דיווח שוטף
קבינט הקורונה יתכנס מחר; מספר החולים הפעילים עלה ל-6,363
לראשונה מאז חזרת הרכבת: חולה מאומת באחת הנסיעות; שירות התעסוקה: כ-130 אלף דורשי עבודה חדשים נרשמו בחודשיים וחצי; נתניהו וכץ החליטו להאריך את הזכאות לדמי אבטלה עד אמצע אוגוסט; ירידה חסרת תקדים במדד המשולב של בנק ישראל; משרד הבריאות דורש עד 50 איש באירועים, השרים מתנגדים
נגיף הקורונה – תמונת מצב בארץ ובעולם
23:03 - נתניהו יכנס מחר ב-13:00 את קבינט הקורונה
ראש הממשלה בנימין נתניהו יכנס מחר בשעה 13:00 דיון של קבינט הקורונה. לאחר מכן, יקיים ראש הממשלה דיון כלכלי בו ידונו בצעדים כלכליים נוספים עבור סיוע למשק בהשתתפות שר האוצר, נגיד בנק ישראל, מנכ"ל משרד רה"מ, ראש המועצה הלאומית לכלכלה וגורמים נוספים.
(איתמר אייכנר)
בתוך כך, מנתונים מעודכנים של משרד הבריאות הערב (א') עולה כי מספר המאובחנים בקורונה מאז פרוץ המגפה עלה ב-299 מאז חצות והוא עומד כעת על 23,755. מתוכם - 6,363 חולים פעילים (227 מאז חצות); 17,074 מחלימים (72 מאז חצות); 318 מתים ו-22 מונשמים. מאז חצות בוצעו 8,572 בדיקות, כאשר אתמול בוצעו 10,488 בדיקות.
20:10 - משרד הבריאות: 183 חולים אובחנו מאז חצות
משרד הבריאות: בישראל אובחנו מאז פרוץ המגפה 23,639 חולי קורונה בסך הכול - 183 מאז חצות. נכון לעכשיו יש 6,265 חולים פעילים - 129 מאז חצות לאחר שהחלימו מהמחלה 17,056 בני אדם - מתוכם 54 מאז חצות. מספר החולים בינוני עומד על 60, מספר החולים המוגדרים קשה עומד על 39 ומספר המונשמים על 22. עד כה נפטרו מהמחלה 318 בני אדם - ללא שינוי מאז חצות. אתמול בוצעו 10,489 בדיקות ומאז חצות בוצעו בישראל 5,516 בדיקות לגילוי הנגיף.
18:20 - משרד הבריאות: בישראל יש 6,251 חולי קורונה פעילים
משרד הבריאות מדווח כי בישראח יש 23,616 בני אדם מאומתים בקורונה, 6,251 חולים פעילים, 22 חולים מונשמים ו-318 מתים. החלימו 17,047 איש ואתמול התבצעו 10,489 בדיקות לגילוי הנגיף.
18:10 - לראשונה מאז חזרת הרכבת: חולה מאומת באחת הנסיעות
על פי תוצאות החקירות האפידמיולוגיות המעודכנות שפורסמו באתר משרד הבריאות, לראשונה מאז חזרת רכבת ישראל לפעילות התגלה כי באחת הרכבות נסע חולה קורונה מאומת. לפי הנתונים, הוא עלה על רכבת בבאר שבע ביום שני שעבר, 22 ביוני, בשעה 15:30, והגיע לשדרות בשעה 16:30. (אסף זגריזק)
17:00 - שירות התעסוקה: 2,300 דורשי עבודה חדשים נרשמו מא יום רביעי
שירות התעסוקה מעדכן כי מיום רביעי שעבר ועד היום נרשמו 2,311 דורשי עבודה חדשים ו- 3,973 דיווחו על חזרה לעבודה. מאז החלו ההקלות בסגר לשחרור המשק, ב-19.4התקבלו בשירות התעסוקה 362,413 דיווחים על חזרה לעבודה, ומנגד, נרשמו 128,979 דורשי עבודה חדשים.
16:50 - מחאת עובדי ענף התרבות: גשר השלום בתל אביב נחסם לתנועה לזמן קצר
כמה עשרות עובדי תעשיית התרבות והבידור מפגינים בתל אביב, במחאה על הפסקת עבודתם עקב משבר הקורונה והטיפול הממשלתי בנושא. המפגינים חסמו לתנועה לזמן קצר את רחוב גבעת התחמושת (גשר השלום). כוחות משטרה רבים מאבטחים את האירוע וערוכים למנוע חסימה של נתיבי איילון.
