$
דעות

דעה

המטבע הדיגיטלי של סין: ממה צריכה ישראל להיזהר?

היואן הדיגיטלי החדש יאפשר לסין ליהנות משלל הרווחים של הכלכלה הגלובלית הצומחת במהירות בווקטור הדיגיטלי, בעוד היא פועלת לצמצום הכוח הפיננסי האמריקאי; סין תקבע את הכללים, ותחליט את מי לחסום או להחריג משימוש ברשת

דייל אלוף 07:5310.07.20
בשעה שהעולם כולו היה עסוק עד צוואר במשבר הקורונה, הייתה מדינה אחת שהמשיכה בתכניותיה כרגיל והטילה פצצה בעולם המטבעות הדיגיטליים בעולם. כאילו שאין קורונה בעולם וכאילו שהמגפה לא פרצה בסין, היה זה בנק סין העממי שהשיק בסוף חודש אפריל תוכנית פיילוט בשם "יואן דיגיטלי" ברחבי ארבע ערים - מהלך שהפך את סין למדינה הראשונה בעולם שמנפיקה מטבע דיגיטלי לאומי.

 

העובדה שהמפלגה השלטת בסין השיקה את הפרויקט בסוף אפריל, תוך התמודדות עם האתגרים החברתיים, הכלכליים, הפוליטיים והתקשורתיים העמוקים שנגרמו על ידי מגפת הקורונה, משקפת עד כמה חשובה ההתפתחות הזו למפלגה הקומוניסטית.

 

השאלה שצריכה להישאל היא מדוע היה זה כה חשוב לסין להשיק את המטבע, כיצד הדבר יביא לשינוי מאזן הכוחות בין המעצמות ואיך זה קשור לישראל?

 

סין פועלת לצמצום הכוח הפיננסי האמריקאי

 

בעוד מדינות אחרות טרם הספיקו להבין את הזירה המשתנה לנגד עינינו, בייג'ינג עובדת ללא הרף על בניית ארכיטקטורות התשלומים האלקטרוניות שלה. היא ממקמת את עצמה כך שתוכל, באופן מיידי, ליהנות משלל הרווחים של הכלכלה הגלובלית הצומחת במהירות בווקטור הדיגיטלי. אבל יש גם היגיון גיאו-אסטרטגי להתפתחויות אלו, שבמרכזם חלוקת הכוח מחדש בתשתית הפיננסית העולמית.

 

מרכזיות הדולר במימון בינלאומי, בשילוב עם שליטה אמריקאית על מוסדות כמו SWIFT ( Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication), שהיא בעצם מערכת התשלומים הבין-בנקאיים העולמית - העניקו לארה"ב כוח ללא תחרות. באמצעות מנגנונים אלה, ארה"ב יכולה לאסוף מידע הנוגע לשטף ההון, לחסום עסקאות מבוססות דולר ובמקרים מסוימים לאסור על גורמים להשתמש ב- SWIFT לחלוטין.

  

המטבע הדיגיטלי הסיני e-RMB המטבע הדיגיטלי הסיני e-RMB צילום: גטי

 

מדינות רבות, כולל סין, המעוניינות לעשות עסקים עם מדינות כמו איראן, אך מתמודדות עם סנקציות רבות בשל כך, הביעו אי שביעות רצון מההגמוניה של ארה"ב על התשתית הפיננסית העולמית.

 

לפיכך, אין להתפלא על כך שסין כבר מזמן פועלת לצמצום הכוח הפיננסי האמריקאי ואחיזתה בכלכלה הבינלאומית. כבר בשנת 2015 פיתחה בייג'ינג את מערכת התשלומים הבין-בנקאיים חוצי הגבול (CIPS) כדי להתמודד עם SWIFT.

 

המטבע הדיגיטלי של סין משמש כלי נוסף דרכו יכולה סין לעצב מחדש את יחסי הכוחות וליצור עולם רב-קוטבי. ניתן ללמוד זאת מדבריו של יי גאנג, מושל בנק העמים בסין: יואן דיגיטלי "מספק אלטרנטיבה פונקציונלית למערכת בה שולט הדולר ומפשט את ההשפעה של סנקציות או איומי הרחקה הן על מדינות והן על חברות."

 

כיצד זה יעבוד?

 

בזכות פלטפורמות כמו WeChat ו-Alipay, מיליארדי סינים כבר רגילים לשלוף את הארנקים האלקטרוניים שלהם כדי לשלם עבור סחורות. בעוד היואן הדיגיטלי יופיע לראשונה בשווקים המקומיים של סין, בייג'ינג מתכוונת לקדם את הפנמתו של המטבע הדיגיטלי באופן רחב ומקיף יותר. כדי להשיג זאת, סין יכולה לספק לשותפיה הכלכליים תמריצים להשתמש ביואן הדיגיטלי, כמו מכסים נמוכים יותר על סחורות, הנחות בפרויקטים תשתיתיים והטבות מסחריות אחרות.

 

דרום קוריאה כבר ציינה שהיא עתידה לקבל תשלומי יואן דיגיטליים מתיירים סינים. עם היתרון של סין כמאמצת ומיישמת ראשונה של טכנולוגיה זו, מדינות המבקשות לבצע את המעבר למטבעות דיגיטליים עשויות בהחלט לחפש טכנולוגיות סיניות, ולא אמריקאיות.

 

אם תצליח, סין תוכל ליצור מערכת פיננסית משלה הפועלת במקביל לזו של ארה"ב.

 

ככל שהמתחים בין ארה"ב לסין מתחזקים, ישראל צריכה להיות ערה למשמעות הביטחונית של מערכת תשלומים מדינתית חדשה. במערכת זו יעברו עסקאות רבות שלארה"ב כלל לא יהיה בהן חלק או אפשרות לבצע פיקוח. סין תקבע את הכללים, ותחליט את מי לחסום או להחריג משימוש ברשת. מה יהיה אז כוחן של הסנקציות על איראן?

 

 

דייל אלוף (Dale Aluf) עומד בראש מחלקת מחקר ואסטרטגיה במכון SIGNAL לחקר יחסי ישראל-סין

בטל שלח
    לכל התגובות
    x