ממחזרים הצהרות: המשרד להגנת הסביבה שוב קורא לסגור את מפעלי הזיקוק בחיפה
בדיון בכנסת אמרה השרה גילה גמליאל שבכוונתה "להעביר החלטת ממשלה בתיאום עם הגופים הרלוונטיים" לסגירת המפעלים עד שנת 2030. אולם לא כללה את את האחראי - משרד האנרגיה; יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה אבי שמחון: "אנחנו ממליצים על סגירה. אין להעברת המפעלים לפריפריה היתכנות כלכלית"
- מקינזי: העתקת בתי הזיקוק בחיפה תעלה 18 מיליארד שקל
- צפו בסרטון: אחד ממגדלי בתי הזיקוק קרס, אין נפגעים
- בזן תשלם קנס של 1.2 מיליון שקל על זיהום בעקבות שריפה במפרץ חיפה ב-2016
אז מה בכל זאת חדש בתחום? לפי גילה גמליאל היא מתכוונת "להעביר בזמן הקרוב החלטת ממשלה בתיאום עם הגופים הרלוונטיים – משרדי האוצר ורשות מקרקעי ישראל, שלפיה ייקבע מועד לסגירת מתחם בז"ן. זה תהליך שצריך להתחיל מיידית, יהיה הדרגתי, ויסתיים לא יאוחר מ-2030. הבנתי מהר מאוד שאם אני לא אוביל את הנושא ואדחף אותו – זה לא יקרה. ואם זה לא יקרה – תתרחש קטסטרופה סביבתית וכלכלית". למרבה הפליאה ההודעה של גמליאל לא כללה את המשרד שאחראי ישירות לתחום, הוא משרד האנרגיה, כאילו אין לו שום נגיעה לנושא.
וכך יצא שהפיאסקו שנרשם בחמישי האחרון, עם הריב בין משרדי האנרגיה להגנת הסביבה מי יוביל את תחום המתקנים הסולארים לייצור חשמל "ירוק", חזר בגרסה אחרת כאשר המשרד שאחראי על תחום הדלקים לא בעניין, ואילו המשרד שלא אחראי על התחום מפרסם הצהרות מסביב לשעון.
כך או כך, לפי גמליאל "זה לא יקרה ביום אחד, ויש לתת מענה לסוגיות לאומיות כדוגמת העסקת עובדים, תשתית חליפית לאחסון דלקים, ניפוק, אחסון בנמלים ועוד. אוביל שיח פתוח עם הרשויות המקומיות, ועדי העובדים, התושבים ובעלי העניין השונים". השרה הזכירה ש"לפני 100 שנה הבריטים מיקמו את בתי הזיקוק בנמל חיפה כנקודת יציאה עם תזקיקים לאירופה. זה כבר לא רלוונטי ל-2020" ולכן היא רואה את מפרץ חיפה "עם תעשיות ירוקות וחדשניות, קלינטק, טכנולוגיות סביבה חדשניות שינצלו את היתרונות של העיר ויהפכו אותה אבן שואבת לצעירים.
מי שהרים את רף הציפיות היה לא אחר מאשר יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה אבי שמחון, שאמר במהלך הדיון שאפשר לסגור את כל הקצוות תוך ארבע וחצי שנים. "אחרי שלמדתי את הנושא היטב, הגעתי למסקנה שאפשר וצריך לסגור את מפעלי בז"ן, כך שעד סוף שנת 2025 לא צריכים להיות במפרץ חיפה. התשלובת הזו מפריעה לקידום המטרופולין הזה שמתדרדר כבר 30 שנה ולכן אנחנו ממליצים על סגירת מפעלי בתי הזיקוק". שמחון התייחס לדו"ח מקינזי שפורסם לאחרונה, ובחן חלקית את פינוי המפעלים במפרץ חיפה, והודה ש"אחד הדברים שדו"ח מקינזי בחן הוא להעתיק את המפעלים לפריפריה, ולהגדיל תעסוקה שם, אולם גילינו שאין לזה היתכנות כלכלית".
לדבריו, הפתרון לפעילות הזיקוק תהיה ייבוא תזקיקים שאולי נצטרך לייבא אותם 15 שנה. למרבה המזל שמחון הודה שאין לו הסכמה מול שאר משרדי הממשלה למהלך, כאשר משרדי האוצר, הכלכלה והאנרגיה כלל לא שותפים להצהרות שנמסרו היום.
כך או כך, השאלה בדבר עתידו של בית הזיקוק תתמקד ככל הנראה בשתי אפשרויות ריאליות - השארת המצב כמו שהוא, תוך שיפור מדדי הזיהום, או סגירת המתקן בלו"ז או תקציב שאף אחד לא מכיר כרגע. שאלה נוספת שלא עלתה היום לדיון היא הפיצוי שמשפחת עופר תקבל מהמדינה אם וכאשר יוחלט על סגירה מבוקרת שם.