בדיקת כלכליסט
אופוזיציה? אבי חימי וציון אמיר דואגים זה לזה ומשתלטים על מוקדי הכוח
ציון אמיר, שלפני שנה עשה קולות של אופוזיציונר לוחם בלשכה, אינו מגיע לישיבות מועצה. ראש הלשכה אבי חימי מתעלם מכך, לכאורה בניגוד לחוק, ונהנה משקט נדיר. בקרוב שניהם צפויים להתמנות לוועדות לבחירת היועץ המשפטי ופרקליט המדינה
אבי חימי וציון אמיר היו יריבים מרים רק לפני כשנה, בעת שהתמודדו על ראשות לשכת עורכי הדין. אמיר לגלג אז על חימי שהצטלם עם ספר בידו, ואמר שהספר "אולי נשמט כשהוא נפל מהשולחן", ואילו חימי האשים את אמיר בהתנשאות וניתוק וכינה אותו "סלב". דבר אחד נראה אז כמעט בטוח: מי מהם שייבחר, יזכה לאופוזיציה חזקה מצד יריבו. אלא שההפך קרה — זמן קצר לאחר שחימי זכה בבחירות, אמיר כמעט נעלם לגמרי מהשטח מבחינת הפעילות הציבורית בלשכה. הוא לא מגיע לישיבות המועצה ואינו מעורב בפעילות היומיומית של הלשכה. גם אנשי סיעתו, למשל ברוריה לקנר, אילן בומבך, נעמי עיני ודורון ברזילי, הורידו פרופיל בפעילות בלשכה, למעט עיסוק בנושאים פרטניים שמעניינים אותם.
- מירוץ החתימות לוועדה לבחירת שופטים: עו"ד אבי ללום פורש
- בכל מקרה זה יהיה ה"ערבי" נגד ה"דתי": מי יהיו נציגי הלשכה בוועדה לבחירת שופטים
- ראש לשכת עוה"ד לשר האוצר: "אל תאשר את צמצום תקרת השימוש במזומן"
התנהלות זו של אמיר נוגדת לכאורה את חוק לשכת עורכי הדין, שמחייב את ראש הלשכה לפעול לכך שחברי מועצה יגיעו לישיבות ויהיו פעילים, אלא שמבדיקת "כלכליסט" עולה כי חימי העלים עין בכל הנוגע לאמיר ולא ממש דרש ממנו להגיע לישיבות.
ולא זו בלבד אלא שמתברר כעת שהיחסים בין השניים כל כך טובים, שאמיר צפוי לקבל מחימי ואנשיו מתנה יוקרתית ענקית: המועצה הארצית בלשכה בראשות חימי צפויה לבחור באמיר לנציג לשכת עורכי הדין בוועדה לבחירת היועץ המשפטי לממשלה הבא במקומו של אביחי מנדלבליט. רק שקודם לכן המועצה צפויה להמליץ על חימי לכהן כנציג הלשכה בוועדה לבחירת פרקליט המדינה הבא במקומו של שי ניצן. נציגי הלשכה בוועדות נבחרים על ידי המועצה הארצית של לשכת עורכי הדין, שכוללת 44 חברים, ובראשה עומד חימי. לחימי יש רוב קואליציוני, כך שאמור להיות לו קל יחסית להעביר את הבחירה באמיר וגם בו עצמו.
מדובר בשתי ועדות איתור לאיוש מוקדי הכוח מהחשובים ביותר לשלטון החוק, וחברי הוועדות האלה זוכים להשפעה עצומה. בכירים בלשכת עורכי הדין אומרים כי מהיום שבו הסתיימה מערכת הבחירות לראשות הלשכה, ביוני 2019, היה ידוע לכל שאמיר מעוניין לכהן בוועדה לבחירת היועץ המשפטי. אשר לחימי, גורמים שונים טוענים שהוא השתעשע ברעיון מדי פעם, אך לאחרונה החל לדבר על כך ברצינות.
אלא שאמיר וחימי, שני פליליסטים מוכרים, עובדים לא פעם מול היועץ המשפטי לממשלה ופרקליט המדינה, ונשאלת השאלה אם מתקבל על הדעת שדווקא הם אלה שיבחרו במי לאייש את שני התפקידים הללו.
מאז 1998 היועץ המשפטי לממשלה נבחר על ידי ועדה ציבורית בת חמישה חברים: שופט עליון בדימוס, שר משפטים או יועמ"ש לשעבר, חבר כנסת, עורך דין שבוחרת המועצה הארצית בלשכה ואיש אקדמיה שבוחר פורום ראשי הפקולטות למשפטים.
בוועדה לבחירת היועמ”ש מנדלבליט ישבו נשיא העליון בדימוס אשר גרוניס, שר המשפטים לשעבר משה נסים, נציג לשכת עורכי הדין יחיאל כץ, ח"כ ענת ברקו ונציגת האקדמיה פרופ’ גבריאלה שלו. עו"ד כץ עוסק בתחום הביטוח, ואילו שלו מומחית בולטת בתחום דיני החוזים. שני הנציגים אינם בעלי מומחיות מיוחדת בתחום הפלילי ובכל זאת הצליחו להמליץ על אדם מתאים.
בוועדה לבחירת פרקליט מדינה אין ודאות שיכהן נציג של עורכי הדין, אך אם כן יהיה עליו להיות "בקיא בחוק העונשין ובמינהל ציבורי", כך לפי ההוראות שנקבעו בנושא זה. חימי הוא סנגור פלילי, האם הוא נחשב מומחה בדיני עונשין ובמינהל ציבורי? בבחינת המינהל התקין בלשכה נראה כי מינהל ציבורי איננו התחום החזק ביותר של חימי. באתר האינטרנט, למשל, של משרדו של חימי התחום המינהלי והתחום הציבורי אינם מוזכרים כלל, אלא רק התחום הפלילי.