(איתי בלומנטל)
15:45 - נתניהו וכץ החליטו להאריך את הזכאות לדמי אבטלה עד אמצע אוגוסט
ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר ישראל כץ החליטו להאריך את הזכאות לדמי אבטלה לזכאים עד אמצע אוגוסט. במסגרת זו תוארך גם הזכאות למענקים לבני ה67+ שלא יחזרו לעבודה. בסוף תקופה זו יבחנו מחדש את המשך הזכאות, לאור נתוני התעסוקה במשק. ההחלטה התקבלה בהתייעצות כלכלית בהשתתפות נגיד בנק ישראל וראש המועצה הלאומית לכלכלה, ובאה בהמשך למדיניות הממשלה להמריץ את המשק לפעילות ולעודד חזרה לעבודה, יחד עם התחייבות לדאוג לכל מי שלא ישוב לעבודה. כדי לאפשר השלמה מהירה של החקיקה יוכנס סעיף זה כתיקון לחוק המענקים לבני 67+ המונח בכנסת לקריאה שנייה ושלישית.
14:30 - משרד הבריאות דורש עד 50 איש באירועים, השרים מתנגדים
מחלוקת חריפה בדיון בקבינט הקורונה הובילה לסיום הדיון ללא קבלת החלטה, אבל בכל מקרה נראה שצפויות הגבלות חדשות עקב הזינוק במספר הנדבקים בקורונה בתקופה האחרונה: על רקע העלייה בתחלואה דרשו במשרד הבריאות לצמצם אירועים לעד 50 איש. השרים התנגדו לכך בנימוק שהמשמעות המעשית היא ביטול האירועים. הישיבה הסתיימה ללא החלטות וסוכם שתימשך מחר.
משרד הבריאות רוצה לצמצם גם התקהלויות לעד 19 איש. לכך יש פחות התנגדות וסביר שהעניין יאושר, בניגוד לצמצום מספר הנוכחים באירועים - הצעה שהתקבלה כאמור בהתנגדות עזה. שר הבריאות יולי אדלשטיין אמר בדיון כי אין אירוע שעומד בהנחיות. שר האוצר ישראל כץ ושרים אחרים הגיבו באומרם שצריך לטפל בכך נקודתית. אסף זמיר הציע להעביר סמכויות לרשויות המקומיות שיטפלו באכיפה ואם יהיה צורך לסגור אולמות ספציפיים. זמיר ויזהר שי, אף הוא מכחול לבן, דיברו על אובדן האמון הציבורי במקרה של קבלת החלטות שכאלו.
נציגי משרד הבריאות הזהירו בדיון מהעלייה בתחלואה ואמרו שרק בעוד שבועיים נבין את השלכות הנתונים של היום על חולים קשים ומתים. הקבינט התפזר גם מבלי שאישר את קיום המבחנים לסטודנטים מרחוק, כפי שהודיע שר הבריאות אדלשטיין.
השר כץ קרא להגביר את האכיפה ועדכן שהיום הוא מכנס פורום שרים עם הגורמים המקצועיים והמשפטיים יחד עם נציגי מרכז השלטון המקומי, כדי לוודא שחוק הקורונה הגדול יעבור מיידית בכנסת וסמכות האכיפה וסגירת עסקים תעבור לרשויות המקומיות. לדבריו, "זה המפתח לשינוי ולא החלטות על צמצום וסגירה רוחבית".
כמעט ארבעה חודשים אחרי פרוץ המגפה בישראל, ולאחר שפעם אחר פעם הועלה הצורך בצמצום משך הזמן של החקירות האפידמיולוגיות, הנחה ראש הממשלה בנימין נתניהו בקבינט לצמצם את זמן הליך החקירה מרגע איתור החולה ועד הכנסת כל המגעים שלו לבידוד ל-48 שעות. כמו כן הנחה ראש הממשלה לקצר את הזמן מרגע פנייה לקבלת בדיקה ועד לביצועה ולהעברת תוצאותיה ל-12 שעות.
בדיון הועלתה האפשרות לצמצם את העבודה במגזר הציבורי ל-30% עבודה מהבית. במקביל דנו השרים בהגברת האכיפה. מחר, כאמור, יימשך הדיון בנושא צמצום התקהלויות.
