נתניהו: חייבים לחזור להגבלות, אציג תכנית סיוע כלכלית לחצי שנה
ראש הממשלה בהצהרה מיוחדת ברקע החלטת הממשלה על ההגבלות: "אסור לעצום עיניים, מספר הנדבקים עלה לכ-1,000 ביום". בתשובה לשאלה מדוע לא הוסמכו פקחים אמר: "הגורמים המשפטיים מחייבים חקיקה". אדלשטיין: "אירועים הפכו למוקדי הדבקה, אין מנוס אלא לצמצם משתתפים". לא צפוי שינוי בתחבורה ובמקומות העבודה
הממשלה אישרה הערב (חמישי) הגבלות חדשות על התקהלויות בשל הזינוק בתחלואה. השרים הצביעו בעד צמצום המתפללים והמשתתפים בהתקהלויות ל-20 בני אדם, ול-50 בני אדם באולמות אירועים, ברים ומועדונים.
- עימות בקבינט הקורונה: גנץ דרש להעביר אחריות לפיקוד העורף, נתניהו איים בבחירות
- 25% מהעסקים הקטנים נפגעו בקורונה בשיעור של 80% לפחות מהמחזור
- שירות התעסוקה: 850 אלף דורשי עבודה רשומים; מהם - 585 אלף בחל"ת
בשל המחלוקת שהתפתחה בין שרי הליכוד לכחול לבן - שאף גררה איום בבחירות מצד נתניהו - ההחלטה על המסעדות נדחתה ליום ראשון.
"הנתונים לא משאירים ברירה, חייבים לחזור להגבלות"
בתחילת השבוע היינו עם נתון של 450 נדבקים ביום, והיום אנחנו עומדים על כמעט 1,000 נדבקים", הזהיר נתניהו. "בשיא הקודם, ב-31 במרץ היו 738 נדבקים ביום. הגענו עד 700 ומשהו, ועכשיו אנחנו ב-1,000. מיום ראשון ועד היום עברו רק כמה ימים, ומספר החולים הכללי עלה ביותר מ-100%. מספר החולים הקשים עלה ב-50%".
ראש הממשלה הוסיף כי "מישהו אמר שאין חולים קשים. בהתחלה זה היה ככה, אבל הם מדביקים את הקצב עם הנדבקים. הנתונים הם חדים, ברורים ולא משאירים לי ברירה. חייבים לחזור למדיניות ההגבלות כדי לשטח את העקומה. גם מדינות גדולות מאיתנו מאמצות הגבלות וסוגרות. אנחנו משתדלים לא לעשות את זה, אבל הכי קל להשאיר את המצב כמו שהוא. אם ננהג כך - נגיע מהר לאיבוד שליטה. בקצב גידול אקספוננציאלי מחר יהיו אלפים ועשרות אלפים של נדבקים. אסור להגיע לשם. אני לא רוצה להגיע לסגר ההרמטי שהיינו בו".
נתניהו אמר כי "אנחנו חייבים לשנות כיוון - ועכשיו. הנגיף לא מתחשב בנו. כשיש לו הזדמנות הוא תוקף, ולכן אנחנו צריכים לנהוג כמו מפקד בשדה קרב. כשהאויב משפר עמדות - אסור להישאר עם התוכנית הישנה. צריך להתאם את התוכנית לאויב. כיוון שלהבנתנו פוטנציאל ההדבקות הגדול ביותר נובע מהתקהלויות חברתיות במקומות סגורים, החלטנו הערב על מגבלות התכנסות ואירועים במרחבים הסגורים".
ראש הממשלה האשים את הגורמים המשפטיים בממשלה בעיכוב ההחלטות. "מה שיכולנו לעשות בממשלת מעבר דרך תקנות לשעת חירום, פתאום אחרי שהרכבנו ממשלה יש חוקים. יש הנחיות מהיועמ"ש: 'תעשה ככה ותעשה ככה'. יש מכשולים ומתגברים עליהם. אני מתכוון להעביר בשבוע הבא חוק קורונה שנותן לנו את היכולת להתגבר על כל המכשולים שתיארתי עכשיו".
נתניהו הבהיר כי נכון לעכשיו אין שינויים במקומות העבודה, הקניונים, המלונות והתחבורה. "אנחנו יודעים שכשאנשים מתקבצים בבתים, רוקדים ושרים, הם מדביקים אחד את השני. הצעירים מדביקים את המבוגרים, והמבוגרים את הקשישים. אנחנו צריכים אחריות אישית וערבות הדדית. אנחנו באתגר מתמשך אבל העם שלנו והמדינה שלנו הוכיחו כל כךהרבה פעמים בעבר שהם נכונים לכל אתגר. זהו קרב קשה שייקח עוד זמן, אבל אני מכיר את הכוחות האדירים שטמונים בנו".
