בלעדי לכלכליסט
בעלי FMR משיקים קופות גמל שישקיעו בקרנות גידור ואשראי
חברת קל גמל, שבבעלות משפחת גולדברג, תשנה את שמה לסלייס ותציע קופות גמל שיתמקדו בהשקעות אלטרנטיביות, כולל בקרנות גידור ישראליות, מימון לחברות, אשראי צרכני והלוואות גישור לנדל"ן בארה"ב
משפחת גולדברג, בעלת השליטה בפלטפורמת המסחר FMR, מקימה חברת ניהול קופות גמל דיגיטלית. ל"כלכליסט" נודע כי חברת קל גמל, שבבעלות משפחת גולדברג, המנהלת קופות גמל בניהול אישי (IRA), עומדת לשנות את שמה לחברת סלייס, ולהציע קופות גמל במסלולים של השקעות אלטרנטיביות, דוגמת קרנות גידור והלוואות פרטיות. סלייס תנוהל ע"י אסף גולדברג.
- מה עשו קרנות הגידור הגדולות במשבר?
- אלטשולר שחם הפסיד 40 מיליון שקל בקרן הגידור בגלל הקורונה
- אמצעי הגנה? קרנות הגידור שצלחו את מרץ השחור, ואלה שהגדר שלהן קרסה
במסגרת הפעילות, המושקת בימים אלה, תציע סלייס בשלב הראשון חמישה מוצרים בתחום הגמל וההשתלמות, ובהמשך תתרחב למוצרים נוספים. המסלול הראשון נקרא טאלנטס, ובמסגרתו הקופה תשקיע ב־10 קרנות גידור ישראליות, בהן ספירה, נוקד ו־ION. בעוד שלהשקעה ישירה באותן קרנות נדרש הון מינימלי של מאות אלפי שקלים ומעלה, הרי שבהשקעה דרך קופת הגמל אין סכום מינימלי.
מסלול נוסף יהיה קופת הגמל סוליד, שתשקיע בחוב לא סחיר, כגון מימון לחברות באירופה וארה"ב, אשראי צרכני והלוואות גישור בנדל"ן בארה"ב. גם כאן, סלייס לא מנהלת ישירות את הכסף, אלא מעבירה אותו לגופים חיצוניים, כמו קרדיט סוויס והפניקס. הקופה תשקיע לפחות 75% מהכספים במוצרים הללו (קרנות גידור או הלוואות). שאר הסכום יושקע באמצעות רכישת קרנות נאמנות וקרנות סל. זאת, כדי שמשקיעים המבקשים לצאת מהמוצר יוכלו לעשות זאת תוך זמן קצר, כפי שמקובל בקופות גמל. בקרנות הגידור לא ניתן להנזיל נכסים באופן מיידי. דמי הניהול במסלולים אלה יעמדו על 1%.
מדובר אמנם בדמי ניהול גבוהים יותר מאשר בקופות גמל רגילות, שעומדים בממוצע על 0.6%, אך האחרונות אינן ממוקדות בקרנות גידור ובהלוואות פרטיות. מנגד, מדובר בדמי ניהול נמוכים יותר מאלו הנהוגים בהשקעה ישירה בקרנות גידור, שעומדים על 1.5%.
במסלולי קרנות הגידור ייגבו גם דמי הצלחה, בכפוף לתשואה מינימלית שתשיג כל קרן. העמית עשוי לשלם הוצאות נוספות, שיעמדו על עד 0.25% בשנה עבור שירותי ניהול השקעות חיצוניים, כפי שקובעת המגבלה של רשות שוק ההון. כזכור, מגבלה זו נבחנת בימים אלה על ידי ועדה של הרשות.
בנוסף, משיקה סלייס שלוש קופות גמל במסלולים קונבציונליים: אחד העוקב אחר מדד S&P 500, אחד העוקב אחר הזהב ואחד שבוחר במניות מתוך מדד ת"א 125, על בסיס אלגוריתמים הבוחנים קריטריונים כמו תנודתיות ומניות במומנטום. דמי הניהול בקופות אלה יעמדו על 0.3%־0.5%. שוק קופות הגמל בישראל עומד כיום על 460 מיליארד שקל, כך שסלייס מקווה לגייס מיליארדי שקלים.
מוצרי ההשקעה האלטרנטיביים מציעים יתרון בדמות תשואה עודפת. עם זאת, מכיוון שהפיקוח עליהם נמוך יותר, חלקם נחשבים לבעלי רמת סיכון גבוהה. מטרת המוצרים החדשים אינה להחליף את מלוא החיסכון הפנסיוני של הלקוח, אלא לתת לו אפשרות לגוון את התיק ולהיחשף למוצרים שכיום ניתן להשקיע בהם רק עם הון מינימלי של מאות אלפי שקלים.