הממשלה שוקלת להטיל הגבלות על 9 יישובים נוספים, בהם אשדוד ורעננה
ישובים נוספים שבהם עשויות להיות מוטלות מגבלות - מודיעין עילית, רמלה, בית שמש, לוד, ירושלים, קריית מלאכי ובני ברק; הנשיא ריבלין בביקורת על הממשלה: "אין 'תורת לחימה' ברורה למאבק בקורונה"; שר הביטחון ורה"מ החליפי בני גנץ נכנס לבידוד; מניין החולים עלה ל-14,516, שניים נפטרו
נגיף הקורונה – תמונת מצב בארץ ובעולם
חולים קשה ובינוני
20:20 - הממשלה שוקלת להטיל הגבלות על 9 יישובים נוספים, בהם אשדוד ורעננה
ראש הממשלה בנימין נתניהו הנחה לכנס את ועדת השרים להכרזה על אזורים מוגבלים, לאחר התייעצות שקיים עם שר הבריאות יולי אדלשטיין וראש המל"ל מאיר בן שבת. בין המקומות שבהם נשקל אם להטיל הגבלות נוספות, מתגבור בדיקות ועד סגר מלא, הם מודיעין עילית, רמלה, בית שמש, לוד, ירושלים, קריית מלאכי, בני ברק, אשדוד ורעננה.
19:05 - נתוני הקורונה: 632 חולים מאומתים אובחנו מחצות, עוד שניים נפטרו
משרד הבריאות עדכן כי מאז חצות ועד כה אובחנו עוד 632 נדבקים מאומתים בקורונה, ובכך מספר החולים הפעילים בארץ הגיע ל-14,516. עוד נמסר כי מצבם של 113 חולים מוגדר קשה, 39 מהם מונשמים. שני חולים נוספים נפטרו, ולפי שעה מניין המתים כתוצאה מהנגיף הוא 344.
(אדיר ינקו, ynet)
18:00 - בעקבות הוראות משרדי הבריאות והתחבורה: אגד מצמצמת פעילות
חברת התחבורה הציבורית אגד מודיעה לפני שעה קלה (ד') שתתאים החל ממחר את היקפי הפעילות שלה ביחס לדרישות החדשות של משרדי התחבורה והבריאות. לפי אגד, אוטובוסים בינעירוניים יוכלו להסיע עד 30 נוסעים, ואילו אוטובוסים עירוניים יוכלו להסיע עד 32 נוסעים. אוטובוסים מפרקיים (אקורדיון) יוכלו להסיע עד 50 נוסעים.
בנוסף מודיעה החברה שקווי השירות יפעלו במהלך השבוע (ימים א'-ה') עד השעה 22:00, כאשר בחמישי עד שבת הקרובים קווי חצות אל העיר אילת, ובכיוון ההפוך, יצאו בחצות כמתוכנן בשל העובדה שהוזמנו מקומות מראש. מיום ראשון ואילך נסיעת חצות תצא בשעה 22:00.
עוד אומרים באגד שבין הימים א'-ה' תופסק פעילותם של כל קווי הלילה. בימי שישי ובמוצ"ש השירות יופעל כרגיל, למעט קווי הלילה שיבוטלו.
(ליאור גוטמן)
17:30 - ריבלין בביקורת על הממשלה: "עדיין לא פיתחה תורת לחימה ברורה בקורונה"
נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין מתח הערב ביקורת על פעילות הממשלה במאבק בנגיף הקורונה. בדברי הברכה למסיימי המכללה לביטחון לאומי אמר: "עד לרגעים אלו מדינת ישראל לא פיתחה 'תורת לחימה' ברורה וקוהרנטית למאבק בנגיף".
ריבלין התייחס לאחריות הציבורית שהוטלה על הממשלה להובלת המאבק בנגיף הקורונה: "ההתמודדות עם הקורונה הביאה לגיבושה של הסכמה פוליטית, ובך היא חשפה מידה משמעותית של אחריות ציבורית. עם זאת, אין לנו גוף אחד שמרכז את הידע, את המאבק, את ההתמודדות, את השליטה ואת השיח מול הציבור ועם הציבור".
