$
משבר האקלים
גג עמוד משבר האקלים

היקף הפסולת האלקטרונית הגיע ב-2019 לשיא של כל הזמנים: 53.6 מיליון טון

מדובר בעלייה של 21% בתקופה של חמש שנים, כך לפי דו"ח של ארגון Global E-waste Statistics Partnership. פסולת אלקטרונית נחשבת לאחד מסוגי הפסולת המסוכנים ביותר שיש, גם בשל הנזקים הישירים לסביבה ולבריאות - וגם בשל הנזקים העקיפים, בדמות הצורך להוסיף ולחצוב מתכות שונות עבור ייצור מכשירים חדשים

עומר כביר 12:0707.07.20

היקף הפסולת האלקטרונית שמייצר המין האנושי הגיע ב-2019 לשיא כל הזמנים: 53.6 מיליון טון, עלייה של 21% בתקופה של חמש שנים – כך לפי דו"ח של ארגון Global E-waste Statistics Partnership, שבין מייסדיו נמנים איגוד הטלקום העולמי וזרוע המחקר של האו"ם, אוניברסיטת האו"ם.

 

 צילום: אי פי איי

 

פסולת אלקטרונית, קרי מחשבים, סמארטפונים, טאבלטים ומכשירים חשמליים אחרים, נחשבת לאחד מסוגי הפסולת המסוכנים ביותר שיש, כיוון שהיא כוללת שילוב של שלל רכיבים וחומרים מזיקים – פלסטיק, סוללות, מתכות כבדות ועוד – שהשלכתם גורמת לא רק נזק ישיר לסביבה ולבריאות של האוכלוסייה, אלא גם נזק עקיף בדמות הצורך להוסיף ולחצוב מתכות שונות לייצור ושימוש במכשירים חדשים, הליך בעל השלכות סביבתיות וחברתיות משמעותיות.

 

לפי הדו"ח, מרבית הפסולת האלקטרונית מגיעה מאסיה (24.9 מיליארד טון), ואחריה אמריקה (13.1 מיליארד), אירופה (12 מיליארד), אפריקה (2.9 מיליארד) ואוקיאניה (700 מיליון טון).

 

עוד עולה מהדו"ח, כי רק 17.4% מכלל הפסולת האלקטרונית נאספה למחזור. "המשמעות היא שברזל, נחושת, זהב וחומרים יקרים אחרים שניתנים לאוסיף ולשימור מחדש, בסכום מוערך של 57 מיליארד דולר – גדול יותר מהתמ"ג של מרבית המדינות – נזרקו או נשרפו במקום להאסף לטיפול ושימוש נוסף", נכתב בדו"ח. "אם חומרים בעלי ערך בתוך פסולת אלקטרונית ייאספו וימוחזרו, הדבר יכול לקדם כלכלה מעגלית".

 

מאז 2014, מספר המדינות שאמצו מדיניות, חקיקה או רגולציה לטיפול בפסולת אלקטרונית אמנם עלה מ-61 ל-78, אולם במקומות רבים השינויים הרגולטוריים אטיים, האכיפה נמוכה ומאמצי איסוף וניהול הפסולת חלשים. לאור זאת, מעריכים בארגון שב-2030 לבדה יושלכו 74 מיליון טון פסולת אלקטרונית, פי 2 יותר לעומת 2014, השנה הראשונה שבה פורסם דו"ח בנושא.

 

"פסולת אלקטורנית היא סיכון בריאותי וסביבתי אם היא לא מטופלת כשורה, מכיוון שהיא מכילה תוספים רעילים או מסוכנים כמו כספית", מזהירים מחברי הדו"ח. "יש כנראה 50 טון כספית בפסולת אלקטרונית לא מתועדת, שמסכנים את בריאות עובדים והסביבה".

x