$
חדשות נדל

המלצה לאשר את תוכנית המתאר לחופי הכנרת; בוטלו 2 כפרי נופש

על פי התוכנית, כ-90% מחופי הכינרת ישמשו כחופי רחצה ופנאי; על העיר טבריה כמעט ולא יחולו מגבלות תכנוניות והיא תוכל להוביל את התיירות בתחומה; כ-5% משטחי הקיבוצים יוקצו לתיירות כפרית

דותן לוי 13:4430.06.20

הוועדה לנושאים תכנוניים עקרוניים (הולנת"ע), החליטה היום (ג') להמליץ למועצה הארצית לתכנון ובנייה לאשר את התוכנית שתסדיר את המצב התכנוני בחופי הכינרת, במסגרתה כ-90% מהשטחים יוגדרו כשמורים או כחופים לרחצה ופנאי. כמו כן, יבוטלו הקמתם של שני כפרי נופש, ליד חוף כורסי וליד חוף אמנון, זאת למרות שיש להם תוכניות מאושרות.

העיר טבריה והכנרת העיר טבריה והכנרת צילום: שאטרסטוק

 

 

מדובר בתוכנית חדשה שמעדכנת את תוכנית המתאר הארצית למרחב הכנרת וחופיה שאושרה בשנת 1981. התוכנית הנוכחית מחלקת את חופי הכנרת לארבעה סוגי חופים וקובעת כי לגביהם ייאכף איסור בנייה ברצועה של 50 מטר מקו החוף שמוגדר כשהכנרת קרובה למצבה המלא (288-).

 

כך, כ-31 ק"מ מרצועת החוף, המהווים 46% מכלל רצועת החוף יוגדרו כחופים טבעיים או שמורים, אזור בעל רגישות סביבתית גבוהה שמיועד לטיפוח ושיקום; כ-27 ק"מ המהווים 40% מכלל רצועת החוף יוגדרו כקו חוף פנאי ונופש אשר ישמש לפיתוח חופי רחצה, לפעילות פנאי ולקמפינג; כ-5 ק"מ מרצועת החוף, המהווים 8% מכלל הרצועה הם אזורים הנושקים ליישובים הקיימים לאורך הכנרת, בעיקר קיבוצים, והם יוגדרו כקו חוף בחזית ים כפרית; וכ-4 ק"מ בסמוך לעיר טבריה יוגדרו כחזית ים עירוני., מדובר בכ-6% מכלל רצועת החוף שבהן כמעט ולא יוטלו מגבלות, ותכנון ופיתוח המתחמים ייעשה על ידי הרשות המקומית.

 

בשנים האחרונות, במקביל לקידום תוכנית המתאר, עברה חלק מהסמכות הנוגעת לכנרת לאיגוד ערים כנרת, גוף שכולל את נציגי הרשויות המקומיות הסובבות את הכנרת וכן את נציגי משרדי הממשלה הרלוונטיים. איגוד כנרת כיסה עד כה כ-28 ק"מ, מחציתם בחופי רחצה ומחציתם בשביל סובב כנרת. במקביל לתוכנית המתאר מקודמת גם תוכנית שביל סובב כנרת, שמטרתה לאפשר שביל רציף עבור הולכי רגל ורוכבי אופניים וכן להנגיש את חופי הכינרת לכלל הציבור.

 

ההחלטה לגבש תוכנית לחופי הכנרת התקבלה במועצה הארצית לתכנון ובנייה בשנת 2009, אז סוכם כי יש לקדם את התוכנית בשני ערוצים, האחד - הכנת תוכנית מיידית לחופי הכנרת שתיושם על ידי איגוד ערים כנרת, והשני - במסגרת תמ"א 13. לגבי הערוץ הראשון, עד כה הוסדרו 14 חופים בכנרת, והמשך הפעילות ממומנת על ידי האוצר. לעומתה תוכנית המתאר עוסקת בנושאים נוספים, חלקם ברמה מחייבת וחלקם ברמה מנחה. אחד הנושאים שהתוכנית התערבה בהם באופן משמעותי הוא השיט, ובמסגרת נקבע היכן יהיו מתקני שיט ודיג, היכן לקדם חינוך ימי, וכו'. נושא נוסף שעשו בו סדר היא ברצועת החוף המוגדרת כ"רצועת תנודות המפלס" הכוונה היא לסימון הרצועה שנסוגה מידי שנה לאחר הקיץ ולעתים במשך מספר שנות בצורת, ולהנחות לגבי השימושים המותרים בה. מדובר ברצועה שנחשבת לרגישה במיוחד מבחינה סביבתית כך שהשימושים בה יהיו מוגבלים לרוב להקמת סככות צל.

 

עוד עולה מהתוכנית כי היא תציע להסדיר אתרי קמפינג ותגדיל את רצועת החוף בכמה אזורים. אחת ההחלטות בהקשר זה היא להסטת כביש סובב כנרת מזרחה בקטע שבין קיבוץ עין גב לקיבוץ האון.

 

לדברי אילן אייזן עורך התוכנית, בכנרת לא יהיו חופים סגורים: "התוכנית מקצה את רצועת החוף לרווחת הציבור וההתמודדות בנושא הזה תהיה מול שביל סובב כנרת. האחריות על ההתנהלות בגישה לחופים תהיה בתוכנית השביל שבה אנחנו מצד אחד מאפשרים חופש תכנוני אבל מציעים אלמנטים שקשורים לתיירות היקפית בכנרת, כולל דרכים נופיות במרחב. בנוסף, אחד הנושאים המרכזיים הוא קביעת אתרי מורשת, יש אזורים מסוימים שהם הליבה של הערכים שהכנרת מייצגת והם סומנו כמתחמים שיוסדרו".

 

לגבי ביטול כפרי הנופש אמר אייזן, כי בוטלו שני כפרי הנופש מצפון לחוף אמנון ובסמוך לחוף הדימונד, אך יתר התוכניות הקיימות סביב הכנרת נותרו בעינן בגרסתם הקודמת. תוכניות חדשות ידרשו לעמוד בסטנדרטים של תוכנית המתאר החדשה.

 

מנכ"לית מינהל התכנון, דלית זילבר אמרה כי "הכנרת היא אחד הנכסים החשובים ביותר למדינת ישראל. העיקרון המנחה בתוכנית - שמירת הכינרת כמשאב ייחודי, בעל חשיבות נופית אקולוגית, תיירותית וכמקור מים. כמו כן, התוכנית עושה את האיזון הראוי בין צרכי הפיתוח ובין שמירה על ערכי הטבע במרחב הכינרת".

x