"מגפת הקורונה מעמיקה עוד יותר את הצורך בניסוח תפיסת ביטחון לאומית כוללת ומקיפה למדינת ישראל, שלא בוחנת את עצמה רק דרך כוונת הרובה, אלא משקללת בליבת העשייה שלה שאלות חברתיות, כלכליות ואף בריאותיות", אמר הנשיא. "במקרה הזה לא שסעים פנימיים ולא משבר כלכלי, אלא נגיף זעיר, העמיד במבחן את הביטחון הלאומי שלנו".
הנשיא קרא לממשלה להתייחס למאבק בקורונה כסוגיה של ביטחון לאומי, ולנהל את המערכה בתקיפות, אך גם בשקיפות מלאה מול הציבור והכנסת: "אין שום מקום לחישובים פוליטיים של משרד הביטחון מול משרד הבריאות. חייבים לתת את המושכות בידי הגוף שיכול להביא את התוצאה הטובה ביותר, כשכל שאר המשרדים כפופים ומסייעים לו".
הוא הוסיף: "הביטחון הלאומי שלנו מצריך היום התמודדות נחושה אך שקולה עם המשבר הבריאותי. הביטחון הלאומי שלנו מצריך את שיקום המשק הישראלי, שספג וסופג מכה אנושה. הביטחון הלאומי שלנו מצריך את השבת אמון הציבור במערכת הפוליטית ואיחוי השסעים העמוקים בעם, שהתגלו במלוא פוטנציאל הנפץ שלהם בשנת הבחירות הלא נגמרת".
בדבריו התייחס ריבלין גם להתמודדות המוצלחת של המדינה לאורך השנים עם איומים חיצוניים לצד שסעים פנימיים. "הוכחנו שאנחנו דמוקרטיה איתנה", אמר. "הסיבה המרכזית להצלחה שלנו בהתמודדות עם השסעים היא מכיוון שראינו לנגד עינינו את האתגר החברתי כאתגר לאומי מחייב ופיתחנו מנגנונים לטיפול בשסעים. מנגנונים שבאים לידיד ביטוי במוסדות הדמוקרטיים שלנו - הכנסת, מערכת המשפט, התקשורת החופשית וארגוני החברה האזרחית".
(איתמר אייכנר, ynet)
16:00 - רשות המסים מפרסמת נתוני ביצוע: רוב כספי הסיוע דווקא חולקו
על רקע זריקת האשמה של ראש הממשלה - בנוגע לעיכובים בביצוע העברות הכספים מחבילות הסיוע - על פקידי רשות המסים והאוצר, מפרסמת היום רשות המסים נתונים עדכניים מהם עולה כי הביצוע בפעימות הראשונות של המענקים גבוה מאוד, בעוד שהמענקים לעצמאים מהווים פחות מ-40% מהתקציב. כך, בפעימה הראשונה מתוך תקציב של מיליארד שקל שולמו 960 מיליון שקל לכ-245 אלף עצמאים; בפעימה השנייה מתוך תקציב של 2.7 מיליארד שקל שולמו כ-2 מיליארד שקל ל-381 אלף עצמאים.
היקף המענקים שחולקו במסגרת הפעימה השלישית עומד עד כה על רק כ-2 מיליארד שקל, כאשר התקציב עומד על 5.2 מיליארד שקל (38.5%), אולם ברשות המסים מדגישים כי עד היום הוגשו 90.4 אלף בקשות. מתוכן, הסתיים הטיפול כ-82 אלף בקשות, המהוות כ- 90.4% מהבקשות שהוגשו ומתוכן אושרו לתשלום 79.5 אלף בקשות. בנוסף מדגישים כי לאור החלטת הממשלה לאפשר הסתמכות בחישוב הירידה במחזור גם על מאי יוני, עסקים רבים, הפועלים על בסיס מזומן, עדיין לא הגישו בקשה למענק.
