$
בארץ

צריכים לבצע בדיקת קורונה? כך זה מתבצע בקופות החולים

שהיתם ליד חולה מאומת? פיתחתם תסמינים? פרוטוקול בדיקות הקורונה מתחיל באופן זהה עבור כל מי שנדרש לבדיקה, אבל כפי שקורה בשירותי רפואה אחרים בישראל, לכל קופת חולים אופן טיפול מעט שונה

דורון ברויטמן 12:4208.07.20

בן משפחה קרובה שלכם נדבק בקורונה? שהיתם ליד חולה מאומת? ואולי בכלל פיתחתם תסמינים? מה קורה עכשיו? פרוטוקול בדיקות הקורונה מתחיל באופן זהה עבור כל מי שנדרש לבדיקה, אבל כפי שקורה בשירותי רפואה אחרים בישראל, לכל קופת חולים אופן טיפול מעט שונה.

 

את ההפנייה לבדיקה מנפיק למטופל רופא המשפחה (או רופא הילדים) בהתאם להנחיות משרד הבריאות, שלפיהן יופנו לבדיקה מי שנחשפו לחולה מאומת וחשים בסימפטומים מחשידים להידבקות בנגיף, בני בית של חולה מאומת (בין אם סובלים מתסמינים ובין אם לא), או מי שנחשפו לחולים מאומתים במסגרת מוסדות חינוך ובתי אבות. קביעת התור נעשית על ידי מוקד הקופה או צוות המרפאה אשר מתאם עם הלקוח את המקום ומועד הבדיקה. חולים שנמצאים בבידוד אך טרם נעשתה להם בדיקה (למשל כאלו שחוזרים מחו"ל) או מטופלים שאינם יכולים להגיע עצמאית למקום הבדיקה, ישלח למקום מגוריהם נציג מטעם הקופה לטובת ביצוע דגימה ביתית.

 

 

 

קופת חולים כללית

 

כללית היא הקופה הגדולה בישראל עם 4.6 מיליון לקוחות. כפועל יוצא עומס ההפניות לבדיקות קורונה גדל בשבועות האחרונים ועומד על 15,000 הפניות ביום בממוצע. בתוך 24 שעות מרגע קבלת ההפנייה נקבע בתאום עם הלקוח מועד ומקום הדגימה. לרשות לקוחות כללית עומדים כ-60 מתחמי בדיקה, בהם "קורונע", מעבדה ניידת, שפועלת באיזור הצפון, הדרום והמרכז. במקרה של חשש להתפרצות מקומית מוקמת עמדת דיגום זמנית על ידי צוות כללית. בנוסף לכך לקוחות קופת חולים כללית יכולים לגשת לאחד מארבעת מתחמי הבדיקה של מד"א עימם הקופה עובדת בשיתוף פעולה. מתחמי מד"א נמצאים בתל אביב, חיפה, ירושלים ובאר שבע. מרגע קביעת התור ועד לביצוע הדגימה בפועל יכולים לעבור עד 24 שעות.

 

עמדת בידוק של מד"א עמדת בידוק של מד"א צילום: צילום מד״א

 

הבדיקות של כללית מבוצעות ב-8 מעבדות שמפעילה הקופה, 2 מהן במעבדות כללית בקהילה ועוד 6 בבתי החולים של הקופה. כמו כן, מועברות בדיקות גם לבתי חולים ממשלתיים. תוצאות הבדיקה מתקבלות לרוב בתוך 48 שעות ממועד הבדיקה, אך ייתכנו עיכובים בשל עומס על המעבדה הבודקת. תוצאות הבדיקה מופיעות בתיקו האישי של הלקוח אליו יוכל לגשת דרך האפליקציה או האתר, ובמידה והתוצאה חיובית הקופה יוצרת קשר עם הלקוח לטובת הסבר על המשך התהליך.

 

סך כול התהליך מרגע ההפניה ועד קבלת התוצאות: יומיים – ארבעה ימים

 

קופת חולים מכבי

 

קופת חולים מכבי היא הקופה השנייה בגודלה בישראל עם 2.4 מיליון לקוחות. חבר מכבי אשר מקבל הפנייה לביצוע בדיקת קורונה יקבל בתוך שלוש שעות שיחת טלפון יזומה מנציגי מכבי אשר יתאמו לו תור לבדיקה בהקדם האפשרי. חבר הקופה יכול גם לזמן תור בעצמו באתר מכבי או ליצור קשר עם מוקד "מכבי ללא הפסקה" לצורך תיאום הבדיקה. מיקום הבדיקה נקבע לפי הקרבה למקום מגוריו של המטופל וזמינות התורים. התיאום נעשה בשיתוף מלא של המטופל ובהסכמתו ללא התערבות של גורם חיצוני כגון רופא מחוזי ונקבעים לפי זמינות, מיקום, ונוחות המטופל. מרבית התורים נקבעים בטווח של עד 48 שעות מרגע קבלת ההפניה.

