקפן.

 

כמו כן צריך לזכור כי קרנות השתלמות נחשבות למכשיר השקעה שנמצאים בו בעיקר לקוחות מבוססים — מדובר בהטבה שניתנת בעיקר לשכירים החזקים יותר, או לעצמאים שיכולים להרשות לעצמם לחסוך מדי חודש,לא חיים מן היד לפה. ועם זאת, סביר להניח שיש גם חוסכים בקרנות שנפגעו משמעותית מהמשבר, וזקוקים לכסף.

 

גם כשיגיעו אותם לקוחות שנפגעו מהמשבר, בתי ההשקעות לא ימהרו לשחרר להם את הכספים. בעת שגרה, אחת הדרכים של בתי ההשקעות לשמר לקוחות שמבקשים למשוך כספים מהקרנות היתה להציע להם הלוואה כנגד הקרן. הלוואה זו נחשבת לזולה ביותר בשוק (היות שיש מולה ביטחונות טובים), והריבית בהה עומדת בממוצע על פריים (1.6%). מדובר לרוב בצעד משתלם, שכן במצב כזה הכספים נשארים בקרן וממשיכים לצבור תשואה הגבוהה מהריבית על ההלוואה. עם זאת, במשבר האחרון, רוב בתי ההשקעות הקשיחו את מדיניות ההלוואות בשל העלייה בסיכון בשוק, מה גם שברבים מהם היקף ההלוואה האפשרי מכספים לא נזילים נמוך. אולם בהחלט ייתכן שהם יקלו מחדש במדיניות זו, לאור האפשרות שגם כספים לא נזילים יהיו חשופים למשיכה, ופעילות ההלוואות שדעכה בחודשים האחרונים תתעורר שוב לחיים.

x