(עמרי מילמן)
15:30 - ירידה גם במסירות המשאיות
במחצית הראשונה של השנה נמסרו בישראל 5,182 משאיות ורכבים מסחריים - כך עולה מנתוני איגוד יבואני הרכב. מדובר בירידה של 17% ביחס ל-6,272 משאיות ורכבים מסחריים שנמסרו בישראל במחצית הראשונה של 2019. מסירות של משאיות ורכב מסחרי מהוות בדרך כלל אינדיקטור חשוב למצבו של המשק, זאת לנוכח העובדה שבעיתות משבר כלכלי הצורך בשינוע של סחורות יורד. בניגוד למסירות של מכוניות במחציתה הראשונה של השנה, שירדו בכ-25%, הירידה במסירות של משאיות ורכב מסחרי היו מתונות יותר, בין היתר בשל העובדה שמשבר הקורונה לא גרם לירידה בצריכה של מוצרי מזון, מוצרים הקשורים בתחום הרפואי ועוד סחורות - שסופקו ישירות ללקוחות בביתם.
ועם זאת, לא כל הרכבים המסחריים שנמסרו במהלך מחצית השנה הראשונה יועדו באמת כדי לשנע מוצרי מזון אל רשתות השיווק או מוצרים לבתי החולים. כך, הדגם הנמכר ביותר בישראל במשקל של מעל 4.5 טונות הוא טנדר מתוצרת שברולט - ממנו נמסרו במחצית השנה הראשונה 628 יחידות. בסך הכול בקבוצת הרכבים במשקל של 4.5 עד שבע טונות נמסרו בישראל 1,573 יחידות.
(תומר הדר)
15:20 - לקראת 1 בספטמבר: משרד החינוך הכין שלושה מתווים למצבי תחלואה שונים
משרד החינוך אינו מתכוון לסגור לגמרי את מערכת החינוך בשום מתווה בשנת הלימודים הבאה. בשלושת המתווים שהכין, ממשיכים גני הילדים וכיתות א'-ד' לפעול כדי לאפשר המשך פעילות המשק. במתווה שבו כיתות ה'-יב' עוברות ללמוד מהבית, הגנים יתפצלו וחלק מכיתות הגנים יועברו למבני חטיבות הביניים והתיכונים. כך מסר היום שר החינוך יואב גלנט בתדרוך עיתונאים שערך.
גלנט מבקש לצורך הערכות מערכת החינוך לקראת שנת הלימודים הבאה כשני מיליארד שקלים ולהפעלתה עוד מיליארד שקלים בחודש, כלומר 12 מיליארד שקלים. עיקר תקציב ההערכות וההפעלה מיועד לרכישה והפעלה של ציוד מחשבים ל-1,600 בתי ספר שאינם ערוכים ללמידה מקוונת ולרכישת ציוד לתלמידים (מחשבים, טאבלטים, טלפונים כשרים לתלמידים חרדים).
נדבקים לפי יישוב
חולים פעילים מול מחלימים
14:35 - אמני ישראל לשר התרבות: "לעודד שידור יצירה ישראלית בטלוויזיה וברדיו"
אמני ישראל מבקשים משר התרבות חילי טרופר ולשר התקשורת יועז הנדל בבקשה לפעול לעידוד שידור יצירה ישראלית בטלוויזיה וברדיו במטרה להגדיל את אחוז התמלוגים השנתי שמועבר ליוצרים, אמנים מבצעים, נגנים ושחקנים. את הרעיון יזמה הזמרת ירדנה ארזי וגייסה למעלה מ200 אמנים מעולמות המוזיקה והבמה בהם שלמה ארצי, חוה אלברשטיין, אהוד בנאי, אביתר בנאי ומירי מסיקה.
"היום יותר מתמיד חשוב לחזק את תוצרת הארץ וגם אנחנו תוצרת הארץ, כחול לבן", מסרה ארזי. "בשנה רגילה 50% מהתמלוגים על השמעות ברדיו ובטלוויזיה עוברים לאמנים מהעולם. השנה לא שנה רגילה. יש עשרות אלפי אנשים שכרגע כל מה שנותר להם זה זכויות יוצרים. מותר לצפות מהתקשורת, הרדיו והטלוויזיה לגלות סולידריות ובטח שמותר לצפות מהמדינה לעשות צעדים פרקטיים כדי לגרום לזה לקרות"
בהיעדר מופעים ואירועים זכויות היוצרים הם מקור הפרנסה היחיד של עשרות אלפי משפחות בישראל.