 

מרכז היבדק וסע בכרמיאל מרכז היבדק וסע בכרמיאל צילום: דוברות עיריית כרמיאל

 

מכבי היא הקופה היחידה שאינה עובדת בשיתוף פעולה עם גורמים חיצוניים ומעדיפה להשאיר את כל מערך הבדיקות בתחומה. לרשות חברי מכבי כ-60 עמדות בדיקת קורונה בכל רחבי הארץ, כולל 10 מתחמי "היבדק וסע" (דרייב-אין): נוף הגליל, רמת השרון (סינמה סיטי גלילות), חיפה, טירה, כפר סבא, נתניה, פתח תקווה, חולון, פסגת זאב ומודיעין. מרביתן המוחלט של הבדיקות מבוצעות במעבדה המרכזית של מכבי ברחובות. חלק קטן מהן נשלח לבדיקה במעבדות בתי חולים שבהסכם עם מכבי: אסותא אשדוד, הדסה, אסף הרופא, איכילוב, פורייה, זיו, נהריה, רמב"ם וולפסון. תוצאות הבדיקה מתקבלות בין יומיים לארבעה ימים מרגע ביצוע הבדיקה. הן מדווחות לגורם הרפואי שהפנה את המטופל לבדיקה וכן מופיעות בתיק הרפואי האישי של המטופל באתר ובאפליקציה.

 

סך כל התהליך מרגע ההפניה ועד קבלת התוצאות: יומיים – שישה ימים

 

קופת חולים מאוחדת

 

קופת חולים מאוחדת מספקת שירות לכ-1.25 מיליון לקוחות. חבר קופת חולים מאוחדת שקיבל הפנייה נדרש לפנות למוקד הטלפוני של הקופה או לקבוע תור דרך אתר האינטרנט. מקום הבדיקה נקבע בתיאום עם הלקוח. למאוחדת יש 44 נקודות דגימה ברחבי הארץ, מתוכן 4 ניידות ונוסף לכך מאוחדת עובדת בשיתוף פעולה עם מד"א ולקוחותיה יכולים להגיע לאחד ממתחמי ה"בדק וסע" שמד"א מפעילה. בעקבות עומס הפניות בתקופה האחרונה, קביעת תור לבדיקה במרפאות או בנקודות הדיגום יכול לקחת עד יום. במידה והלקוח מעוניין להגיע לאחד ממתחמי מד"א הוא ראשי לנסוע באופן מיידי.

 

רוב הבדיקות נבחנות במעבדות של הקופה אך במידה וקיים עומס חלק מהבדיקות מופנות לבתי חולים עימם לקופה יש הסכם. 90% מהבדיקות מתקבלות תוך 24 שעות, במקרים מיוחדים זה יכול להגיע ל48 שעות. אם התוצאה שלילית הלקוח מקבל הודעת SMS, במידה והתוצאה חיובית הרופא מתקשר ללקוח על מנת להסביר לו על המשך התהליך.

 

בדיקת קורונה בדיקת קורונה צילום: שאול גולן

 

סך כול התהליך מרגע ההפניה ועד קבלת התוצאות: יום – ארבעה ימים

 

קופת חולים לאומית

 

קופת חולים לאומית היא קופת החולים הקטנה ביותר בישראל והיא משרתת כ-750,000 לקוחות. עם קבלת ההפנייה מהרופא ייקבע, בתיאום עם הלקוח, השעה והמקום לבדיקת הקורונה. קביעת התור נעשית דרך מוקד ארצי טלפוני ייעודי שהקימה הקופה לטובת משבר הקורונה שיוצר קשר עם המטופל בתוך כמה דקות מרגע קבלת ההפניה. תור לבדיקה ייקבע תוך 24-48 שעות. לאומית, למרות מספר הלקוחות הקטן שלה באופן יחסי, מעמידה לרשות לקוחותיה 50 עמדות בדיקה ברחבי הארץ ביניהם עמדו נייחות, ניידות ומתחמי "בדק וסע" של הקופה.

 

קופת חולים לאומית עובדת בשיתוף פעולה עם ארגון "בטרם" שפועל לביצוע בדיקות במתחמים השונים ובבית המטופל במידה והוא לא יכול להגיע למקום הבדיקה. כמו כן, לאומית פועלת בשיתוף עם בית חולים הדסה לטובת בדיקת ערכות הבדיקה כאשר יש עומס בבדיקות. כיום מתמודדת לאומית עם כ-1,000 הפניות ביום בממוצע כאשר 80%-90% מהבדיקות נבחנו במעבדות הקופה. ראוי לציין כי לאומית רכשה 2 מכשירי מעבדה חדשים לטיפול בקורונה שיאפשרו 4,000 פיענוחים ביממה החל מהשבוע הבא. תוצאות הבדיקה מתקבלות לרוב עד 48 שעות ממועד הבדיקה.

 

סך כל התהליך מרגע ההפניה ועד קבלת התוצאות: יומיים – ארבעה ימים

 

הדסה מדיקל

 

ויש גם דרך עוקפת קופת חולים. הדסה מדיקל, חברת שירותי הרפואה הפרטיים של בית החולים הדסה, מציעה למתעניינים בדיקת קורונה פרטית בתשלום. לבדיקה זו אין צורך בהפניה מהרופא, אבל היא כרוכה בתשלום שעולה בהתאם ל"דחיפות" בקבלת המענה. בשביל תשובה של עד 78 שעות תאלצו לשלם 603 שקלים, לתשובה עד 54 שעות תאלצו לשלם 720 שקלים ותשובה של עד 30 שעות תאלצו לשלם 895 שקלים. התשלום באשראי בלבד. מנכ"ל משרד הבריאות הקודם, משה בר סימן טוב, יצא כנגד הניסיון להכניס גם את בדיקות הקורונה לשירותי הרפואה הפרטית כדי למנוע פערים חברתיים בבדיקות.

x