מתנות ליריבים
כאמור, היחסים בין חימי לאמיר התהדקו מאוד בשנה האחרונה. הציפייה היתה שאמיר יחולל מהפך בלשכת עורכי הדין, כשהתמודד מול חימי שנתפס כממשיך דרכו של אפי נוה, שהתאפיינה בסוג של דיקטטורה מרצון, שבמסגרתה הצליח נוה לרצות את תומכיו ואת יריביו ולעשות כל העולה על רוחו. לכן כשאמיר הפסיד לחימי, רבים חשבו שהוא יוביל אופוזיציה משמעותית שתדרוש מהנבחרים לעמוד בהתחייבויותיהם, להנחיל שקיפות, ליישם את רפורמות החוק וכדומה.
אלא שבפועל אמיר פינה את הזירה מהר מאוד. הוא פנה לענייניו ולא נצפה עוד בלשכת עורכי הדין. בתחילה הוסברה היעלמותו בהמתנה לסיום שלב “חלוקת הכיבודים” שהנהיג חימי. כמה חודשים אחרי שנבחר חילק חימי 1,500 תוארי ראשי ועדות, סגנים וממלאי מקום. כמעט כל יריביו הפוטנציאליים של חימי במועצה הארצית (למעט אמיר שלא הביע עניין בכך) פונקו בתארים חינם שיכלו להדביק ולצרפם לרזומה שלהם ולנייר המכתבים שלהם.
כך ברוריה לקנר, האשה הבכירה בסיעת אמיר, קיבלה את נשיאות פורום שוויון מגדרי; דורון ברזילי קיבל תואר בוועדת המסים; אילן בומבך קיבל שתי ועדות חשובות (ליטיגציה ובתי משפט); נעמי עיני גם קיבלה ועדה.
אלא שגם לאחר השלב הזה אמיר לא נרתם לפעילות בלשכה. מאז דצמבר 2019 לא השתתף אמיר בשום ישיבת מועצה ארצית בלשכה. תשע ישיבות התקיימו בתקופה זו, ואמיר נעדר מהן בזו אחר זו. מספר 2 ברשימתו, אילן בומבך, הגיע לשלוש ישיבות בלבד.
סעיף 9 לחוק לשכת עורכי הדין קובע כי חבר מועצה שנעדר מישיבות במשך שלושה חודשים רצופים "יחדל מכהונתו כחבר המועצה", וזאת בכפוף לתנאים שפורטו בסעיף. לפי הפירוט בסעיף, מיד אחרי שתי היעדרויות רצופות של חבר מועצה, צריך ראש המועצה הארצית (כלומר אבי חימי) לשלוח מכתב בדואר רשום לאותו חבר ולהתריע בפניו שכהונתו עומדת להיפסק.
אלא שחימי לא דרש מאמיר להתייצב לישיבות, וגם לא הציע לו להתפטר מהמועצה ולפנות את כיסאו לנציג הבא בתור ברשימה. כנראה שחימי לא שש לאבד את אמיר לטובת הבא בתור, עו"ד מעין אמודאי, שנחשב אימת ראשי הלשכה בשל נטייתו לשמש אופוזיציה לוחמת ולא מתפשרת. למעשה, גורמים בלשכה טוענים שכיום המצב נוח לכל הצדדים: חימי מצדו נהנה משקט תעשייתי ומכך שאין לו אופוזיציה מתפקדת שתדרוש ממנו לפעול לפי כללי מינהל תקין; ואילו אמיר ממתין בינתיים לקבל את הכיסא בוועדה היוקרתית בתמיכתו של חימי.
“יתרון בוועדה“
מטעמו של ציון אמיר נמסר: “משבר הקורונה אילץ התנהלות שונה בענייני המועצה, ואף לאחרונה הוגשה על ידי כמה חברי מועצה עתירה מינהלית בעניין אופן קיום הדיונים במועצה בתקופה זו. עו"ד אמיר מעורב בעשייה בסוגיות שונות שניצבות בפני הלשכה ותרומתו מכרעת בנושאים רבים. כך, למשל, היה שותף במאמצים לשינוי תקנות סד"א ודחיית מועד כניסתן, לרבות פגישה עם שר המשפטים (אמיר אוחנה), ונטל חלק בדיונים בתקופת הקורונה באמצעות היוועדות חזותית, השתתף בפגישות עם צמרת משרד המשפטים בנושא זכויות הנחקר, השתתף בפגישה עם היועץ המשפטי לממשלה, והיה מעורב בהצטרפות הלשכה כידיד בית הדין הבינלאומי בהאג.
“הניסיון של מאן דהוא לגרור את עו"ד אמיר למאבקים שאפיינו את הלשכה בעבר, אשר במהותם קיום מחלוקות בדרך של ריב ומדון, איננו דרכו של עו"ד אמיר, אשר מעדיף לקדם נושאים מקצועיים בדרך ארץ ובנחישות תוך עמידה איתנה על עקרונותיו.
“באשר לחברותו של עו"ד אמיר בוועדה לאיתור היועץ המשפטי לממשלה, אין יסוד לטענה כי עורכי דין פליליים מנועים מלהיות חברים בוועדה זו, ויש אף שסבורים כי ניסיונו הרב של סנגור פלילי מעניק לו דווקא יתרון בוועדה שכזו. ועדה כאמור טרם הוקמה”.
בשמו של אבי חימי נמסר: “אנו מודים ל’כלכליסט’ על העיסוק הרב בנעשה בתוך לשכת עורכי הדין. ראש הלשכה ימשיך לנהל את ענייני הלשכה לפי תפיסת עולמו ולפי ערכיו, כפי שנהג מיומו הראשון בתפקיד".