(מאיה נחום שחל)
13:25 - הסגר בבית עילית נכנס לתוקף
1,320 חולי קורונה אובחנו ביממה האחרונה - כשמוקד הסיכון הגדול ביותר נותר ביתר עילית, שעליה הוחלט אמש (יום שלישי) להטיל סגר. הסגר עצמו נכנס לתוקף בשעה 13:00, אז נצפו פקקי ענק ביציאות מהעיר החרדית: תושבים רבים העדיפו לעזוב את העיר ולשהות בימים הקרובים אצל קרובי משפחתם. צפו בסרטון.
דקות לפני תחילת הסגר על ביתר עילית ארזו תושבים רבים ויצאו מהעיר בשיירת מכוניות. יהודה אמר ל-ynet: "אני בורח כל עוד אפשר. אין מה לעשות. מקווים לחזור עוד שבוע." עשרות רכבים נצפו יוצאים מהעיר רגע לפני תחילת הסגר.
בקבוצות הוואטסאפ השונות התלוננו תושבים על הסגר שנכפה עליהם. "למדתי את הנתונים", כותב אחד התושבים. "בגבעתיים יש עלייה של 20 אחוזים. 48 משפחות לא מצדיקות סגר על 10,000 משפחות, על 62 אלף תושבים".
אחר ענה לו: "הבעיה שאנחנו לא בשמאל".
13:15 - פרץ מציע תוכנית להחזרת 138 אלף עובדים בעלות של 5.6 מיליארד שקל
שר הכלכלה עמיר פרץ מציע תוכנית לשיקום התעסוקה בהיקף של 5.6 מיליארד שקל, כדי לייצר תוספת של 138 אלף משרות במשק. לפי הערכת ה-OECD ישראל צפויה להגיע ל-9% אבטלה גם ב-2021, כלומר כ-400 אלף מובטלים.
מרכיבי מרכזי בתוכנית הוא תקציב של 1.5 מיליארד של להשבת 60 אלף עובדים לענפים בעלי פריון גבוה. היקף הסיוע עומד על 25 אלף שקל לעובד והא יינתן בחצי השנה הראשונה להחזרתו לעבודה. מסלולים נוספים יופעלו לקליטת עובדים חרדים וערבים, לקליטת מתמחים שזו העבודה הראשונה שלהם. במסלולים אלה צפויה קליטה של 8,400 עובדים. במקבל תוגבר התמיכה של הרשות להשקעות בחברות באמצעות מענקי הון במטרה בהיקף של 2.5 מיליארד, במטרה לייצר 6,100 משרות חדשות.
מוצע להעלות את היקף ההלוואות לעסקים קטנים ובינוניים מ-2 ל-4 מיליארד שקל במטרה ליצר 20 אלף משרות. תקציב של 8 מיליון יופנה למיקרו הלוואות לנשים ערביות. כן מבקשת הרשות לפעול לאכיפת חובת רכש הגומלין במכרזים ממשלתיים. בשנים 2020-2021 צפויים מכרזים בחו"ל בהיקף של 45 מיליארד שקל המשרד טוען שהוא שאכיפת רכש הגומלין יכולה לייצר יותר מ-15 אלף משרות.
שר הביטחון בני גנץ ושר העבודה והרווחה איציק שמולי פרסמו הבוקר את המתווה שלהם לתוכנית כלכלית שכולל: הארכה עד סוף השנה של דמי האבטלה, המענקים לבני 67 והמשך כפל קצבאות בעלות של כ-8 מיליארד שקל; הקפאת תשלומי משכנתאות; הרחבת מערך הכשרות מקצועיות - 600 מיליון שקל; הרחבת הפיצויים לעסקים (עלות לא נקבעה); מתן דמי אבטלה לעצמאים (450 מיליון) ומתן פטור משתלום ארנונה לעסקים בעלות של 2.8 מיליארד שקל.
