מאבק עובדי חדשות 13 הגיע לסיומו: 42 יפוטרו, חסינות של שנה וחצי מצמצומים
ההנהלה, שכיוונה לפיטורים של כ-110 עובדים, תציע קודם תכנית פרישה מרצון; רצועות האקטואליה יישארו בהפקת החברה. החסינות תותנה בביצועי רשת ב-2021
המאבק בין ועד עובדי חדשות 13 להנהלה הגיע לסיומו: הצדדים הודיעו אתמול (ב') לקראת חצות על מתווה פשרה, במסגרתו הפיטורים שתוכננו לכלול במקור כ-110 עובדים מכל מחלקות החברה, יצומצמו ל-42 שכירים.
- ביה"ד לעבודה הקפיא את הוצאתם לחל"ת של 21 עובדי חדשות 13
- ועד חדשות 13 מחריף המאבק בהנהלה: "בשעה 12:30 נפסיק העבודה למשך שעה"
- רשת 13 מוציאה לחל"ת ארבע תוכניות: "צפויים מהלכים נוספים"
המתווה סוכם בין המנכ"ל, ישראל טוויטו, לבין הוועד המיוצג על ידי ארגון העיתונאים. המפוטרים מהווים כ-13% מכח האדם הנוכחי של החברה, שעומד על כ-330 עובדים. על פי הודעת הוועד, "העובדים שיעזבו עם ותק של מעל שנתיים בחברת החדשות יזכו בפיצויים מוגדלים, מעל למתחייב בחוק, ואילו עובדים השוהים בחל״ת שיזמה החברה במשבר הקורונה, יזכו בפיצויים מיוחדים - אף מעבר לתנאים המשופרים שיוצעו לכלל המפוטרים".
כמו כן, כדי לצמצם ככל הניתן את רשימת המפוטרים, תוצע לכלל עובדי החברה תכנית פרישה מרצון עד יום חמישי הקרוב, שגם היא תכלול פיצויים מוגדלים. הצמצום ברשימת המפוטרים, הושג בין היתר בזכות הסכמה לשמר ואף להגדיל את היקף השידורים של חברת החדשות בערוץ 13. בניגוד לכוונה המקורית, שלוש הרצועות הקיימות של החברה - ״היום שהיה״, ״חדשות ארבע״ ו״המטה המרכזי״ - יישארו בהפקה פנימית, כשאליהן תצטרף המהדורה המוקדמת ב-17:00, שחוזרת לביתה הטבעי ב״חדשות 13״. בכך, הובטח כי החברה תישאר מפיקה מרכזית בלוח שידוריו של הערוץ הממוזג ולא תידחק לשוליו כפי שצפוי היה לקרות כתוצאה מהקיצוץ.
בנוסף, במטרה להבטיח אופק לעובדים לאחר הטלטלה הנוכחית, סוכם עם החברה על תקופת חסינות של 18 חודשים מפני פיטורי צמצום נוספים, אך זאת בתנאי שבמחצית הראשונה של 2021, סך ההכנסות של ״רשת״ לא יקטן ביותר מ-10% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, אחרת החסינות תסתיים כעבור שנה. עוד סוכם על השהיית ההפרשה לקרנות ההשתלמות של עובדים בעלי קרן, למשך 5 חודשים, מאוקטובר 2020 ועד לפברואר 2021.
המאבק בין הצדדים החל בתחילת אפריל, בשיאו של משבר הקורונה, אז הודיעה רשת, בניהולו של אבי בן טל, שהיא נאלצת לבצע שורת צעדי התייעלות במטרה להתאים את המצב הפיננסי של החברה לתנאי השוק ולהאטה בפרסום, ביניהם בחברת החדשות. המאבק ידע עתירות לבית הדין לעבודה, חילופי האשמות קשים בין הצדדים ואף שביתות פתע שפגעו בשידור הרציף. ההסכם הקיבוצי האחרון בין הצדדים, ואיתו חסינות מפיטורים, היו אמורים להסתיים ב-5 ביולי. כמו כן, לפני כשבועיים חתמו ועד עובדי רשת וההסתדרות על הסכם קיבוצי מול ההנהלה, במסגרתו 53 מתוך 260 עובדי רשת יפוטרו מכלל המחלקות.
טוויטו: "התקופה הקרובה תהיה מדד לחוזקו של הארגון"
מנכ"ל חברת החדשות, ישראל טוויטו, מסר לעובדים: "חודשים לא קלים עברו על כולנו בחברת החדשות. חודשים של עבודה מאומצת וקשה לצד ניהול תהליך מורכב של קיצוץ בחברה. הסיכום שהגענו אליו הערב הוא הסכם לא קל עבור כולנו. החברה תיפרד מעובדים אשר היו ותמיד יהיו חלק מהותי בבנייתה, בביסוסה ובחוזק העיתונאי שלה. התקופה הקרובה תהיה מדד לחוזקו של הארגון. אני אומר בצורה ברורה, לא נתפשר על המוצר העיתונאי ועל התוצאות, למרות הקיצוץ. נהיה חברה עם פחות עובדים, אבל לא נוריד את הראש. נמשיך לעשות את העבודה בכל הכוח- בכישרון, חריצות והרבה שכל".
אתמול בערב, בטרם ההודעה על הסכם הפשרה, צייצה המגישה טלי מורנו בחשבון הטוויטר שלה: "לכל המתעניינים: פוטרתי הערב מחדשות 13. מי שמחפש עיתונאית יד שנייה עם ותק של שני עשורים במקצוע והתמחות בהגשה מוזמן לפנות אלי. תודה מראש".
חבר הוועד, העיתונאי מתן חודורוב, אמר לאחר חתימת ההסכם: ״עובדות ועובדים יקרים, אין קיצוצים שמחים. גם כשיצאנו למאבק שנראה כחסר כל סיכוי, מול כוונת ׳רשת׳ לחתוך עד 50% מתקציב ״חדשות 13״ בעיצומו של הסגר הקורונה, ידענו שנצליח לצמצם את הפגיעה בחברה ובעובדיה רק בעזרת שילוב של נחישות ונכונות לפשרה. בחודשים האחרונים עברנו טלטלה חסרת תקדים בתולדות חברת החדשות וגם במתכונתו המרוסנת, הקיצוץ שיבוצע אצלנו בקרוב יהיה העמוק והכואב ביותר מאז הקמת 'חדשות 10',
יו״ר ארגון העיתונאים, יאיר טרצ׳יצקי, מסר: ״זה היה אחד המאבקים החשובים שהתרחשו בשנים האחרונות בעולם התקשורת, ושוב הוכח שכשעיתונאים מאוגדים הם יכולים גם להגן על חופש העיתונות שלהם וגם על הביטחון התעסוקתי. כל הכבוד לוועד המעולה של חדשות 13 ולעובדים שנרתמו והיו נכונים להיאבק ולשלם מחירים כדי לשמור על עצמאות החברה ולצמצם משמעותית את היקף הפיטורים".