מוקדם יותר היום אמר ראש הממשלה נתניהו בפתח ישיבת הממשלה כי "המגפה מרימה ראש בכל העולם - כבר 10 מיליון נדבקים. אינני יודע אם זה גל שני, אבל זה גל עולה. מדינות רבות שהסירו את ההגבלות נאלצות להחזיר את המגבלות כדי להגביל את ההתפשטות. זה לא בריאות או כלכלה, זו פגיעה בשני התחומים כי פגיעה קשה בבריאות היא פגיעה קשה בכלכלה. גם אנחנו נאלצים לנקוט פעולות. המשלתי את המדיניות שלנו כשפתחנו את הכלכלה לאקורדיון. זה לא זיגזוג, זאת המדיניות של כל מדינה שפויה".
"לכן", אמר נתניהו, "לאור העלייה בהתפשטות נביא היום לדיון בקבינט הקורונה הגבלות על התקהלות כדי למנוע את שרשרת ההדבקה. לצד זה משרד האוצר התבקש לסייע מידית לסקטורים שייפגעו ולדאוג להעברה של הכספים שהקצינו, כספים גדולים שחייבים להגיע לציבור, כולל ציבור המובטלים".
14:25 - ירידה חסרת תקדים במדד המשולב של בנק ישראל
בנק ישראל פרסם כי בעקבות משבר הקורונה המדד המשולב למצב המשק לחודש מאי ירד ב-1.8%, הירידה החדה ביותר בגרסתו הנוכחית שמציגה את המדד החל מ-1998. עוד מגדירים בבנק את הירידה כ"חסרת תקדים".
לפי ההודעה, "הצטברות הנתונים המעידים על עומקו ומשכו של המשבר, ובהם נתוני החשבונאות הלאומית לרבעון הראשון, הביאו לירידה חדה זו ולעדכונים חריגים במדד המשולב לחודשים הקודמים. לנוכח ייחודו של המשבר, אין להסיק מעוצמת הירידה במדד לגבי העוצמה המדויקת של הירידה בפעילות, ובפרט לא לגבי העוצמה היחסית בין החודשים השונים. זאת מכיוון שנתוני הקצה עבור חלק מהאינדיקאטורים מתפרסמים בפיגור, ומשפיעים עם פרסומם על מגמת המדד.
עוד נמסר כי ירידת המדד המשולב "משקפת ירידה חדה במרבית הרכיבים, ובראשם יבוא התשומות לייצור בחודש מאי (12.2%), ומדד הייצור התעשייתי (10.2%) ומדדי הפדיון של המסחר והשירותים (10%) באפריל. מנגד, שיעור המשרות הפנויות התאושש מעט לאחר הירידה החדה בו בין פברואר לאפריל. כאמור, נתוני המדד המשולב למרץ ואפריל. המדד משקף כעת התכווצות קיצונית ומתמשכת בפעילות המשק".
13:00 - משרד הבריאות אישר: תלמידים בבידוד יוכלו לגשת לבגרות בכיתות נפרדות
מספר הנדבקים בנגיף הקורונה במערכת החינוך כבר מתקרב לאלף, יותר מ-22 אלף תלמידים ועובדי הוראה נמצאים בבידוד מניעתי - ובעקבות זאת הוחלט לפרסם נוהל מיוחד שיאפשר יציאת תלמידים מבידוד לבחינות הבגרות: על פי הנוהל, שפורסם היום (א') על ידי משרד הבריאות, תלמידים בבידוד יוכלו להיבחן לבחינות בגרות בבית הספר בכיתה נפרדת, באישור רופא מחוזי של משרד הבריאות.
האישור ניתן לאחר שמשרד החינוך כבר הודיע על מועד נוסף לתלמידים בבידוד שיתקיים בחודש אוגוסט. תלמידים, הוריהם ומורים התלוננו כי דחיית מועד הבגרות תפגע במוכנות של התיכוניסטים, ובעקבות זאת החליטו במשרדי הבריאות והחינוך לאפשר לתלמידים בבידוד להגיע לבתי הספר ולהיבחן בנפרד, בכפוף להנחיות.
על פי הנוהל, התלמיד יגיע לכיתה חצי שעה עד שעה לפני המועד, ויישאר אך ורק בשטחה. בכיתה הייעודית יוכלו לשהות עד תשעה תלמידים, בנוסף למשגיח או גורם אחראי שיימצא במרחק של שני מטרים. בסיום הבחינה, התלמיד ייצא משטח בית הספר בליווי איש צוות ומשם הוא יחזור לבידוד בביתו. במהלך הימצאותו במקום יחול עליו איסור לבוא במגע פיזי עם כל אדם אחר.