(שחר אילן)
11:45 - לידיעת הנופשים: אושר תו סגול ייחודי למלונות שיאפשר את המשך הפעלתם
המלונות בישראל ימשיכו לפעול לאחר שאושר תו סגול ייחודי למלונות בישראל, שיאפשר את המשך הפעלתם. האישור ניתן לאחר שיתוף פעולה בין צוותי משרד התיירות, התאחדות המלונות ומשרד הבריאות.
התו קובע שורה של הגבלות נוספות מעבר לאלו הקבועות בתו הסגול הרגיל, אשר מטרתן העיקרית היא שמירה על המשך פעילות הענף, לצד שמירה על בריאותם של האורחים ועובדי בתי המלון כאחד.
11:45 - נשיא בורסת היהלומים ביקש סיוע מנתניהו: "הענף בקריסה, הנזק מוערך ביותר משני מיליארד שקל"
"ענף היהלומים בקריסה, הירידה בייצוא בין החודשים מרץ למאי נאמדת בלמעלה מ-%80 בעוד המסחר הפנימי ירד ב-%90 ונמחק הלכה למעשה" כך אמר יורם דבש נשיא בורסת היהלומים לכלכליסט. "אנו מעריכים את הנזק המצטבר לתעשיית היהלומים בלמעלה משני מיליארד שקל".
אתמול פנה דבש פעם נוספת במכתב לרה"מ ביבי נתניהו, בבקשה דחופה לסייע בהקדם לענף היהלומים שעומד בפני קריסה על רקע משבר הקורונה. המצוקה העיקרית של ענף היהלומים הוא אשראי זמין, על רקע מחנק האשראי לעסקים. אחת מבעיות היהלומנים הישראלים שרשתות תכשיטים גדולות בעולם שרכשו מהם יהלומים, לא משלמות בטענה כי עסקי מכירת תכשיטי היהלומים נפגעו מהקורונה.
11:25 - בני גנץ נכנס לבידוד בשל חשד שנחשף לחולה קורונה
שר הביטחון וראש הממשלה החליפי, בני גנץ, נכנס לבידוד בשל חשד שנחשף שלשום לחולה קורונה מאומת. כך נמסר ממשרד הביטחון.
גנץ אמר כי הוא מרגיש טוב וימשיך בעבודתו: "נתחיל מהשורה התחתונה - אני מרגיש מעולה, ומתכוון להמשיך ולעבוד כמו תמיד, רק מרחוק. קיים חשד שבראשון בערב נחשפתי לחולה קורונה. לאחר התייעצות עם גורמים רפואיים, אכנס לבידוד, אבצע בדיקת קורונה וחקירה אפידימיולגית ואפעל בדיוק לפי ההנחיות. אין מקום ללקיחת סיכונים".
11:15 - משרד הבריאות: מניין חולי הקורונה בישראל עלה ל-14,104
משרד הבריאות עדכן כי מניין חולי הקורונה בישראל עלה ל-14,104 בני אדם. מניין החולים המונשמים עומד כעת על 36.
11:00 - שירות התעסוקה: מספר דורשי העבודה שוב גבוה מאלה שחזרו לעבודה
מאתמול ב-7:00 ועד היום ב-7:00 התקבלו בשירות התעסוקה 1,448 דיווחים על חזרה לעבודה. במקביל, נרשמו 1,592 דורשי עבודה חדשים. מאז החלו ההקלות בסגר לשחרור המשק, ב-19 באפריל התקבלו בשירות התעסוקה 392,806 דיווחים על חזרה לעבודה, ומנגד, נרשמו 140,626 דורשי עבודה חדשים. כיום רשומים בשירות התעסוקה 848,258 דורשי עבודה, מהם 578,880 בחל"ת. שיעור האבטלה עומד על 20.9%.