"אציג תכנית סיוע כלכלית לחצי שנה"
"משבר הקורונה ממשיך להכות בעולם", אמר נתניהו בפתח דבריו. "בכל יום יש כמעט 200 אלף נדבקים חדשים מסביב לגלובס. אצלנו היו שהקלו בכך ראש, הם אמרו שהנגיף ייעלם מעצמו. ובכן, הוא לא נעלם. אמרו שיבוא הקיץ והחום יחסל את הנגיף, אבל גם ההנחה הזאת התבררה כחסרת בסיס במציאות.
"הקיץ פה, הנגיף פה, ולצערי הוא פה בגדול", הוסיף ראש הממשלה. "בשבועות האחרונות נקטנו צעדים שונים לפתיחת הכלכלה, ואני מייחס חשיבות עצומה לחידוש הפעילות הכלכלית במשק. עם זאת, הדגשתי פעם אחר פעם שפתיחת הכלכלה תלויה בהקפדה על הבריאות: שמירת מרחק, מסכה והיגיינה. המשלתי את שגרת הקורונה לנגינה באקורדיון: בהתאם להערכת המצב אתה פותח את המגבלות, ובהתאם להתפתחויות מהדק מעת לעת".
ראש הממשלה טען כי "אנחנו מחפשים כל הזמן את נקודת האיזון. מצד אחד להשיג כמה שפחות הדבקה, ומצד שני כמה שיותר למנוע פגיעה כלכלית. אני יודע שרבים נפגעו שרבים משוועים לעזרה ואני פועל כל הזמן וביתר שאת. הארכנו את בקשת הזכאות לקבלת דמי האבטלה והוספנו 2 מיליארד שקל לעסקים קטנים". נתניהו אמר שהוא מתכנן תכנית סיוע בשם "ערכת קורונה כלכלית", שתספק לדבריו רשת ביטחון והרבה יותר ודאות. "זו המילה הקריטית", אמר רה"מ. "הרבה יותר ודאות בתעסוקה ובהכנסה".
אלדשטיין: "ערים שלמות עם תחלואה בגלל אירוע אחד"
בהמשך מסר גם שר הבריאות יולי אדלשטיין הצהרה משלו. "חיינו באיזושהי אשליה שהאוכלוסייה שנדבקת היא אוכלוסייה צעירה, ושאין שום צורך לדאוג. בימים האחרונים אנחנו לומדים שבמאבק בנגיף הקורונה אין ניסים. יש עלייה מאוד מדאיגה גם בחולים החדשים במהלך כל חודש יוני. ביום וחצי של חודש יולי קיבלנו כבר 10 חולים קשים.
"הנגיף מתפשט ולצערי הרב אנחנו רואים שגם האוכלוסייה המבוגרת וגם בעלי מחלות רקע נפגעים, נדבקים. זוהי שעת חירום. מלחמת שלום האזרח", אמר השר. "עם ישראל פחות מנוסה במלחמה מהסוג הזה. יש דברים שאנחנו במערכת הבריאות חייבים לעשות, כמו לקטוע שרשראות הדבקה. אנחנו כבר שלושה ימים רצוף מבצעים יותר מ-20 אלף בדיקות ביום, וזה רק חלק מהעניין.
"אנחנו עובדים על קיצור הזמן לפענוח הבדיקה, ואני חייב לומר שיש בזה הישגים לא רעים", הוסיף השר. "גם מצב של 26 שעות בין דגימה לתשובה זה לא מספיק. אנחנו לא במצב אידיאלי. הוספנו אחיות כדי לתגבר את המערך הזה, גייסנו 280 סטודנטים לרפואה וסיעוד. הם עובדים לילות כימים אבל אין מומחה שחושב ששיפור המערך הזה, גם אם נביא עוד 10,000 סטודנטים ומאות אחיות, ייתן מענה לגל התחלואה שאנחנו עדים לו".
אלדשטיין אמר כי הוא מצטער עבור כל הצעירים שצפויים להתחתן, אך "השמחות בגני האירועים", כלשונו, הפכו למקור הדבקה. "יש לנו ערים שלמות עם תחלואה גבוהה בעקבות אירוע משמח אחד. אין מנוס, ליבי כואב, אבל אנחנו נאלצים לצמצם את הנוכחות באולמות ובגני האירועים למקסימום 50 איש. כך גם במועדונים ובברים. אנחנו לא נוגעים כרגע במקומות העבודה, אבל המשך המדיניות תלוי בכל אחד ואחת מאיתנו.