לאורך כל השהייה מחוץ לבידוד התלמיד יצטרך לעטות מסכה. היציאה מהבידוד תיעשה ברכב פרטי למקום הבחינה ובחזרה לבידוד. על המבודד ועל הנהג לעטות מסכה לאורך כל הנסיעה עם חלונות פתוחים, כשהמבודד יושב במושב האחורי. אין להסיע יותר מנוסע אחד, בנוסף לנהג. עוד צוין כי מנהלי בתי הספר יהיו אחראים לשמירת תנאי הכניסה לבחינה.
11:30 - משרד הבריאות: 6,160 חולי קורונה פעילים בישראל
משרד הבריאות עדכן כי מספר חולי הקורונה הפעילים עומד כעת על 6,160 בני אדם. 219 מהחולים מאושפזים בבתי חולים. 45 מהחולים במצב קשה, מתוכם 24 מונשמים. ביממה החולפת בוצעו 10,493 בדיקות. שני בני אדם נפטרו ביממה החולפת ובכך מניין המתים מפרוץ המגפה עלה ל-318.
נדבקים לפי יישוב (עד ה-28.6)
11:00 - משרד הבריאות: קבינט הקורונה ידון בקיום מבחנים מרחוק באוניברסיטאות
שר הבריאות יולי אדלשטיין והשר להשכלה גבוהה זאב אלקין יביאו לאישור קבינט הקורונה את ההחלטה לקיים מבחנים מרחוק באוניברסיטאות על מנת לצמצם את הסיכון בהידבקות בנגיף. זאת על רקע העלייה בנתוני התחלואה ופניות מצד מאות סטודנטים.
שינוי יומי במספר הנדבקים
חולי קורונה מאומתים
09:30 - עובדים בענף התרבות הפגינו מול ביתו של כץ ב-4 לפנות בוקר
עשרות אנשים מתעשיית התרבות והאירועים הגיעו בארבע לפנות בוקר לביתו של שר האוצר ישראל כ"ץ בכפר אחים וזעקו "משנים את הכללים. מעכשיו אם אנחנו לא נישן בלילה גם אתה לא תישן בלילה". כוחות משטרה הוזעקו למקום וחלק עוכבו לחקירה.
"אנחנו נשארנו בדד": היום לפנות בוקר הפגינו אנשי תעשיית התרבות מול ביתו של שר האוצר ישראל כץ על הזנחת המדינה את התעשייה האחרונה שנותרה מושבתת כמעט לחלוטין. בסרטון מצולמת לינדה אביטן בעלת חברת הגברה pic.twitter.com/RloMInK4ga
— כלכליסט | Calcalist (@calcalist) June 28, 2020
המפגינים הגיעו עם מערכות הגברה, הפעילו מוזיקה בעוצמה גבוהה וזעקו את המצוקה הקשה של 200 אלף עובדי התעשיה שטרם חזרו לעבוד ולא קיבלו סיוע שמאפשר את המשך קיומם.
ההפגנה מגיעה על רקע הפגישה שהתקיימה בין נציגי ועד הפעולה להצלת התעשיה לבין מנכ"לית משרד האוצר בחמישי האחרון, פגישה אותה הגדירו אנשי המאבק כ"מריחת זמן" נוספת לאחר שבשבוע שעבר נפגשו עם ראש הממשלה שביקש 24 שעות למציאת פתרון ומאז נעלם. (מאיה נחום שחל)
09:30 - 397 אובחנו אתמול כחולי קורונה, זינוק בשיעור הבדיקות החיוביות
זינוק בשיעור הבדיקות החיוביות לקורונה וחשש מהתפרצות בערים נוספות - לאחר שכבר הוטלו הגבלות בבת-ים, אשדוד, אלעד, טבריה וערערה שבנגב: על פי הדו"ח היומי של מרכז המידע והידע הלאומי, שמבוסס על נתוני משרד הבריאות, אתמול בוצעו 9,725 בדיקות קורונה. שיעור החיוביים זינק ביחס לימים הקודמים ועלה ל-4%.
לפי דו"ח אמ"ן, 397 אובחנו אתמול כחיוביים לקורונה. זאת, לאחר שבמשך ארבעה ימים ברציפות מספר הנדבקים היה גדול מ-400. את הירידה הקטנה אפשר לייחס לצניחה במספר הבדיקות בגלל השבת. 318 נפטרו עד כה מסיבוכי המגפה ויותר מ-17 אלף החלימו. לפי משרד הבריאות, אתמול עלה מספר המאושפזים בבתי החולים ל-212.