10:30 - האוטובוסים יפעלו ב-50% תפוסה, עד 22:00
נמשך זיגזג הקורונה: 48 שעות אחרי שהממשלה החליטה להגביל את מספר הנוסעים באוטובוסים ל-20 איש ולאסור על הפעלת מזגנים בנסיעה, גם ההחלטה הזאת לא תתבצע. הבוקר סיכמה שרת התחבורה מירי רגב עם משרד הבריאות והמל״ל את סל הכללים המלא של הפעלת מערך האוטובוסים במודל של 50%.
על פי הסיכום החדש, ההגבלות על מספר הנוסעים ירוככו: במקום 20 איש, יתאפשר להסיע באוטובוס עירוני עד 32 איש, באוטובוס מפרקי 50 איש ובאוטובוס בין עירוני 30 איש. מדובר בכמחצית ממספר המושבים באוטובוסים שאפשר יהיה לאייש, ללא נוסעים בעמידה. ההחלטה נכנסה לתוקף באופן מיידי, כבר מהבוקר.
במקביל, קווי התחבורה הציבורית יסיימו פעילותם במהלך ימי השבוע בשעה עשר בלילה. הקווים יפעלו עד כניסת השבת בימי שישי ויחזרו לפעילות במוצ״ש.
אתמול כבר נודע כי באוטובוסים יישארו עם מזגנים פועלים וחלונות פתוחים היכן שניתן, החלטה שהתקבלה לאחר התנגדות גורפת של גורמי מקצוע וארגוני צרכנים בתחום התחבורה, לאור העובדה שבאוטובוסים כיום אפשר לפתוח רק חלק קטן מהחלון, ובחלקם, כמו במטרונית בחיפה, לא ניתן לפותחם כלל.
10:00 - שיא נדבקים חדש: יותר מ-1,300 אובחנו ביממה
שיא חדש במספר הנדבקים היומי: על פי הדו"ח היומי של מרכז המידע והידע הלאומי למערכה בקורונה, דו"ח שמבוסס על נתוני משרד הבריאות, ביממה האחרונה אובחנו 1,319 נדבקים בקורונה. מדובר במספר המאובחנים הגדול ביותר בארץ ביממה מפרוץ המגפה, כשהשיא הקודם, לפני שישה ימים היה 1,140. זו גם הפעם השלישית בשבוע האחרון שמספר המאובחנים היומי גדול מאלף.
לפי דו"ח אמ"ן, אתמול (יום ג') בוצעו 25,570 בדיקות קורונה וגם בשיעור החיוביים נרשם שיא שלילי - 5.2% מכלל הבדיקות היו חיוביות. מספר הנפטרים מסיבוכי הנגיף עלה ל-343, לאחר שביומיים האחרונים נפטרו 12 בני אדם. 83 מחולי הקורונה במצב קשה, ירידה קלה לעומת הימים האחרונים.
מוקד הסיכון הגדול ביותר נותר ביתר עילית, עליה הוחלט אמש להטיל סגר, שייכנס לתוקף החל מ-13:00 בצהריים. בעיר החרדית אובחנו בשבעת הימים האחרונים 179 חולי קורונה חדשים.
16% מהבדיקות שנערכו לתושבי העיר באותם ימים היו חיוביות, מספר גבוה בהרבה מהנתון הארצי. בסך הכול יש בעיר 275 חולים פעילים. מאז הגיעה הקורונה לארץ נדבקו בנגיף בביתר עילית יותר מ-580 תושבים. יותר מ-300 החלימו.
רשימת מוקדי הסיכון הבאים, לפי הסדר: קריית מלאכי, בני ברק, מודיעין עילית, רעננה, כסייפה, כפר קרע, ירושלים, בית שמש ותל אביב.
בירושלים 1,871 חולים פעילים, בתל אביב 1,217, בבני ברק 1,037, באשדוד 777, בפתח תקווה 357, בביתר עילית 275, בבית שמש 246, בערערה שבנגב 197, ברמלה 194 ובלוד יש הבוקר 192 חולים פעילים. על פי הדו"ח, בסך הכול אובחנו בישראל עד 32,560 נדבקים בקורונה.