משבר הקורונה
יותר חולים קשה בקורונה, יותר מאושפזים: המספרים והמגמה
לא רק נדבקים בלי תסמינים: בימים האחרונים חל זינוק במספר חולי הקורונה שמצבם קשה. שיעור הבדיקות החיוביות: פי 9 ביחס ללפני חודש וחצי. מחקר של האוניברסיטה העברית: "בלי צמצום מיידי של ההדבקה, ייתכן שיהיה חובה להטיל סגר כולל על מנת למנוע ממערכת הבריאות לקרוס"
נגיף הקורונה - תמונת מצב בארץ ובעולם
במשך חמישה שבועות מספר המאובחנים היומי בקורונה הולך ועולה. שלשום נשבר שיא הנדבקים ביום, אתמול (יום ו') נחצה בישראל לראשונה רף 10,000 החולים הפעילים. אבל לצד זאת, נשמעות לא פעם טענות: מרבית החולים למעשה אינם חולים, מספר הבדיקות הוא שמביא לעלייה בנדבקים, ומספר המונשמים נותר יציב.
- דיווח בארה"ב: "שיא נדבקים נוסף ביממה - אובחנו יותר מ-57 אלף"
- הנפקות בעידן הקורונה: זינוק בסין, ירידות בשאר העולם
- פיץ' הורידה דירוג למספר שיא של 33 מדינות בחצי שנה, והיד עוד נטויה
אז נכון. החלק הארי של הנדבקים בשבועות האחרונים, בייחוד לאחר ההרחבה הדרמטית של מספר הבדיקות, אינו סובל מתסמינים. ואכן, מספר המונשמים כמעט ולא עלה בחודש האחרון, וכעת עומד על 27. אבל נתונים אחרים, שלרוב לא נמצאים בכותרות, מראים את הכיוון המדאיג, מדאיג מאוד, שאליו מתקדמת המגפה בישראל. הנה כמה מהם.
על פי נתוני משרד הבריאות שפורסמו אתמול אחר הצהריים, לפני כניסת השבת, בישראל 77 חולי קורונה שמצבם מוגדר קשה. מדובר בעלייה חדה, לאחר שרק לפני שבועיים נמנו פחות מ-40 חולים שמצבם קשה. מרביתה של העלייה אירעה בימים האחרונים: ב-1 ביולי עוד נמנו 56 חולים קשה "בלבד".
גם דו"ח מרכז המידע והידע הלאומי למערכה בקורונה, שפורסם אתמול בבוקר, מראה בבירור את עלייה זו. לפי דו"ח אמ"ן, בשלושת הימים האחרונים נוספו 30 חולים קשה (מתוכם 11 ב-2 ביולי ו-12 ב-30 ביוני), ואילו באף אחד מהימים שלפני כן מספרם של החולים הקשה החדשים לא היה יותר מ-7.
ואין מדובר רק בעלייה בחולים קשה. גם בחולי הקורונה שמצבם בינוני, ומאושפזים אף הם בבתי החולים, חלה עלייה ניכרת - מ-48 לפני שבוע ל-69 אתמול. כך גם במספר המאושפזים הכולל: מ-189 לפני שבוע ל-279 אתמול.
מדד אחר שמראה את העלייה הגדולה בתחלואה, ללא קשר למספר הבדיקות הגדל, הוא שיעור הבדיקות החיוביות מבין כלל בדיקות הקורונה. שלשום, למשל, נרשם שיא של 24,732 בדיקות ביום, אבל מתוכן 1,130 היו חיוביות - שיעור גבוה מאוד של 4.5%.
גם אתמול (556 נדבקים עד אחר הצהריים מתוך 12,283 בדיקות, 4.6%) וגם שלשום שיעור החיוביים היה דומה, וגבוה בהרבה מבימים שלפני כן השבוע - בין 3.6% ל-3.8%. כשהולכים אחורה יותר, לשבוע שעבר, שיעור החיוביים נע בין 2.4% ל-2.7%.
עוד יותר אחורה? לפני שבועיים שיעור הבדיקות החיוביות היה בין 1.4% ל-1.8%. ואם מביטים על הנתונים של שלהי חודש מאי, אז עוד ההערכה הייתה שהקורונה בדרך להסתלק מישראל, רואים שלמרות העובדה שרק בעלי תסמינים נבדקו באותה עת - שיעור החיוביים היה נמוך מאחוז אחד והגיע לעתים ל-0.5%.
במחקר של האוניברסיטה העברית שפורסם אתמול נכתב כי "קצב העלייה במאושפזים נתמכים נשימתית 'מיישר קו' עם קצב העלייה של נדבקים חדשים". לפי מסקנות החוקרים, "עלייה זו צפויה להוביל ליותר מ-100 נפטרים בשבועות הקרובים. בקצב ההכפלה הנוכחי, בעוד כשבועיים נהיה בהידרדרות שעלולה להוביל לכשל ביכולת העמידה של מערכת הבריאות ותחייב סגר חמור".
"קיים חלון הזדמנויות קצר של מספר ימים, שיאפשר מניעה להגעה של מאות חולים נתמכים נשימתית", הוסיפו. "הגעה לכ-400 חולים נתמכים בקצב הכפלה של עשרה ימים תחייב סגר מנע על מנת למנוע הגעה לקריסה של מערכת הבריאות. קיימת דחיפות לצמצום מיידי של ההדבקה, אחרת לא ניתן יהיה למנוע צורך בסגר כולל".