חולים קשה ובינוני
בבית שאן, עיר שבה עד לאחרונה כמעט שלא היו חולי קורונה, אובחנו מיום חמישי ועד שבת 18 חולים חדשים. בסך הכול אובחנו בעיר 29 חולים קורונה, רק שניים מהם החלימו. לפי נתוני משרד הבריאות - בשלושת הימים האלה שיעור הגידול של חולי הקורונה בעיר היה 163.6%.
עלייה מדאיגה נוספת נצפתה גם בדימונה, שלפי דו"ח אמ"ן הפכה לאחד ממוקדי הקורונה. משני חולים פעילים בלבד בשבוע שעבר זינק המספר ל-31 חולים פעילים. כעת, לפי הדו"ח, רק ערערה שבנגב ובני ברק הם מוקדים חמורים יותר של התפרצות קורונה. עליות מדאיגות נראו גם בטירה (מחולה פעיל אחד לפני שבוע ל-24 חולים) ובכפר קאסם (משניים ל-18).
07:15 - משרד הבריאות שוקל להחמיר הנחיות: "צעדים מתבקשים"
לקראת ישיבת קבינט הקורונה שתתקיים היום (ראשון) ועל רקע העלייה החדה במספר הנדבקים המאובחנים שנרשמה בשבועות האחרונים, בכירי משרד הבריאות התכנסו אמש על מנת לגבש את המלצות המשרד לקראת הדיון.
במשרד מכוונים כעת להקשחת ההגבלות הקיימות במטרה למנוע התקהלויות. אם ההמלצות יתקבלו, יצומצם באופן משמעותי מספר האנשים המותר באירועים, שכיום עומד על 250. גם מספר המתקהלים המותר במקום סגור, שעומד כיום על 50, עשוי להצטמצם.
לגבי פעילות "בית הספר של החופש הגדול", שמופעלת בגנים ובכיתות א'-ג', ייתכן כי במשרד ימליצו לקבינט הקורונה על "קפסולות" - כך שהפעילות תיערך בקבוצות קטנות יותר.
"מדובר על צעדים מתבקשים", אמר אתמול בכיר במשרד הבריאות. גורם במטה לביטחון לאומי אמר בנוסף כי "משרד הבריאות מעוניין לצמצם כעת את ההתקהלויות, זה הכיוון שלהם". עוד הוסיף הגורם כי "החלטות סופיות בעניין צפויות להתקבל בהמשך הלילה, לקראת ישיבת קבינט הקורונה".
בריאיונות במהלך סוף השבוע רמז מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' חזי לוי על כך שחלק מההגבלות צפויות להשתנות. עם זאת, נראה שכרגע אין כוונה ללכת לסגר כולל, בדומה למתרחש בשיא ההתפרצות של הנגיף בישראל.
משרד הבריאות פרסם אמש נתונים מעודכנים שמהם עולה כי מאז יום שישי בשעה 18:00 אובחנו 621 חולי קורונה בישראל. לפי הנתונים המעודכנים, בישראל ישנם 6,102 חולים פעילים, בהם 41 במצב קשה. לפי שעה, 23 חולים מחוברים למכונות הנשמה. 317 בני אדם מתו עד כה מסיבוכי הנגיף.
מתחילת השבוע אובחנו בישראל 2,756 חולי קורונה חדשים, ולראשונה מתחילת חודש מאי מספר החולים הפעילים חצה את ה-6,000. במהלך סוף השבוע נרשם זינוק בנדבקים בירושלים: 104 חולים חדשים אובחנו בבירה, כאשר מספר החולים שאובחנו בחמישי ושישי ביחד עמד על 81. משישי בערב אובחנו 45 חולים בבני ברק ו-41 באשדוד, שבה הוכרזו אזורים מוגבלים בשלוש שכונות מגורים. בתל אביב אובחנו 32 חולים.
בעקבות העלייה במספר החולים, חברי הנהלת עיריית ירושלים וראשי המנהלים הקהילתיים קיימו אמש הערכת מצב. כ-50 מהחולים החדשים הם תושבי מזרח העיר, ובניגוד לגל הראשון המספרים בשכונות הערביות גבוהים יותר. בישיבה הוחלט על הגברת האכיפה של עטיית מסכות ושמירה על ה"תו הסגול" באמצעות פקחים עירוניים.